Computerspel

(Doorverwezen vanaf Computerspel)

Een computerspel of in het Engels en omgangstaal ook wel game genoemd, is een elektronisch Spel dat op een Computer, console of handheld gespeeld wordt. Steeds vaker zijn deze spellen ook voor andere systemen en computers, zoals pda's, mobiele telefoons, tablets en draagbare spelcomputers verkrijgbaar. Veel computerspellen zijn videospellen.

"Spel" wordt hier in de ruime zin van het woord gebruikt, er zijn ook serious games.

Een spel kan bedoeld zijn om individueel te spelen, en/of om met een of meer anderen te spelen. Bij meerdere spelers kan het spelen om de beurt gaan, of tegelijk, of elke speler kan apart kiezen wanneer hij meedoet, zoals bij een spel waarin gezamenlijk een virtuele wereld wordt opgebouwd.

Veel computerspellen vanaf eind jaren 90 bieden de mogelijkheid om online te spelen, met name de schietspellen en MMORPG's. Online spelen betekent vaak dat er met andere spelers samen gespeeld kan worden via een internetverbinding, maar het kan ook gaan om een website waarop computerspellen worden aangeboden (de zogenaamde browserspellen). Met offline spelen speelt men vaak door een verhaallijn. Hiervoor is geen internet nodig, maar men moet wel in het bezit zijn van het hele spel.

Als een klassiek spel zoals Schaken op een computer wordt gespeeld dan wordt het daarmee ook een computerspel.

Videospel

Vaak wordt de benaming videospel als een synoniem gezien voor computerspel. Niet elk computerspel is echter een videospel. Een videospel is een visueel computerspel en dat gaat voor de meeste games op. Niet bij alle computerspellen is dat echter het geval. Computerspellen die geen videospel zijn, zijn onder andere op geluid- of op tekst gebaseerde computerspellen en computerspellen voor blinde mensen.

Bij een videospel bestuurt de speler vaak een personage al of niet in een voertuig, dat zich door een virtuele omgeving begeeft en daar handelingen verricht, reagerend op wat hij in de virtuele omgeving aantreft en wat er gebeurt. Op het beeldscherm wordt dit getoond vanuit een overzichtsperspectief of vanuit het perspectief van het personage. In het laatste geval valt het spel onder het begrip Virtuele werkelijkheid. Het besturen van de kijkrichting (al of niet automatisch samenvallend met de bewegingsrichting) kan dan gebeuren met een knop of hendel, maar ook, bij gebruik van een Head-mounted display, door het draaien van het hoofd.

De term game (Engels voor spel, niet per se computerspel) is inmiddels gangbaar geworden als synoniem voor computerspel. Het woord game is onder andere opgenomen in de Dikke van Dale. Mensen die computerspellen spelen worden gamers genoemd en het spelen zelf wordt aangeduid met het Werkwoord gamen (gesubstantiveerd: gaming). Indien men de voorkeur geeft aan het spelen van enkel oude (klassieke) computerspellen, wordt dit aangeduid met het werkwoord Retro-gaming.

Film productie

Nadruk

Bij nieuwe commerciële spellen wordt de nadruk meer en meer gelegd op de visuele kant van de spellen (Graphics). Hier staan vooral Microsoft (met haar Xbox 360) en Sony (met haar PlayStation 3) bekend om. Deze spelcomputers hebben snellere grafische processors en zijn in staat om meer details te tonen.

Bij andere nieuwe spellen ligt de nadruk juist op hoe het speelt (gameplay) en op de innovatie. Hier staan vooral de consoles van Nintendo (met de Wii en Nintendo 3DS) en voorheen Sega bekend om.

Ontwikkeling

Games worden voor een groot deel door andere softwareontwikkelaars dan de hardwarefabrikant gemaakt. Dit wordt third-party development genoemd. Bekende third-party developers zijn bijvoorbeeld Blizzard, Ubisoft en Electronic Arts. De spellen van deze ontwikkelaars worden (soms) op meerdere systemen uitgegeven. Second-party-developers ('tweedepartijontwikkelaars') zijn softwarebedrijven waar een gamebedrijf een groot aandeel in heeft. Zo was Rare tot de overname van Microsoft een second-party-developer voor Nintendo. First party developers ('eerstepartijontwikkelaars') zijn ontwikkelaars van het hardwarebedrijf zelf. Zo worden de Mario-series door een first-party gemaakt (Nintendo).

Het ontwikkelen van computerspellen gebeurt door teams met mensen uit allerlei disciplines, voornamelijk grafisch vormgevers en programmeurs, maar bijvoorbeeld ook level designers en muzikanten.

