Ate de Jong

Ate de Jong
Geboren {{safesubst:#invoke:Gescheiden items|br}}
Overleden {{safesubst:#invoke:Gescheiden items|br}}
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep Filmregisseur
Scenarioschrijver
Filmproducent, schrijver
Sites
(en) IMDb-profiel

Ate de Jong (Aardenburg, 1953) is een Filmregisseur, (scenario)schrijver en Filmproducent.

Biografie

Ate de Jong regisseerde zowel Nederlandse, Duitse, Britse als Amerikaanse films en series, waaronder Drop Dead Fred (met Rik Mayall), Highway to Hell en In de schaduw van de overwinning. In 1987 regisseerde hij de aflevering "Missing Hours" van de Amerikaanse politieserie Miami Vice. Ook schreef hij het scenario voor Een maand later.

In 1998 richtte hij met Jeroen Krabbé en Edwin de Vries de filmproductiemaatschappij Mulholland Pictures op. De laatste jaren is De Jong actief als (mede)producent van onder andere Left Luggage (1998), Enigma, The Discovery of Heaven (2001) en Zomerhitte. Zijn dochter Mea de Jong is actrice en filmmaakster.

Op 20 december 2012 verscheen de door De Jong geregisseerde film Het bombardement. Op televisie trok de premiere van de film Het Bombardement 1,1 miljoen kijkers. In 2014 werd de thriller Deadly Virtues: Love.Honour.Obey. op dvd uitgebracht en goed verkocht in heel veel landen (Japan, Duitsland, de Verenigde Staten enz.). De film werd vertoond in filminstituut EYE in Amsterdam, in Utrecht en in verschillende steden en op filmfestivals in de rest van Europa. In 2016 publiceerde hij de thriller De stalen Madonna en maakte hij de speelfilm Love is thicker than water. De premiere vond plaats in Londen (met nominatie).

Op 7 november 2018 debuteerde De Jong als kinderboekenauteur bij uitgeverij Ploegsma met het boek Kauwgum en ander kattenkwaad.

Filmografie

Externe links