Dave Schram

Dave Schram
Geboren 23 augustus 1958
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1973-heden
Beroep(en) Producent-Regisseur
Genre Jeugd en drama
Films Spijt!, Pietje Bell, Sonny Boy
Sites
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel

Dave Schram (Nieuwer-Amstel, 23 augustus 1958) is een Filmproducent en Filmregisseur. Hiernaast is hij een van de grondleggers van de Shooting Star Filmcompany en Shooting Star Filmdistribution. Schram is vader van acteur/componist Quinten Schram en filmregisseur Tessa Schram.

Historie

Schram werkt sinds 1973 in de filmindustrie. Eerst stond hij voor de camera als acteur in de NCRV-jeugdserie Orimoa en in Achter de horizon is nog een land, later achter de camera in verschillende disciplines: licht, geluid, camera, productie en regie. Hij werkte voor diverse assistentschappen voor producties als: Sabine, Flodder, Een vlucht Regenwulpen, Bekende gezichten, gemengde gevoelens, A Time to Die (of Seven Graves for Rogan) en Still Smokin.

Als 16-jarige jongen richtte Schram al in 1974 zijn eerste productiebedrijf D.E. Filmproducties op.

Opleiding

In 1977 zakte Schram voor zijn middelbare school maar hij werd desondanks aangenomen op de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam met dispensatie van het ministerie van Onderwijs. Tijdens zijn opleiding aan de Filmacademie kocht hij gezamenlijk met vier vrienden eigen filmapparatuur onder de naam Quintetfilm met de doelstelling: "onafhankelijk zelf films kunnen maken". Schram studeerde in 1981 af aan de Filmacademie met de korte film Tussen de regels en richtte na zijn opleiding de opvolger van Quintetfilm op: de firma Singelfilm.

Filmproducent

Schram debuteerde in 1988 als filmproducent met de speelfilm Loos van Theo van Gogh. Schram richtte samen met Hans Pos en Maria Peters in 1993 een eigen distributiebedrijf op (Shooting Star Filmdistribution BV), omdat geen enkele filmdistributeur hun film Daens wilde draaien in de bioscoop. Een paar maanden daarna kreeg Daens een Oscarnominatie.

Regie

Als speelfilmregisseur debuteerde Schram in 2007 met de lange speelfilm Timboektoe. Vervolgens maakte hij Radeloos (2008), Lover of loser (2009), Razend (2011) en Spijt! (2013).

Filmografie

Producent

Regisseur

Trivia

  • Schram is de bedenker van Het Auditie-Event. Voor de films die Shooting Star maakt naar de Carry Slee boeken is altijd een jongeren cast nodig. Aangezien deze leeftijdsgroep indertijd niet ruim was vertegenwoordigd bij castingbureaus bedacht hij een manier om zelf actief op zoek te gaan naar jong talent.
  • Schram zei in meerdere interviews dat hij filmt omdat film onderdeel uitmaakt van de mooie dingen van het leven. En wat is het leven waard zonder mooie dingen?
  • Schram werd in 2000 onverwacht geëerd in Tuschinski, maar kon op het laatste moment niet naar Tuschinski komen, waardoor een medewerker van zijn kantoor in Tuschinski overladen werd met spotlights, met mooie woorden en grote bossen bloemen. Niemand had iets gemerkt.

Prijzen

  • Schram behaalde met 12 speelfilms de 100.000ste-bezoekergrens, met 5 films de 400.000ste-bezoekergrens en met 1 film de 1.000.000ste-bezoekergrens.
  • Voor zijn speelfilm Spijt! ontving hij meer dan 30 internationale filmprijzen, waaronder de TIFF Kids Audience Choice Award – Best Feature Film in Toronto en de European Film Academy Young Audience Award (de Europese equivalent van de Amerikaanse oscars) en de CINEKID LION publicprize Cinekid.

Externe links