Bert Plagman

Bert Plagman
Algemene informatie
Volledige naam Bert Plagman
Geboren Brummen, 21 januari 1949
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1978 - heden
Beroep Poppenspeler
Sites
(en) IMDb-profiel

Bert Plagman (Brummen, 21 januari 1949) is een poppenspeler en stemacteur die vooral bekend is van zijn werk voor de populaire kinderserie Sesamstraat.

Biografie

Plagman, joods van geboorte, is katholiek gedoopt, maar hij groeide grotendeels op in een Calvinistisch Pleeggezin. Hij is niet gelovig, en heeft ook meer sympathie voor de Palestijnse zaak. Zijn moeder was in Indië geboren en werd in 1939 op achttienjarige leeftijd naar Leiden gestuurd om te studeren. Ze overleefde Auschwitz, maar kwam getraumatiseerd terug. Toen Bert Plagman twee jaar was werd zij opgenomen in een psychiatrische instelling, St. Anna in Venray. Zij overleed in 1969. Wie zijn vader is is onbekend.[1]

Biografie

In 1978 begon Plagman bij Sesamstraat met het spelen van de vogel Pino. Ook speelde hij af en toe de rol van het personage Tommie. In eerste instantie beurtelings met Martin Pragt, maar sinds 1979, toen Pragt stopte met zijn werk voor Sesamstraat, is Plagman de enige vaste speler van het personage.

In de jaren 70 werkte Plagman als poppenspeler mee aan de televisieversie van André van Duins Dik Voormekaar Show en in 1987 speelde hij Boris in de VPRO-serie Dr. Krankenstein. Verder sprak hij de stem in van de personages YakiYaki en Atilla de hond in Pompy de Robodoll. Sinds 2005 speelt hij DoDo in de kinderserie WaWa op de Vlaamse zender Vtm. In maart 2018 was hij Tommie in een aflevering bij De Wereld Draait Door over Willem Wilmink en vertolkte het lied "Dood zijn duurt zo lang".

Ook werkt Plagman mee aan verscheidene (poppen)theaterproducties voor kinderen.