Daria Bukvić

Daria Bukvić (Tuzla, 18 juli 1989) is een Nederlands-Bosnische toneelregisseuse. In 2015 werd haar voorstelling Nobody Home geselecteerd voor Het Theaterfestival, als een van de opmerkelijkste toneelvoorstellingen van dat jaar.

Biografie

Bukvić werd geboren in de Bosnische plaats Tuzla op 18 juli 1989. Haar moeder is van Bosnische afkomst en haar vader van Kroatische origine. Toen in 1992 de Joegoslavische Burgeroorlog uitbrak, vluchtte Bukvić met haar moeder naar Nederland. Na twee jaar krijgen Bukvić en haar moeder een permanente Verblijfsvergunning. In 2011 rondde Bukvić de toneelacademie in Maastricht af. Sindsdien regisseerde ze voorstellingen voor onder andere De Parade, Hofplein Rotterdam en Toneelschuur Producties.

In 2014 ging haar voorstelling Nobody Home, een voorstelling over drie acteurs (Vanja Rukavina, Majd Mardo en Saman Amini) en hun vluchtverhalen naar Nederland, in premiere. In 2015 werd de voorstelling geselecteerd voor Het Theaterfestival, als een van de opmerkelijkste toneelvoorstellingen van dat jaar.

In juli 2015 werd bekend dat Bukvić samen met theatermaker Jeroen De Man gaat regisseren bij Het Nationale Theater. Haar eerste regie bij dit gezelschap was Othello van Shakepeare. In dit stuk, waarin de rol van Othello niet wordt gespeeld door een geschminkte witte acteur zoals gebruikelijk, maar door de zwarte acteur Werner Kolf, wil Bukvić benadrukken hoe een witte samenleving omgaat met een succesvolle zwarte man.[1]

Regies voor het theater

Referenties

  1. Ron Rijghard, Huidskleur kun je niet spelen. NRC (31 januari 2018). Geraadpleegd op 4 februari 2018.