Carolien Karthaus

Carolien Karthaus-Spoor
Algemene informatie
Volledige naam Carolien Marie Elisabeth Karthaus-Spoor
Geboortenaam Carolien Marie Elisabeth Spoor
Geboren 23 december 1987
Geboorteplaats Den Haag
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2007-heden
Beroep Actrice
Sites
(en) IMDb-profiel

Carolien Marie Elisabeth Karthaus-Spoor (Den Haag, 23 december 1987) is een actrice, ze heeft haar naamsbekendheid te danken door haar rol als Florien Fischer in Goede tijden, slechte tijden. Tevens is ze bekend van haar rol als Katinka "Kat" Vonk-Schaeffer in "Zwarte Tulp", als Rivka in de speelfilm Happy End en als Kimmy de Nijs in de thriller Loft.

Biografie

Carolien Spoor begon al op jonge leeftijd met acteerlessen bij Rabarber, de theaterschool van Den Haag in haar geboorte- en tevens woonplaats Den Haag. Op achtjarige leeftijd maakt ze haar debuut op het witte doek, wanneer ze schittert als Thérèse in het door Marleen Gorris geregisseerde Antonia. De film won een Oscar. Vier jaar later was ze samen met onder anderen John Kraaijkamp, Pierre Bokma en Marjolein Keuning te zien in de televisiefilm De Cock en de wraak zonder einde. Na haar rol in deze film bleef het lange tijd rustig rond Spoor. In 2004 deed ze auditie voor de rol van Sira Schilt in ZOOP, maar de rol werd aan Juliette van Ardenne gegeven. Medio 2005 deed ze auditie voor de rol van Florien Fischer in de dagelijkse soapserie Goede tijden, slechte tijden. Ze kreeg de rol en was tussen 31 oktober 2005 en 29 juni 2007 te zien in de serie.

Spoor verliet de dagelijkse soapserie omdat ze een vierjarige opleiding ging volgen aan de Toneelacademie. Naast haar opleiding speelde ze regelmatig rollen in televisieseries en films. Begin 2008 was ze te zien als rijkeluisdochter Frédérique in de Telefilm Bloedbroeders. De film was gebaseerd op de Baarnse moordzaak. Na deze telefilm speelde ze in de speelfilm Happy End, de laatste film van de trilogie van regisseur Frans Weisz. Een jaar later bemachtigde ze een kleine rol in de Nederlandse versie van Loft. Ze speelde daarin Kimmy de Nijs, de dochter van Anton de Nijs, gespeeld door Tom Jansen.

In 2011 speelde Spoor gastrollen in de TROS-politieserie Flikken Maastricht en de BNN-thrillerserie Van God Los. Tevens rondde ze in de zomer van 2011 de toneelschool af.

Vanaf januari 2012 speelt Spoor een rol in Who's in who's out, een dramaserie van BNN, en sinds december 2012 is ze te zien als Kimberly in de comedy Lieve Liza.

Op 8 maart 2014 ging De Deal van start, een driedelige miniserie waarin ze te zien is als hoofdpersonage Fenna Zielhorst.

Prive

Spoor kreeg in 2005 een relatie met voormalig ZOOP-acteur Jon Karthaus en trouwde in 2016 met hem.[1] Ze beviel in juni 2017 van hun eerste kind, een jongen.

Rollen

TV

Hoofdrollen

Gastrollen

Film

Theater

  • Gevallen van alledaagse waanzin - Sylvia/Annie (2012)
  • Mogadishu - zonder naam (2013)