Bert André

Bert André
Algemene informatie
Volledige naam Hubertus Antonius Gerardus Maria André
Geboren 6 augustus 1941
Overleden 21 mei 2008
Land Vlag van Nederland Nederland
Sites
(en) IMDb-profiel

Hubertus Antonius Gerardus Maria André (Maastricht, 6 augustus 1941 – Antwerpen, 21 mei 2008) was een Acteur, die zijn carrière in het theater begon en voor het grote publiek bekend werd door zijn rollen in films, al of niet voor Televisie bewerkt. Hij was getrouwd met actrice Mieke Verheyden en had één dochter, de Vlaamse actrice Sandrine André. Hij was de zwager van acteur Bernard Verheyden en diens echtgenote, actrice Denise Zimmerman.

Biografie

Toneel

Hij speelde rollen in toneelstukken van klassieke toneelschrijvers, zoals Shakespeare, Harold Pinter, Tsjechov en Samuel Beckett. Bert André werd eerder gevraagd voor rollen die net niet op het voorplan moeten worden gespeeld. Toch speelde hij hoofdrollen zoals de boer in Het gezin van Paemel van Cyriel Buysse, al probeerde hij bewust geen Oost-Vlaams te spreken, omdat hij dat niet beheerste. Hij was bekend om zijn voorzichtige dictie en zacht timbre. Wellicht daarom kwam hij tot zijn recht in monologen zoals De Contrabas van Patrick Süskind, waarin een contrabassist als ondergeschikte in een orkest aandoenlijk herkenbaar over zijn beroep vertelt in het licht van zijn verlangen te slagen in het leven.

Film en televisie

Bert André werd bekend door de rol van buurman Neuteboom in de eerste film over de familie Flodder, waarna hij in de televisieserie en de vervolgfilms te zien was. Daarnaast speelde hij rollen in meer dan 150 andere films. Er volgden gastrollen in Vlaamse televisieseries, zoals F.C. De Kampioenen, Thuis en Wittekerke.

Overlijden

Begin 2007 ging zijn gezondheidstoestand snel achteruit wegens de chronische leukemie. Op 21 mei 2008 overleed hij op 66-jarige leeftijd in een Antwerps ziekenhuis aan een hersenbloeding.[1]

Filmografie

Externe links