Chris Kijne

Chris Kijne (Bussum, 1 april 1953) is een journalist, programmamaker en presentator.

Biografie

Na een studie psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, ging Kijne in 1980 aan de slag bij het regionale dagblad De Gooi- en Eemlander, eerst als buitenlandredacteur, later als eindredacteur.

In 1984 kwam hij in dienst bij de VPRO. Aanvankelijk was hij redacteur van de VPRO-gids, in 1988 werd hij verslaggever voor het radioprogramma Het Gebouw. Begin jaren negentig werd hij daar binnenlandredacteur. Toen eind jaren negentig dit programma een opvolger kreeg in de vorm van VPRO aan de Amstel, werd hij daar de presentator van.

Van 2000 tot 2008 presenteerde hij het programma De Ochtenden (Radio 1), tot dat in 2008 ophield te bestaan. Daarna werd hij programmamaker en commentator voor het televisieprogramma Tegenlicht. Ook maakte hij lange interviews voor het programma Marathoninterview en het digitale kanaal HollandDoc, met schrijvers en wetenschappers, alsook documentaires over uiteenlopende onderwerpen.

Sinds mei 2011 is Kijne presentator van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen[1] en sinds 2012 invaller voor Buitenhof. Hij presenteert sinds 2013 het radioprogramma Bureau Buitenland,[2] afwisselend met Eric Arends.

Chris Kijne was ook een van de vaste tekstschrijvers voor Cor Galis, die radioprogramma's van de VPRO aankondigde.

Boek

In 1993 verbleef Kijne voor het VPRO-radioprogramma Standplaats samen met zijn Slowaakse vrouw vier maanden lang in Alma-Ata, destijds de hoofdstad van het kort daarvoor zelfstandig geworden Kazachstan. Dit verblijf resulteerde, behalve zijn reportages, in de paperback Standplaats Kazachstan (1994).[3]