Aus Greidanus (1975)

Aus Greidanus jr.
Algemene informatie
Geboren 9 april 1975
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Acteur, schrijver
Sites
(en) IMDb-profiel

Aus Greidanus jr. (9 april 1975) is een Acteur en toneelschrijver.

Biografische schets

Greidanus, telg uit het geslacht Greidanus, is afkomstig uit een familie van acteurs, regisseurs en schrijvers. Hij is de zoon van acteur en regisseur Aus Greidanus (1950) en actrice Sacha Bulthuis (1948-2009), en de kleinzoon (van moederszijde) van schrijver Rico Bulthuis. Zijn zus is de actrice Pauline Greidanus (1976). Kay Greidanus (1991) is zijn halfbroer. Hij is sinds 2001 getrouwd met actrice jkvr. Marguerite de Brauw (1973), telg uit het geslacht De Brauw met wie hij een dochter heeft.

In tegenstelling tot zijn vader kreeg Greidanus zijn opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Na zijn afstuderen speelde hij bij Het Nationale Toneel. Vanaf 2005 was hij lid van het ensemble van NTGent, waar hij onder andere de tekst schreef van het stuk De illusionist voor acteur Servé Hermans.

Van 2011 tot 2013 maakt hij vast deel uit van Toneelgroep De Appel, waar hij acteert en regisseert. Tijdens het eerste seizoen bij dit gezelschap regisseerde hij When the wind blows en Immanuel Kant en in 2012 debuteerde hij bij De Appel als acteur in Herakles en regisseert hij Omphale (deel 7 uit Herakles).

Sinds 2014 is Greidanus verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Hier speelde hij onder meer de rol van Peter Keating in The Fountainhead, een stuk dat in Nederland, België, Frankrijk en Spanje met groot succes gespeeld werd.[1]

Naast toneelwerk speelde hij ook in diverse films en televisieseries als De Tasjesdief, Pleidooi, De Acteurs en De vloer op en had hij gastrollen in onder andere Baantjer, Combat en Keyzer & De Boer Advocaten.

Filmografie

Externe links