Alibi (2008)

Alibi
Opnames voor de film in de zomer van 2007 in Amstelveen
Opnames voor de film in de zomer van 2007 in Amstelveen
Regisseur Johan Nijenhuis
Producent NL Film
Scenario Wijo Koek
Don Bohlinger
James Dutcher
Cast Achmed Akkabi
Egbert-Jan Weeber
Georgina Verbaan
Muziek Partysquad (titelsong)
Martijn Schimmer (Filmmuziek)
Montage Michiel Reichwein
Cinematografie Rolf Dekens
Distributie Independent Films
Warner Home Video (dvd)
Genre Romantische komedie
Speelduur 86 min.
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget € 1.800.000
Aantal bezoekers 237.727
Opbrengst € 1.765.754
Gewonnen prijzen Gouden Film
Sites
(en) IMDb-profiel

Alibi is een Speelfilm uit 2008 geregisseerd door Johan Nijenhuis met in de hoofdrollen Achmed Akkabi en Georgina Verbaan.

Het scenario voor de film is gebaseerd op de Duitse TV-film Die Nacht, in der ganz ehrlich überhaupt niemand Sex hatte (2002). Alibi was zeer succesvol in de bioscopen, er kwamen 237.727 bezoekers en de opbrengt was ruim 1,7 miljoen euro (Bezoekersstatistieken Nederlandse Film Producenten).

Trailer Alibi

Verhaal

Spoiler: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Alibi is een romantische multicultikomedie over de slimme en bijdehante Youssef. Het is een raamvertelling waarbij Youssef op het politiebureau verhoord wordt. Het grootste deel van de film bestaat uit flashbacks die laten zien wat Youssef de politie vertelt.

Youssef krijgt van Rick een baan bij zijn bloeiende bedrijf dat handelt in alibi's. Wie een smoes nodig heeft kan bij zijn kantoor een waterdicht alibi bestellen. Achterdochtige echtgenotes, vervelende schoonmoeders of veeleisende bazen worden dan vakkundig om de tuin geleid. Youssef, voor wie liegen een tweede natuur is, past prima in dit bedrijf, maar komt in conflict als hij verliefd wordt op Andrea, serveerster in een café. Youssef probeert Andrea te imponeren door haar de mooiste lucht die hij ooit heeft gezien te noemen. Dit mislukt, want Andrea is zelf vaak bedrogen en wil nooit meer iets beginnen met een man die iets te verbergen heeft. Youssef weet Andrea te inponeren mijn zijn uitspraak " Je bent de mooiste lucht, Andrea". Andrea voelt zich hierdoor gevleid. Rick overtuigt Youssef dat elke relatie af en toe gebaat is bij een leugentje om bestwil. Maar Andrea vindt dat in de ware liefde geen plaats is voor bedrog.

Youssef moet van Rick een alibi regelen voor Rick zelf, die vreemd wil gaan. Tot Youssefs ontzetting blijkt de vrouw Andrea te zijn. Als vergelding stemt hij in met het verzoek van Ricks vrouw om seks met haar te hebben, maar hij bedenkt zich. Het komt allemaal uit, maar later komt het weer goed tussen Rick en zijn vrouw. Youssef doet, met hulp van een collega die doet alsof hij Youssefs broer is, een poging om Andrea te laten geloven dat zij deze broer voor Youssef heeft aangezien. Hij breekt het echter af omdat het ook weer niet de waarheid is.

Cast

De prèmiere van Alibi, in Pathé Tuschinski op 14 februari 2008.

Prijzen en nominaties

Achtergrond

  • Deze film is voor een groot gedeelte opgenomen in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk aan Zee. Ook in Amsterdam is gefilmd. Het budget voor deze film was 1,8 miljoen euro.

Muziek

The Partysquad heeft de titelsong, 'Stuk', geschreven.

Bronnen

  • Filmjaarboek 2007/2008/2009
  • Bezoekersstatistieken Nederlandse Film Producenten