Barbara Bredero

Barbara Bredero is een filmregisseur, onder andere bekend van de Mees Kees-films, Dikkertje Dap en Taal is zeg maar echt mijn ding. Ze leerde het filmvak in de praktijk. Na haar studie Theater- Film/Televisiewetenschappen werkte ze onder andere met Heddy Honigmann, Theo van Gogh, Rita Horst, Ruud van Hemert en Johan Nijenhuis.

Daarna begon ze zelf te regisseren, aanvankelijk voor tv-series zoals Meiden van De Wit, Westenwind, Floor Faber en Het klokhuis. Ze was creative director van de dagelijkse tv-serie VRIJland en regisseerde in Suriname de Nederlands-Surinaamse tv-serie Sammy Paramaribo. Deze tv-serie werd bekroond met de publieksprijs 2016 Cinekid, werd geprogrammeerd voor het Educatieprogramma NFF en TIFF Toronto en werd geselecteerd voor 8 internationale festivals.

Haar eerste Korte film Liefs uit de Linnaeusstraat, een ode aan Theo van Gogh, verscheen in 2005. In 2008 volgt haar speelfilmdebuut met de jeugdfilm Morrison krijgt een zusje. Bredero regisseerde daarna de drie zeer succesvolle speelfilms in de Mees Kees-reeks: Mees Kees (2012), Mees Kees op kamp (2013) en Mees Kees op de planken (2014). Deze drie Mees Kees films behaalden alle drie 600.000 bezoekers.

Voor haar speelfilms heeft ze vele nationale en internationale prijzen gewonnen, zowel publieks- als juryprijzen. Verder heeft Barbara Bredero ook internationaal zitting gehad in de jury’s van de filmfestivals van Cairo en Zlin.

Latere speelfilms zijn de jeugdfilm Dikkertje Dap (2017) naar het versje van Annie M. G. Schmidt en de feelgood-komedie Taal is zeg maar echt mijn ding (2018), geïnspireerd op het gelijknamige boek van Paulien Cornelisse. Dikkertje Dap is genomineerd voor Cinekid juryprijs 2017, voor de Kristallen Beer op de Internationaal filmfestival van Berlijn 2018 in Berlijn en voor de Publieksprijs Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival 2018. De film won ook de prijs voor Best Actor en Best Director in Yaroslav, Rusland 2018. Dikkertje Dap is verkocht aan 13 landen, waaronder China. In China kwam de film uit in 2018.

De film Taal is zeg maar echt mijn ding (Speech) heeft vier Awards gewonnen op het Glendale International Filmfestival 2018 in Los Angeles.[1][2][3][4]

Taal is zeg maar echt mijn ding (Speech) – 2018

AWARDS:

  • Best of Fest
  • Best Actress
  • Best Female Director
  • Best Film made by a woman

Glendale Film Festival 2018 Los Angeles | Review

Externe links