All Stars (film)

All Stars
Regisseur Jean van de Velde
Producent Rolf Koot
Scenario Jean van de Velde
Mischa Alexander
Cast Thomas Acda
Danny de Munk
Daniël Boissevain
Peter Paul Muller
Antonie Kamerling
Isa Hoes
Daphne Deckers
Frits Lambrechts
Muziek Fons Merkies
Guus Meeuwis (Toen ik je zag)
Distributie PolyGram Filmed Entertainment
Genre Komedie
Drama
Speelduur 115 min.
Taal Nederlands
Vervolg All Stars 2: Old Stars (2011)
Sites
(en) IMDb-profiel

All Stars is een film uit 1997 van Jean van de Velde met Antonie Kamerling, Thomas Acda, Danny de Munk en Peter Paul Muller. De film is gebaseerd op een origineel scenario van Mischa Alexander en Jean van de Velde. All Stars was een groot succes in de bioscopen en bracht € 1.511.562 op. In totaal kwamen er 298.658 bezoekers (bron: bezoekerstatistieken Filmproducenten Nederland). De film verscheen in 2001 op dvd.

Trailer All Stars

Verhaal

Spoiler: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Zeven vrienden (Bram, Mark, Johnny, Peter, Paul, Willem en Hero) spelen al van jongs af aan ieder weekend een potje voetbal bij hun club Swift Boys. Winnen doen ze bijna nooit, maar daar gaat het hen ook niet om. Aanvoerder Bram komt erachter dat ze komend weekend hun 500e wedstrijd spelen. Hij brengt dit met enthousiasme in de groep, maar die hebben geen zin om dit te regelen. Velen vinden daarnaast dat ze na al die jaren moeten stoppen, aangezien ze andere dingen willen doen. Bram pept hen op en uiteindelijk besluit het team het voetballen voort te zetten.

Buiten het voetbal doen zich veel problemen en dilemma’s voor. Hero wordt bijvoorbeeld stapelverliefd op Claire, die werkt bij zijn vader. Hij weet echter niet hoe hij haar dit duidelijk moet maken en besluit uiteindelijk voor haar op te treden in een zaaltje. Roos en Mark hebben weer relatieproblemen, Johnny’s vader is ernstig ziek maar wil graag zijn team nog een keer zien spelen voordat hij overlijdt, en Bram, die homoseksueel is, krijgt het er uiteindelijk moeilijk mee als een vrouw hem wil zoenen.

Cast

Hoofdpersonages:

Scenario

Het originele scenario werd geschreven door Mischa Alexander die daarmee zijn eerste grote scenario produceerde. Jean van de Velde raakte pas in een latere fase bij het scenario betrokken. Het scenario voor All Stars werd door het Nederlands Fonds voor de Film in eerste instantie afgewezen. Alexander herschreef het script een aantal malen maar steeds werd het afgewezen. Producent Rolf Koot vroeg aan Van de Velde om het scenario eens te bekijken. De regisseur/scenarist was onder de indruk van de goede sfeertekening van de amateurvoetbalwereld, maar zag ook dat het scenario bleef hangen in dezelfde toon. De karakters kenden te weinig ontwikkeling en het verhaal was de fragmentarisch. Van de Velde introduceerde het element van de 'vijfhonderdste wedstrijd' die de ploeg wil halen. Hierdoor wilde hij bereiken dat de kijker blijft kijken en niet de concentratie verliest omdat de rest fragmentarisch is. Ook wijzigde hij de seksuele geaardheid van het karakter Bram van hetero naar homoseksueel. Van de Velde wilde hiermee het karakter meer solitair maken, maar ook het taboe rond voetbal en homoseksualiteit doorbreken.

