Alfred van den Heuvel

Alfred van den Heuvel
Algemene informatie
Volledige naam Alfred Theodorus van den Heuvel
Geboren 30 april 1953
Land Nederland
Werk
Beroep Acteur
Sites
(en) IMDb-profiel

Alfred van den Heuvel (Amsterdam, 30 april 1953) is een Acteur en cabaretier, bekend van cabaret-optredens met Purper, rollen in verscheidene producties bij diverse theatergezelschappen in het theater en op Televisie.

Biografie

Van den Heuvel zat op de middelbare school in de klas bij Peter Römer, die hem aanraadde acteur te worden. Door het spel van Eric van der Donk tijdens zijn eerste theaterbezoek begon hij het vak van toneelspeler te ambiëren. Na de middelbare school heeft hij een jaar gewerkt als matroos bij de KNSM. In 1981 studeerde hij af aan de Toneelacademie Maastricht.[1][2]

Na de toneelschool kon Van den Heuvel direct terecht bij de Haagse Comedie waar hij in vijf jaar, met drie rollen per seizoen, het vak werkelijk heeft geleerd. Via een uitstapje naar het Onafhankelijk Toneel kwam hij in 1985 bij Toneelgroep Centrum terecht, waar hij met scenariste Maria Goos de voorstelling Eeuwig Jong maakte en de percussionist Paul Koek leerde kennen. Daarna volgde vanaf 1987 een reis langs een aantal theatergezelschappen, waaronder Fact en het door Paul Koek en Johan Simons geleide Hollandia.

Alfred van den Heuvel bij een opname van Kinderen geen bezwaar

Frans Mulder, voorman van theatergezelschap Purper, veranderde in 1989 de koers van Van den Heuvels carrière; een afspraak voor twee seizoenen werd een verbintenis van tien jaar, een periode die samenviel met ongekend succes voor de groep en tournees over de hele wereld.

Sylvia Millecam, zijn oud-klasgenote in Maastricht, introduceerde Van den Heuvel bij Ivo Niehe; die hem geschikt bevond voor het satirische radioprogramma Binnenlandse Zaken. Via De Sylvia Millecam Show, Ook dat nog! en wat gastoptredens in lopende series vroeg Haye van der Heyden hem in 2003 auditie te doen voor de door hem bedachte comedy Kinderen geen bezwaar[3]; dat werden 210 afleveringen over 9 seizoenen. Daarnaast had hij ook rolletjes in de films Moordwijven en Prooi van Dick Maas.

Van den Heuvel was in diverse theaterproducties te zien, zoals de musicalversie van 'Allo 'Allo! in 2010, de musical The Little Mermaid in 2012 (Stage Entertainment) en vervolgens met zijn stuk De Kleedkamer op zomerfestival De Parade. Theaterproducent Hans Cornelissen legde hem vanaf 2012 vast voor het toneelstuk Midlife!, de theaterbewerking van Kinderen geen bezwaar en de musical Heerlijk Duurt Het Langst, in regie van Paul van Ewijk. In 2016 keerde Van den Heuvel terug naar De Parade met de klucht De Dr. Pil-show.

In seizoen 2017-2018 speelde hij in de musical My Fair Lady een door de pers en publiek geprezen Kolonel Pickering (Dommelgraaf & Cornelissen).

Persoonlijk

Van den Heuvel is getrouwd met een voormalig televisieproducente Debbie de Jong van Endemol en heeft met haar twee kinderen.[4][5]

Films

Televisie

Externe links