Chiem van Houweninge

Chiem van Houweninge
van Houweninge op het Berlijns filmfestival 2012
van Houweninge op het Berlijns filmfestival 2012
Algemene informatie
Volledige naam Joachimus Johannes (Chiem) van Houweninge
Geboren 20 november 1940
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1972 - heden
Beroep Scenarioschrijver en acteur
Sites
(en) IMDb-profiel

Joachimus Johannes (Chiem) van Houweninge (Den Haag, 20 november 1940) is een acteur en scenarioschrijver. Hij is getrouwd met scenarioschrijfster Marina de Vos.

Biografie

Chiem van Houweninge studeerde Culturele Antropologie en Dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1965 stapte hij over naar de Amsterdamse toneelschool waar hij in 1969 eindexamen deed. Hij debuteerde in De rozenoorlogen en speelde aansluitend bij het Nieuw Rotterdams Toneel, het Amsterdams Toneel en het Publiekstheater.

Inmiddels was hij zich steeds meer gaan toeleggen op het schrijven van televisiescenario's. Zijn grootste bekendheid heeft Van Houweninge te danken aan de series die hij samen met Alexander Pola ontwikkelde en schreef voor de VARA. De series werden aanvankelijk op doordeweekse dagen uitgezonden, maar vanaf het grote succes van Zeg 'ns Aaa werden ze prominent op de zaterdagavond geprogrammeerd. Van Houweninges echtgenote Marina de Vos leverde aanvankelijk tekstbijdragen aan Zeg 'ns Aaa, maar werd na het overlijden van Pola een van de vaste schrijvers. Zij was vervolgens ook betrokken bij de volgende producties van Chiem van Houweninge.

Schrijver

Voor de Duitse televisiezender WDR was hij tussen 1982 en 1991 (mede)auteur van de serie Tatort en van 1997 tot 2013 van Schimanski. Deze series met commissaris Horst Schimanski (gespeeld door Götz George) speelden zich af in Duisburg. Van Houweninge speelde zelf ook mee als Hänschen. In de aflevering "Der Fall Schimanski" uit de serie werd de volle naam van Hänschen bekendgemaakt: Hans Scherpenzeel van Maaskant-Schoutens. Van Houweninge schreef vooral de afleveringen die deels in Nederland spelen.

In de films Toy Story, Toy Story 2, Toy Story 3 en Toy Story 4 sprak Van Houweninge de stem van Slinky in.

Van Houweninge won in 1968 de ANV-Visser Neerlandia-prijs voor Pachacamac.

Externe links