De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door
Logo van het televisieprogramma
Logo van het televisieprogramma
Alternatieve titel DWDD
Genre Praatprogramma
Speelduur 45–60 minuten
Bedenker Ewart van der Horst
Presentatie Matthijs van Nieuwkerk (2005–heden)
Francisco van Jole (tot december 2005)
Claudia de Breij (2006–2008)
Eindredactie Ewart van der Horst (2005-2008)
Dieuwke Wynia (tot september 2016)
Marco Versluis (vanaf 1 oktober 2016)
Vaste gasten Giel Beelen
Jan Mulder
Marc-Marie Huijbregts e.a.
Regisseur Matthias Bouman
David Grifhorst
Robin Boers
Henk van Engen
Jan Gitsels
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Studio Plantage, Amsterdam (2005–2010)
Westergasfabriek, Amsterdam (sinds 2010)
Gerelateerde series De zomer draait door (2007–2009)
DWDD Recordings (spin-off) (2010–2012)
DWDD University (spin-off) (2012–heden)
De Wereld Leert Door (spin-off) (2013)
Uitzendingen
Start 10 oktober 2005
Afleveringen 2293 (29 maart 2019)[1]
Seizoenen 14
Netwerk of omroep VARA (2005-2017)
BNNVARA (2017-heden)
Zender Nederland 3 (2005–2013)
Nederland 1 (thans NPO 1; 2014–heden)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2007
Sites
Website
(en) IMDb-profiel
Presentator Matthijs van Nieuwkerk in de studio
De studio

De Wereld Draait Door (afgekort als DWDD) is een televisieprogramma van BNNVARA (voorheen VARA) op NPO 1, dat op werkdagen live wordt uitgezonden vanuit studio Zuiveringshal Oost op het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Het programma wordt gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en is een mengeling van nieuws, informatie en amusement. In het verleden werd het programma uitgezonden op Nederland 3.[2]

Geschiedenis

DWDD kent een lange voorgeschiedenis in het minder succesvolle programma TV3 en Vara Laat. Na een aantal pogingen om TV3 sinds de start van de zender Nederland 3 in 1988 nieuw leven in te blazen kan het huidige, beduidend succesvollere programma De Wereld Draait Door min of meer als een voortzetting van TV3 worden beschouwd.

De eerste uitzending van DWDD was op 10 oktober 2005 vanuit Studio Plantage in Amsterdam. Tot zomer 2010 werd het programma daar opgenomen, waarna het verhuisde naar de Westergasfabriek. Het programma werd afwisselend gepresenteerd door Francisco van Jole en Matthijs van Nieuwkerk. De eindredactie was in handen van Ewart van der Horst. Eind december 2005 trok Van Jole zich terug. Van Nieuwkerk presenteerde even alle uitzendingen tot Claudia de Breij in januari 2006 de maandaguitzendingen overnam. Van Nieuwkerk moest immers na de livepresentatie van De Wereld Draait Door meteen naar de andere studio voor een ander liveprogramma, Holland Sport. Begin 2008 verliet De Breij het presentatieteam. Zij werd op maandag tijdelijk vervangen door Van Nieuwkerk. In februari werden de maandaguitzendingen overgenomen door Menno Bentveld en Joost Karhof.[3] Bij afwezigheid van de vaste presentatoren werden zij vervangen door Astrid Joosten en later soms door Isolde Hallensleben (van het programma-onderdeel De Jakhalzen).

Na enige opstartproblemen wist het programma in 2006 dagelijks meer dan een half miljoen kijkers te trekken en het was daarmee een van de populairste programma's van de zender Nederland 3. Tot de zomerstop in mei 2006 werd De Wereld Draait Door op werkdagen om 19.00 uur uitgezonden. Toen in september 2006 de programmering van de Publieke Omroep werd omgegooid, werd het programma verplaatst naar 19.30 uur. De lengte van het programma bleef wel gelijk. Het aantal kijkers steeg in het tweede seizoen tot gemiddeld 800.000 per aflevering. Ook het derde seizoen bleef het aantal kijkers vrij stabiel, toen met circa 1.000.000 mensen per aflevering (inclusief de herhaling op de late avond).

Op dagen dat er Champions League-voetbal om 20.45 was, duurde het programma maar 40 minuten. Met ingang van het tweede seizoen werd er op zondagavond een compilatie uitgezonden met de hoogtepunten van de afgelopen week; met ingang van het seizoen 2010-2011 is de samenvatting zaterdags omstreeks 20.00 te zien.

