Chez Nous

Chez Nous
Tagline Normale vrienden. Abnormaal plan
Regisseur Tim Oliehoek
Producent Burny Bos
Ruud van der Heyde
Scenario Frank Houtappels
met bijdrage van Joan Nederlof
Cast Alex Klaasen
Thomas Acda
Jack Wouterse
Isa Hoes
Achmed Akkabi
Tobias Nierop
Frans van Deursen
Tina de Bruin
Peter Faber
Frederik Brom
John Leddy
Muziek Fons Merkies
Montage Bas Icke
Cinematografie Rolf Dekens
Productiebedrijf BosBros
Distributie Entertainment One Benelux
Genre feelgoodcomedy
Speelduur 102 min.[1]
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Sites
(en) IMDb-profiel

Chez Nous is een filmkomedie. De film is geschreven door Frank Houtappels[2] met bijdrage van Joan Nederlof. De regisseur is Tim Oliehoek.[3] De film is een productie van Burny Bos, een producent die voornamelijke kinder- en familiefilms produceert, en is de eerste film die Bos onder het label Big BosBros uitbrengt.

De premiere vond plaats op 2 oktober 2013 op het Nederlands Film Festival en een dag later was de film te zien in de bioscoop.

Trailer Chez Nous

Verhaal

Spoiler: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Bertus is een gevoelige man die opgegroeid is in kindertehuizen. Z'n vader vertrok voordat hij überhaupt geboren was en zijn moeder was te labiel om voor hem te zorgen. Als hij dan in de puberteit erachter komt dat hij op mannen valt vindt hij steun bij Adje, Adje blijkt de vader voor hem te zijn die hij nooit heeft gekend. Uiteindelijk gaat Bertus voor Adje werken en treedt dan elke avond op als dragqueen Bertie in Adjes café chantant Chez Nous in Amsterdam.

Met barvrouw Babette en stamgasten Peter Jan (advocaat), Gijs (glaskunstenaar) en Rachid (beveiliger) vormen ze een hechte vriendengroep. Allemaal weten ze er hun plek te vinden die ze in de maatschappij niet echt kunnen vinden. Adje wordt ernstig ziek en vraagt Peter Jan om voor Bertus een steun te zijn en zijn vader Helmer op te sporen. Na Adjes overlijden blijkt dat er tegenover het bezit van het pand grote schulden staan, waardoor het pand gedwongen geveild zal worden, en dan waarschijnlijk gekocht zal worden door buurman De Beer, die een hippe discotheek heeft en al jaren aast op het pand van Chez Nous om zo zijn eigen club uit te kunnen breiden. De vrienden willen dit koste wat kost voorkomen.

Helmer wil Bertus en zijn vrienden graag helpen. Hij was gestopt met zijn criminele praktijken, maar om Chez Nous te redden beraamt hij een plan om tijdens de Amsterdam Gay Pride een diamanten collier dat miljoenen waard is te stelen uit een zwaar bewaakt museum. Peter Jan doet niet mee, de andere vier wel. Gijs maakt een kopie van het collier om het origineel hierdoor te vervangen, zodat de diefstal niet direct wordt opgemerkt. Rachid, die beveiliger is in het museum, doet mee door informatie door te spelen, en op een scherm voor live beelden van de zaal waar de diefstal plaatsvindt, opgenomen beelden af te spelen. Hij is verliefd op zijn collega Ramon en vertelt hem dat, maar die schrikt daarvan en wijst hem af, ook omdat zijn vader, De Beer, er bij is. Later is de verliefdheid toch wederkerig.

Babette wordt ingeschakeld om met avances het pasje van het hoofd beveiliging te stelen en hem af te leiden. Helmer laat Bertus aan een touw zakken vanaf het dak van het museum om het collier om te wisselen. Het lukt niet goed door de zware kap eroverheen, waarop Helmer hem geïrriteerd voor flikker uitscheldt. Bertus is beledigd en eist van Helmer dat hij hem weer ophaalt. Vervolgens gaat Helmer zelf en moet Bertus het touw laten vieren en ophalen. Het lukt, maar Ramon ziet nog net mensen op het dak. Hij zit eerst niet in het complot en slaat alarm, maar nadat hij ontdekt dat Rachid betrokken is doet hij ook mee en zegt dat het loos alarm was.

De vrienden doen mee aan de canal parade om met hun boot het gestolen collier af te voeren. Peter Jan ziet dat de motor niet aanslaat en komt toch helpen, met een andere boot. Gijs' vrouw Hetty en zijn kinderen zien hem op die boot en Hetty, concluderend dat hij homo is, is boos dat hij haar niets heeft verteld. Hierdoor voelt Gijs zich genoodzaakt om de diefstal op te biechten aan Hetty.

De vrienden verdenken Helmer ervan er alleen met de buit vandoor te zijn gegaan, maar hij komt na het collier verkocht te hebben terug om het geld te brengen. Ze bellen Ramon, die met De Beer op de veiling is waar De Beer op het pand aan het bieden is, en vragen Ramon om namens hen tegen De Beer op te bieden; zodoende lukt het hen het pand te kopen.

Cast

Externe links