In de beginperiode van computerspellen werd een computerspel vaak gemaakt door enkele personen die meerdere aspecten van het spel volledig zelf ontwikkelden. De groei aan populariteit van de computerspellen heeft ervoor gezorgd dat de ontwikkeling steeds professioneler wordt aangepakt. Voor commerciële computerspellen was het hierdoor niet meer mogelijk om grote delen van een spel door enkele personen te laten ontwikkelen: men moest over steeds meer vaardigheden en technieken beschikken om een computerspel van hoge kwaliteit te produceren. Elke afzonderlijk aspect van een computerspel wordt tegenwoordig gedaan door mensen die zich daarin gespecialiseerd hebben.

Soorten computerspellen

Een tabel met computerspelgenres met enkele voorbeelden van populaire titels binnen dat genre.

Computerspelgenre Computerspellen
Action-adventure The Legend of Zelda, Tomb Raider, Uncharted
Adventure Leisure Suit Larry, The Walking Dead, Monkey Island,
Arcade Pong, Space Invaders, Pac-Man
Beat 'em up Double Dragon, Golden Axe, Streets of Rage
First-person shooter (FPS) Call Of Duty-spellen, Doom, Battlefield, BioShock
Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) World of Warcraft, Guild Wars, RuneScape
Minigames-verzamelingen WarioWare, Mario Party-spellen, Game & Watch
Platform Super Mario Bros., Crash Bandicoot, Sonic the Hedgehog
Puzzel Tetris, Mijnenveger, Lemmings, Portal 2
Racespel Need for Speed, Mario Kart, Gran Turismo-reeks
Real-time strategy (RTS) StarCraft, Warcraft, Command & Conquer-serie
Role-playing game (RPG) Final Fantasy, Mass Effect, Pokémon, Fallout, The Elder Scrolls
Simulatie SimCity-serie, De Sims-spellen, RollerCoaster Tycoon-reeks
Sport NBA Live, FIFA, PES, Wii Sports Resort, Mike Tyson's Punch-Out
Stealth game Metal Gear, Dishonored
Survival horror Resident Evil, Silent Hill
Turn-based strategy (TBS) Total War, Master of Magic, Civilization
Vechtspel Super Smash Bros., Mortal Kombat-serie, Street Fighter-serie
Sandbox Grand Theft Auto, Minecraft, Garry's Mod

Lokalisatie

Computerspellen kunnen door een ontwikkelaar worden gelokaliseerd voor een bepaald land of regio. Naast het vertalen van tekst naar een andere taal omvat het proces ook aanpassingen aan de Graphics, het herontwerpen van verpakkingen en handleidingen, nieuwe stemopnames, het aanpassen van hardware, en het redigeren van gedeeltes die mogelijk gevoelig kunnen liggen voor een bepaalde culturele omgeving.

Het doel van lokaliseren is om een vermakelijke en duidelijke spelervaring te creëren voor de speler, door te letten op specifieke culturele context, met behoud van de oorspronkelijke opzet. Hierdoor krijgt de speler het gevoel dat de content voor hem is geschreven, wat zal leiden tot meer diepgang in het spel.

De beslissing om een computerspel te lokaliseren hangt met name af van de potentiële winst die in dat land of regio kan worden gemaakt. Soms lokaliseren de ontwikkelaars zelf, maar het kan ook door een derde partij worden gedaan. Een voorbeeld hiervan is een Vertaalbureau of een Geluidsstudio met stemacteurs. Er is echter geen duidelijke consistentie voor wat betreft lokalisatie. Soms geeft een ontwikkelaar geen prioriteit of budget aan de lokalisatie van een spel, maar het kan ook afhangen van de vraag in een bepaalde regio. Zo worden veel spellen voor Europa standaard vertaald naar het Duits, Spaans en Frans. Dit is volgens Sony-baas David Reeves dan ook een belangrijke reden waarom spellen pas veel later uitkomen voor Europa.

Toekomst

Met de toenemende kracht van de moderne computer zijn de makers van computerspellen verschillende nieuwe richtingen ingeslagen. De producenten zijn de hierboven genoemde genres gaan combineren (actiespellen met adventure- of puzzelelementen). Daarnaast is er online gaming (via internet spelen met, of tegen andere gebruikers). In de actiespelvariant kunnen internetgamers teams vormen die gezamenlijk tegen hun tegenstanders strijden. In de RPG-variant ontmoeten verschillende internetspelers anderen in (soms enorme) virtuele werelden waar spelers elkaar kunnen bevechten, kunnen handelen met spelobjecten of ervoor kunnen kiezen om samen te werken om een bepaald speldoel te bereiken.

Met name door de toename van de grafische mogelijkheden, worden ook steeds meer speelfilmachtige elementen in de huidige generatie computerspellen verwerkt. Tegenwoordig kan men in de games zelfs bijna het fotorealisme benaderen.

Zie ook