De 1000ste uitzending van De Wereld Draait Door was op 17 mei 2011. De uitzending was een eerbetoon aan Willem Duys, die ondanks zijn broze gezondheid aanwezig was in de studio. Mies Bouwman was in deze speciale uitzending de tafeldame. Naast Bouwman spraken onder anderen Fred Oster, Martine Bijl, Lee Towers, Bob Rooyens, Aleid Rensen, Tonny Eyk en Bert van der Veer over de hoogtepunten van Willem Duys en wat hij voor hen persoonlijk heeft betekend.[4]

Sinds 6 januari 2014 is De Wereld Draait Door op Nederland 1 (thans NPO 1) te zien, zodat ook bij voetbalwedstrijden een volledig programma kan worden gemaakt. De uitzending is hierbij verplaatst naar 19.00 uur, het tijdstip waarop voorheen het woordspelletje Lingo werd uitgezonden. De herhaling rond middernacht wordt nog wel op NPO 3 uitgezonden. Enkele omroepen hadden toen echter nog bezwaren; zij vreesden een leegloop aan kijkcijfers op Nederland 3 en waren bang dat de VARA een te groot deel van Nederland 1 zou invullen, omdat het soortgelijke Pauw & Witteman ook al van de VARA is.[5]

De Wereld Draait Door is het praatprogramma met de meeste afleveringen aller tijden in de Nederlandse televisiegeschiedenis, aldus presentator Matthijs van Nieuwkerk op 29 april 2014 tijdens de 1.500e uitzending van het programma. Op 10 oktober 2015 vierde het programma zijn 10e verjaardag met een jubileumuitzending getiteld Tot zover! 10 jaar DWDD, waarin werd teruggeblikt op het voorgaande decennium in een spectaculair uitvergroot decor (vanuit Studio 22) met álle huisbands (behalve Chef'Special), comedians, tafeldames en -heren en heel veel vaste gasten. De 2000ste uitzending van De Wereld Draait Door was op 28 maart 2017.

Prijzen

In 2006 kreeg het programma een eervolle vermelding van de Stichting Nipkow en in 2007 won het programma de Gouden Televizier-Ring Gala.[6] Zowel in 2010 als in 2011 ontving het programma, als meestbekeken programma op BVN in het voorgaande jaar, de BVN-trofee en in 2011 tevens de Zilveren Nipkowschijf.[7][8]

Onderdelen

Tafelheer of tafeldame

Bij elke aflevering is er een tafelheer of tafeldame aanwezig. Dit is een gast die gedurende het hele programma aan tafel blijft en deelneemt aan de verschillende discussies. Regelmatig terugkerende tafelgasten zijn of waren onder meer:

Martin Bril overleed op 22 april 2009 op 49-jarige leeftijd. Zijn laatste optreden in De Wereld Draait Door was op 12 februari 2009. De uitzending van 23 april stond geheel in het teken van de overleden schrijver.

Prem Radhakishun was tot in 2010 een van de vaste tafelgasten, maar door een misplaatste uitspraak werd hij tot oktober 2011 niet uitgenodigd.

Yvon Jaspers en Arie Boomsma mochten na onenigheid tussen de KROen de VARA sinds oktober 2012 lange tijd niet meer als tafeldame en -heer verschijnen in het programma. DWDD kreeg van de KRO geen toestemming om fragmenten van Boer zoekt Vrouw uit te zenden, hetgeen toch gebeurde. In reactie hierop verbood de KRO het de twee presentatoren langere tijd om aan te schuiven.[9][10]

De tafelheer is doorgaans een Bekende Nederlander en soms een bekende Vlaming, hoewel Wilfred de Bruijn als slachtoffer van Antihomoseksueel geweld sinds april 2013 regelmatig als tafelheer aanwezig was.