Productie

De film werd opgenomen in 33 draaidagen vanaf 22 september tot en met 7 november 1996. Ter voorbereiding had regisseur Jean van de Velde zich met de zeven hoofdrolspelers een aantal dagen teruggetrokken in een paar huisjes van Center Parcs. Hier leerden de acteurs die uit verschillende disciplines kwamen elkaar beter kennen. Van de Velde was erg onder de indruk van Danny de Munk die graag een comeback in de film wilde maken. Hij kende al zijn teksten al ruim voor de opnamen van buiten. Dit gaf weer problemen toen Van de Velde weer zaken wilde wijzigen en De Munk moest leren om dingen los te laten.

Muziek

In de film zong Hero (Antonie Kamerling) het lied Toen ik je zag, geschreven door Guus Meeuwis. Onder de artiestennaam Hero scoorde Antonie Kamerling hiermee in 1997 een nummer 1-hit. In 2010 was dit nummer wederom een hit nadat Kamerling zelfmoord had gepleegd.

Uitzending

Datum Zender Opmerking
25 september 2004, 22:10 Nederland 3
1 maart 2007, 20:25 Nederland 3
11 augustus 2009, 20:30 Nederland 3
9 oktober 2010, 20:00 Nederland 3 Vanwege het overlijden van Antonie Kamerling.
15 oktober 2011, 20:00 Nederland 3 Vanwege de Premiere All Stars 2: Old Stars.
28 juli 2012, 20:00 Nederland 3
31 augustus 2013, 20:00 Nederland 3
29 augustus 2015, 20:50 NPO 3
20 juli 2019, 23:00 NPO 3

Televisieserie

Na de film volgde in 1999 op de Nederlandse televisie de serie All Stars. In totaal verschenen er 3 seizoenen bestaande uit 38 afleveringen. De laatste aflevering werd uitgezonden op 18 december 2001.

Vervolg

In 2008 kondigde producent Rolf Koot aan dat er een vervolgfilm gemaakt zou worden. In 2011 verscheen uiteindelijk All Stars 2: Old Stars.[1]

Remake

In België verscheen in 2000 een Vlaamse Remake getiteld Team Spirit. In 2003 verscheen de Spaanse remake Días de fútbol en in 2005 de Britse remake Things to Do Before You're 30.

Trivia

  • De eerste wedstrijd die gespeeld werd door het voetbalteam, toen de spelers zeven waren, was volgens Bram op 26 augustus 1979 uit tegen de Poldervogels. De wedstrijd werd met 15-2 verloren. Dat zou betekenen dat ze op het moment van de film 18 jaar voetballen. Op de hoes van de dvd staat echter 15 jaar vermeld. In de trailer wordt 20 jaar gezegd.
  • Cas Jansen, die in de serie en in de vervolgfilm de rol van Nemo speelt, is in de film heel kort als zichzelf te zien (30:09) wanneer het personage Paul per ongeluk op de set van GTST loopt waarin Jansen destijds speelde. Andere GTST-gezichten die te zien zijn in die scène zijn Ferri Somogyi, Guusje Nederhorst, Jim Geduld en Sabine Koning.
  • In de film komt Katja Schuurman in de kleedkamer ter sprake (35:42). Drie jaar later zou zij zelf een vaste rol krijgen in de gelijknamige televisieserie als Nadja, barvrouw van de voetbalclub. Ook heeft ze een cameo in de vervolgfilm uit 2011 als Nadja.
  • In de laatste scène van de film vertelt Bram dat statistisch gezien één op de vijf mannen in een voetbalteam homoseksueel is. Dat is dus twee op de elf volgens Johnny. Uit de aftiteling, waarin de voicemails aan Bram te horen zijn, blijkt dat dit Peter is. In de gelijknamige televisieserie is Peter al jarenlang getrouwd met het personage Maartje. Uit de voicemails blijkt verder dat Johnny trainer is van een F'jeselftal, Willem beweert dat zijn tuincentrum is afgebrand, Hero op reis is rond het Andesgebergte, Paul eindelijk televisiewerk heeft en Mark alleen staat op het voetbalveld doordat iedereen heeft afgebeld.