De Brief voor de Koning (film)

De brief voor de Koning
Regisseur Pieter Verhoeff
Producent Hans de Weers
Reinout Oerlemans
Scenario Maarten Lebens
Pieter Verhoeff
Cast Yannick van de Velde
Quinten Schram
Muziek Erwin Roodhardt
Montage Bart van den Broek
Cinematografie Jules van den Steenhoven nsc
Productiebedrijf Armada Productions
Eyeworks
Distributie Benelux Film Distributors
Genre Avontuurlijke familiefilm
Speelduur 110 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget € 7,5 miljoen
Sites
(en) IMDb-profiel

De brief voor de Koning is een familie film. De film is geschreven door Maarten Lebens en Pieter Verhoeff en is geregisseerd door Pieter Verhoeff. De opnames van De brief voor de Koning vonden plaats van november 2007 tot en met begin maart 2008, deze vonden plaats in Duitsland (Eisenach en Engelskirchen), Luxemburg (Vianden), België en Nederland. In 2008 was de film te zien in de bioscoop.

Trailer

Verhaal

Spoiler: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In het Land van Dagonaut moet de 16-jarige Tiuri als laatste opdracht om tot ridder te worden geslagen samen met vier anderen een nacht in de kapel doorbrengen. Zij mogen de hele nacht niet slapen, spreken, eten en voor niemand de deur opendoen. Een zwaargewonde man roept buiten om hulp en Tiuri doet open, in strijd met de voorschriften. De man vraagt hem een belangrijke brief naar ridder Edwinem te brengen. Deze blijkt stervend, daarom moet Tiuri de uiterst geheime brief zelf bij de Koning van Unauwen bezorgen. Hij krijgt een bijzondere ring mee als bewijs dat hij door Edwinem is gestuurd.

Zijn avontuurlijke tocht leidt hem o.a. door het land van de Grauwe Ridders. Rovers geven hem de keus: zijn paard of zijn ring afgeven. Hij houdt de ring en gaat te voet verder.

In kasteel Mistrinaut wordt hij gevangengezet en bijna gedood door de zogenaamde grauwe ridders, die hem verdenken van het vermoorden van Edwinem. Dankzij jonkvrouw Lavinia wordt duidelijk dat Tiuri onschuldig is, waarna de grijze ridders medewerking verlenen aan zijn missie door hem een deel van de weg te vergezellen op een tocht te paard.

Hij redt het leven van een rode ruiter die zich als pelgrim voordoet; deze was heimelijk van plan Tiuri te vermoorden, maar ziet daar nu vanaf.

Tiuri gaat langs de door Edwinem aanbevolen oude kluizenaar genaamd Menaures, die later de broer van de Koning van Unauwen blijkt te zijn. Tiuri krijgt Menaures' hulpje Piak mee als gids over de bergen.

Wanneer de brief in verkeerde handen dreigt te vallen maakt Tiuri hem open, leert de tekst uit zijn hoofd (hoewel de brief in een taal is die hij niet kent), en verbrandt de brief. Piak helpt mee de brief te onthouden door er een moeilijk liedje van te maken.

Omdat ze geen geld hebben en geen tijd om geld te gaan verdienen proberen ze zonder te betalen over de tolbrug over de Regenboogrivier te komen. Piak, die niet kan zwemmen, valt in het water, maar Tiuri redt hem. Ze worden gevangengenomen, maar na uitleg aan de tolheer en het tonen van de ring mogen ze gratis over.

Tiuri slaagt in zijn belangrijke missie. De brief blijkt een waarschuwing te bevatten, dat het land Eviellan met zijn rode ruiters vijandelijke plannen heeft. Op de terugweg gaan Tiuri en Piak weer langs Menaures, waar Piak achterblijft. Terug in het Land van Dagonaut wordt Tiuri, ondanks dat hij volgens de regels vier jaar zou moeten wachten, alsnog tot ridder geslagen door de koning van Dagonaut. Piak zoekt hem op omdat hij Tiuri miste en zodra hij Tiuri weer tegenkomt, wordt hij Tiuri's schildknaap.

Cast

Acteur Personage
Velde, Yannick van de Yannick van de Velde Tiuri
Schram, Quinten Quinten Schram Piak
Reinier, Victor Victor Reinier Grijze Ridder Ristridin
Schuurmans, Daan Daan Schuurmans Grijze Ridder Bendoe
Top, Ronald Ronald Top Grijze Ridder Ewijn
Bergen Henegouwen, Victor Victor Bergen Henegouwen Grijze Ridder Arwaut
Ochsenknecht, Uwe Uwe Ochsenknecht Rafox
Schwamborn, Hanna Hanna Schwamborn Lavinia
Vogler, Rüdiger Rüdiger Vogler Menaures/Koning Unauwen
Boot, Kees Kees Boot Jaro
Thiry, Raymond Raymond Thiry Tiuri de Dappere
Dagelet, Hans Hans Dagelet Warmin
Rudolph, Lars Lars Rudolph Slupor
Hendrickx, Monic Monic Hendrickx Moeder van Tiuri
Lint, Derek de Derek de Lint Koning Dagonaut
Willems, Jeroen Jeroen Willems Tolheer
Romeyn, Michiel Michiel Romeyn Roverhoofdman
Kas, Ton Ton Kas Rover
Scholten van Aschat, Gijs Gijs Scholten van Aschat Ridder Edwinem
Landré, Lou Lou Landré Burgemeester

Film productie

Sommige rollen, waaronder die van jonkvrouw Lavinia, zijn door Duitsers gespeeld. Voor de lipsynchroniteit spraken ze hun tekst wel in het Nederlands uit, maar deze werd nagesynchroniseerd in beter uitgesproken Nederlands.

De film is gebaseerd op het succesvolle boek dat Tonke Dragt in 1962 schreef en in 1963 werd uitgeroepen tot ‘Beste jeugdboek van het jaar’. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen exemplaren verkocht en is het boek in 2005 uitgeroepen tot het ‘Beste jeugdboek van de afgelopen 50 jaar’, waarvoor Tonke Dragt de Griffel der Griffels kreeg overhandigd.

In augustus 2008 werd door producent Eyeworks bekendgemaakt dat ook Geheimen van het Wilde Woud, het vervolgboek van De brief voor de koning verfilmd wordt.[1]

Op speciaal verzoek van televisie- en filmproducent Reinout Oerlemans zingt Jan Smit de titelsong van de film De brief voor de Koning, Stilte in de Storm.

Externe links