Cees Schouwenaar

Cees Schouwenaar
Cees Schouwenaar als Henk J. Pal in De lachende scheerkwast in 1981
Cees Schouwenaar als Henk J. Pal in De lachende scheerkwast in 1981
Algemene informatie
Geboren 1915
Overleden 21 april 2006
Land Vlag van Nederland Nederland
Sites
(en) IMDb-profiel

Cees Schouwenaar (1915 - 21 april 2006) was een Acteur. Oorspronkelijk was hij marktkoopman en stond met een ambulante handel op de Amsterdamse markten.[1]Pas op hogere leeftijd begon hij daarnaast met acteren en kreeg vooral bekendheid in de series van Wim Schippers. Net als Dolf Brouwers werd Schouwenaar juist door Schippers ingezet vanwege diens beperkte acteertalent, al wat hogere leeftijd en bereidheid tot absurde scènes. Ook zijn geringe lengte en kostuum maakte hem opvallend.

Voor het eerst was hij te zien vanaf 1971 in de shows van Fred Hache en Barend Servet waar hij verschillende kleine rollen speelde zoals een nep-Napoleon, een onheilsprofeet en een psychiatrisch patiënt. In Van Oekel's Discohoek was hij in verschillende rollen te zien onder andere als een nep Paul da Vinci, ingehuurde kerstman, medereiziger in een trein en Paparazzo van Donna Summer en in Het is weer zo laat als solliciterende ober en zakenman die betrapt werd op het bekladden van de WC. Voorts speelde hij in de Ondergang van de Onan een seksartikelenvertegenwoordiger en een godsdienstwaanzinnige en in de Grote genade bouwvakker van Drongelen.

Henk J. Pal

Het meest bekend werd Schouwenaar met zijn rol van Henk J. Pal in de televisieseries van Schippers zoals De Lachende Scheerkwast, Opzoek naar Yolanda, Plafond over de vloer en We Zijn Weer Thuis. Ook was hij regelmatig te gast in het radioprogramma Ronflonflon met Jacques Plafond. In de series had hij een rol als regelaar, een sjacheraar. Dat kon zijn als rechterhand van Van Oekel, restauranthouder, zanger, onbekwaam loodgieter of aspirant-koning (de laatste in de Lachende Scheerkwast). In de Lachende Scheerkwast was de naam van zijn restaurant de Goudgerande Schallebijter en in Opzoek naar Yolanda was het de Gek geworden Bever. In Plafond over de vloer wilde Henk Pal de eerste letter van zijn restaurant eigenlijk een G laten zijn in plaats van een P. Als iemand dan vloekte, maakte hij gratis reclame voor zijn zaak. Hij liet Jacques echter weten waarom hij er toch van af zag en het restaurant Potverdomme noemde.

Een beroemde uitspraak betrof de UVD (uiterste verkoopdatum) waar hij altijd maling aan had. Hij stelde dat zolang de blikken niet bolden het voedsel nog geserveerd kon worden. Ook riep hij altijd hardop dat zijn kok van de restjes nog fantastische maaltijden kon maken en hij zijn gasten tegen de hoogste prijs de goorste troep kon laten eten. Eigenlijk was Henk Pal vergelijkbaar met Boy Bensdorp, ook een personage uit het werk van Wim T. Schippers; op het oog veel netter maar in werkelijkheid was hij even onhygiënisch.

Gevleugelde uitspraken van Pal zijn: "Dat rijmt", "Right" en "Leuke lamp overigens" (eenmaal riep hij echter "Nou nee, ik vind dit een uitgesproken kutlamp!"). Ook begon hij regelmatig hard te lachen en riep dan: "Godverdomme, wat heb ik last van een goed humeur, maar u helpt mij er vanaf, enfin dat hoort u wel". De meest legendarische uitspraak is deze, die hij deed tijdens een bezoek aan detective Schaambergen en zijn assistent Ingrid Gortenbroek, terwijl op de achtergrond een remmende trein te horen is, gevolgd door een knal: "Aha.. ik heb mijn auto midden op een spoorwegovergang gezet... Hahahahahaha, ik lach me gek - maar dat hoort u wel"

In het 4e seizoen van de televisieserie We zijn weer thuis blijkt Henk Pal een zoon te hebben, genaamd Jacobus Pal, gespeeld door Frank Schaafsma. In de laatste aflevering van dat seizoen laat hij hem zijn restaurant na.