Andere Tijden

Andere Tijden
Genre Documentaire
Speelduur (meestal) 30 minuten
Bedenker Ad van Liempt en Gerda Jansen Hendriks
Presentatie Hans Goedkoop
Taal Vlag van Nederland Nederland
Uitzendingen
Start 12 maart 2000
Afleveringen >600
Netwerk of omroep NTR
VPRO
Zender Nederland 3 (2000-2006)
NPO 2 (2006-heden)
Sites
Website
(en) IMDb-profiel

Andere Tijden is een Televisieprogramma. Het wordt gemaakt door NTR en de VPRO op NPO 2 en behandelt historische onderwerpen. Er wordt aan de hand van beeldmateriaal en gesprekken met betrokkenen teruggeblikt op een gebeurtenis van toen die al dan niet verband houdt met het heden. Ad van Liempt bedacht het televisieprogramma in 1999 samen met regisseur Gerda Jansen Hendriks.

Het programma wordt gepresenteerd door Hans Goedkoop en de eindredactie is in handen van Karin van den Born. De beeldresearchers zijn Gerard Nijssen en Lizzy van Winsen. Coördinator van de afdeling Geschiedenis van NTR en de VPRO is Godfried van Run. Deze afdeling zorgde onder andere voor de series De Oorlog, De Slavernij en De Gouden Eeuw. Van Run is tevens invalpresentator, hij presenteerde het programma op 19 mei 2015 en van maart tot en met juni 2018.

Aanvankelijk werden er in een uitzending meestal meerdere onderwerpen behandeld. Later werd steeds slechts één onderwerp behandeld, vaak aan de hand van de actualiteit of een bepaalde datum in de uitzendweek. Daarnaast zijn er ook speciale extra lange uitzendingen met bijvoorbeeld alleen beeldmateriaal van een bepaald onderwerp. Bij een actuele gebeurtenis waarbij over dat onderwerp al een uitzending is geweest, komt het soms voor dat deze dan wordt herhaald. De geplande uitzending pas later wordt uitgezonden.

Op internet heeft het televisieprogramma samen met het radioprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) een uitgebreide mediabibliotheek waarin eerder uitgezonden programma's en aanvullende informatie is terug te zien.

Sinds 2000 kwam er enkele jaren van Andere Tijden een boek uit met verhalen die gebaseerd waren op de uitzendingen.

Naast Andere Tijden bestaat er een variant op NPO 1 die zich op historische sportgebeurtenissen richt, Andere Tijden Sport.

Onderscheidingen