Bram van der Vlugt

Bram van der Vlugt
Bram van der Vlugt in Medisch Centrum West (1991)
Bram van der Vlugt in Medisch Centrum West (1991)
Algemene informatie
Volledige naam Abraham Rutger van der Vlugt
Geboren 28 mei 1934
Geboorteplaats Den Haag
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1955 - heden
Beroep Acteur
Stemacteur
Sites
(en) IMDb-profiel

Abraham Rutger (Bram) van der Vlugt (Den Haag, 28 mei 1934) is een Acteur.

Biografie

Van der Vlugt had een Joodse moeder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij door de nazi's naar Auschwitz gedeporteerd en verloor daar het leven. Omdat hun vader niet-Joods was, werden Van der Vlugt en zijn oudere broer Fred met rust gelaten.[1] Wel verloren zij in 1945 hun huis bij het Bombardement op het Bezuidenhout.

Hij volgde zijn toneelopleiding aan de Toneelschool te Amsterdam. Hierna speelde hij zeven jaren bij Toneelgroep Studio. In de jaren 1960 kreeg hij bekendheid door zijn hoofdrol van dokter Finlay in de televisie-serie Memorandum van een dokter. In 1970 was hij een van de oprichters van Toneelgroep Sater. Hij speelde er zelf tot 1974. Daarna was hij bij wisselende gezelschappen en in de vrije sector te zien. Voor zijn rol in Kopenhagen kreeg hij in 2000 de Louis d'Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol.

Van der Vlugt is actief als ambassadeur van het Groene Hart, waar hij al veertig jaar woont in De Meije. Hij was een van de medeoprichters van de stichting Gras & Wolken, die ijvert voor het behoud van het Groene Hart. Voor zijn werk voor Gras & Wolken en als acteur werd hij in 2001 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Verder is hij de mannelijke voice-over van de radioreclames voor Royal Canin en een van de reclamestemmen van Adopteer Een Pup.

In februari 2005 werd bekendgemaakt dat Van der Vlugt een tumor in zijn Dikke darm had. Deze is operatief verwijderd.[2] Na theatersamenwerkingen met Joost Prinsen, Kitty Courbois, Thom Hoffman en Oren Schrijver liet hij op NPO Radio 1 weten serieus te willen nadenken om het theater in te gaan met Mart Smeets[3].

In 2019 speelt Bram nog eenmaal de titelrol in de bioscoopfilm De Brief voor Sinterklaas van Sinterklaasfilmmakers Lucio Messercola en Martijn van Nellestijn. De film zal in oktober 2019 in de bioscopen verschijnen.

Prive

Van der Vlugt is getrouwd met Irma en heeft vijf kinderen; een van hun kinderen is Marijne van der Vlugt. Op zijn tachtigste verjaardag werd hij in het DeLaMar verrast door zijn collega's van On Golden Pond.[4]

Rollen

Van der Vlugt speelt/speelde in de volgende films, (televisie)series, toneelstukken en hoorspelen. Bij sommige films staat hij niet als acteur op de rol, maar "met dank aan...". Sinterklaas vervult de rol namelijk altijd zelf.

Films

TV

Tekenfilms

Sinterklaas

Spoiler: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Bram van der Vlugt als Sinterklaas in 2007

Van 1986 tot en met 2010 kroop Van der Vlugt jaarlijks in de huid van Sinterklaas, als opvolger van Adrie van Oorschot. Hij gaf gestalte aan deze rol tijdens gastoptredens bij Paul de Leeuw, Jochem van Gelder en diverse andere televisieprogramma's. Hij stond daarbij bekend om zijn scherpe, soms ietwat ironische opmerkingen. Over 5 december zei hij eens: "Op 5 december ben ik overal en nergens, de dag erna alleen nog maar nergens." Van der Vlugt maakte als Sinterklaas de opkomst van de media mee; anno 2011 was er een rijke variatie aan sinterklaasprogramma's, zoals De Club van Sinterklaas, het Sinterklaasjournaal en Het Feest van Sinterklaas. Het lievelingseten van de goedheiligman is boerenkool met Worst. Hij staat bekend om uitspraken zoals "ik vind het nu al leuk" en "het komt allemaal goed".

In 2006 deed van der Vlugt 20 jaar mee aan de sinterklaasprogramma's en theatershows. De bootreis van dat jaar leek sprekend op zijn eerste reis uit 1986, beide keren voeren ze verkeerd en beide keren waren ze met Pakjesboot 12.

In 2008 was Bram van der Vlugt niet te zien als Sinterklaas in De Club van Sinterklaas, Fred Butter nam de rol van goedheiligman in dat jaar tijdelijk over. In 2009 kwam Van der Vlugt weer terug. Opmerkelijk was dat de rol van Sinterklaas bij Het Club van Sinterklaas Feest niet door Van der Vlugt maar door Leo Hogenboom werd gespeeld. In 2010 werd aan Sinterklaas gestalte gegeven door Robert ten Brink.

Op 21 mei 2011 werd bekend dat Bram van der Vlugt na 25 jaar ging stoppen met zijn taak als vaste raadsman van Sinterklaas, zoals hij dat zelf altijd verwoordde. Stefan de Walle nam zijn staf en mijter over. Naar aanleiding van deze opvolging werd dezelfde dag een speciaal ingelaste uitzending van Het Sinterklaasjournaal uitgezonden.[6] Hierin werd niet de juiste informatie gegeven vanwege de geheimhouding van het feit dat Sinterklaas fictief is. In het Sinterklaasjournaal meldde Van der Vlugt dat het Grote Boek van Sinterklaas per ongeluk bij hem in handen was gekomen en hij nu hulp nodig had om het terug te kunnen bezorgen. Van der Vlugt had vanuit de studio contact met de in Spanje aanwezige Sinterklaas, die daarop zei een nieuw boek te zullen gebruiken en het oude, volle boek expres gegeven heeft aan Van der Vlugt omdat hij hem bedankte voor zijn diensten van de afgelopen 25 jaar.

Toch was hij in 2011 nog als Sint te zien, zoals in de bioscoopfilm Bennie Stout en bij Sint & De Leeuw, het programma van Paul de Leeuw, op de televisie. Na afloop van die show mocht Van der Vlugt een Gouden Pepernoot Oeuvre Award in ontvangst nemen voor zijn wijze raad aan de Sint de afgelopen 25 jaar.[7] In de kerstuitzending van PAU!L was Van der Vlugt eenmalig te zien als Kerstman. In 2012 bracht hij een boek uit over Sinterklaas, getiteld Sinterklaas Bestaat!. Datzelfde jaar werd Van der Vlugt door Paul de Leeuw geëerd voor zijn jarenlange rol als Sinterklaas in een speciale In de Hoofdrol-aflevering van Langs de Leeuw.

In 2013 was Van der Vlugt wederom als Sint te zien in een Essent-reclame. Ook in 2014 vertolkte hij weer de rol van Sinterklaas, in de speelfilm Pak van mijn hart.[8] Daarnaast was hij datzelfde jaar ook weer te zien als Sint in een reclame van Bol.com. In 2016 vertolkte Van der Vlugt wederom Sinterklaas in Bol.com's Sints Cadeaumachine reclamecampagne.[9]. In het eerste weekend van december 2016 kruipt Bram onder de mijter in de kindermusical Een Huis in een Schoen. Deze musical is een remake van de gelijknamige film uit de jaren zeventig en wordt anno 2016 geproduceerd door Barry Stevens en Matthijs van der Meer. Ook in 2017 vertolkte Van der Vlugt weer de rol van Sinterklaas voor enkele bol.com reclamespotjes. Daarnaast nam hij de rol van Sinterklaas voor zijn rekening tijdens de Groots met een zachte G wintereditie-concerten van Guus Meeuwis. In 2018 zette hij opnieuw zijn mijter op, zoals in de videoclip van Kidz-dj (Sinterklaas 'Wij houden van U') en bij Sint & Paul pakken uit!, het programma van Paul de Leeuw, op RTL 4. In 2019 is hij te zien in een bioscoopfilm als Sinterklaas. Hij speelt de titelrol in De Brief voor Sinterklaas, daarnaast is hij ook te zien als Sint in de avonturenserie: Kidz-dj en het avontuur in Spanje.