Vaste onderdelen

De rubriek De tv draait door eindigt met een oproep aan de kijkers om opvallende fragmenten in te zenden.
 • Elke uitzending interviewt Van Nieuwkerk drie gasten, die die dag of die week in het nieuws zijn. De gesprekken duren ongeveer tien minuten en worden afgewisseld met muziek, een korte reportage of een filmpje.
 • De tv draait door; opvallende televisiefragmenten, een historisch fragment, bloopers en dergelijke. Van deze rubriek wordt jaarlijks op Oudejaarsavond een oudejaarsspecial uitgezonden onder dezelfde titel.
 • Dit wordt gevolgd door live muzikaal intermezzo van ongeveer één minuut, door dagelijks een andere artiest of band.
 • LuckyTV; een kort, satirisch filmpje aan het einde van het programma met lichtvoetig commentaar op de actualiteit.
 • Elke woensdag is huisdichter Nico Dijkshoorn aanwezig om ter plekke een aantal gedichten te schrijven over behandelde onderwerpen en deze voor te dragen.
 • DWDD in soundbites op vrijdag (een kort filmpje met aan elkaar (en naast elkaar) gemonteerde, korte fragmenten uit DWDD van die afgelopen week).
 • Eveneens op vrijdag (vanaf begin 2011); elke vrijdag wordt de week afgesloten door een stand-upcomedian die terugkijkt op de voorbije week. Dit werd in 2011 afwisselend verzorgd door Martijn Koning en Pieter Derks. Vanaf 2012 tot 2014 alleen nog door Derks. Peter Pannekoek deed dit in 2015 en 2016. In september 2016 werd de week afgesloten door Soundos El Ahmadi. Zij stopte na enkele weken en werd opgevolgd door De Partizanen (Thomas Gast en Merijn Scholten).
 • Op de laatste vrijdag van de maand wordt de afgelopen televisiemaand besproken met een panel bekende Nederlanders. Hierbij waren schrijver Joost Zwagerman en Marc-Marie Huijbregts vaste gasten. De begeleiding wordt op die avonden verzorgd door een huismuzikant of huisband. In het tweede seizoen was dit pianist Roel van Velzen, tijdens het derde seizoen de band Moke en in het vierde seizoen Lucky Fonz III. Tijdens seizoen vijf was dit Rigby, gedurende het zesde seizoen Go Back to the Zoo, in het zevende seizoen Chef'Special en in het achtste seizoen The Kik. Tijdens het negende seizoen volgden de tweelingbroers Tangarine en tijdens het tiende seizoen Typhoon met zijn band, waaronder Seven League Beats.[11] In het elfde seizoen werd de band rond Lucas Hamming de huisband.[12] Het twaalfde seizoen heeft Roxeanne Hazes en haar band als huisband. In het dertiende seizoen Racoon.
 • Eveneens op het einde van de maand geeft Jan Mulder zijn vijf ergernissen van de maand.

De Jakhalzen

Jakhals Erik op het Binnenhof tijdens de formatie

De Jakhalzen was een (dagelijkse) rubriek in de reguliere uitzendingen van DWDD; in de uitzendingen die korter duren in verband met voetbal, ontbreekt deze rubriek. De rubriek is een onderdeel van het programma sinds de start op 10 oktober 2005 en werd toen gepresenteerd door Frank Evenblij en Isolde Hallensleben. De Jakhalzen kleden zich in herkenbare zwarte hemden met rode stropdassen en doen op locatie lichtvoetige interviews rond de actualiteit. De onderwerpen variëren van interviews en actualiteiten tot Satire. Op de vrijdag is er in plaats van de Jakhalzen het onderdeel Je mist meer dan je ziet. In november 2014 werd bekend dat de rubriek was gestopt.[13]

Reporters van de Jakhalzen:

Voormalige Jakhalzen:

Terugkerende gasten en onderdelen

 • Bij politiek nieuws zijn Felix Rottenberg, Frénk van der Linden, Jack de Vries, Sheila Sitalsing, Prem Radhakishun en Maurice de Hond vaak te gast.
 • Bij economisch nieuws Barbara Baarsma, Mathijs Bouman en Marike Stellinga.
 • Alexander Klöpping brengt af en toe nieuws over technologische snufjes.
 • Diederik Jekel legt ingewikkelde wetenschappelijke nieuwsitems begrijpelijk uit met simpele analogieën en experimenten in de studio.
 • Freek Vonk, de slangenman, neemt een dier mee naar de studio.
 • One minute opera; naar aanleiding van een historische gebeurtenis wordt door een Nederlandse schrijver een libretto (= operatekst) geschreven dat door Nederlandse musici wordt uitgevoerd. Zo werd bijvoorbeeld na de val van Mubarak in één dag zo'n opera geschreven (Hafid Bouazza), gecomponeerd (Bob Zimmerman) en in DWDD opgevoerd (Nederlands Kamerkoor, dirigent Risto Joost en bariton Frans Fiselier).
 • Hans Aarsman analyseert op diepgravende wijze persfoto's.
 • Robert Kranenborg bereidt met steeds een andere collega chef-kok een klassiek gerecht dat in de vergetelheid dreigt te raken.
 • Dominee Gremdaat is regelmatig te gast om zijn visie op de actualiteit te geven.
 • Dagan Cohen van Upload Cinema toont en bespreekt internetvideo's.
 • Het boek van de maand (sinds seizoen 2012-2013); elke maand kiezen vier boekhandelaren hun persoonlijke boek van de maand.
 • Maandelijks een chanson-college door Bart Van Loo.
 • Guilty pleasures; een zanger(es) voert een compositie uit waarvan hij of zij eigenlijk niet wil toegeven die mooi te vinden (seizoen 2013-2013)

Voormalige onderdelen

 • Op maandag was er tot 2010 contact met de studio waar aansluitend op de uitzending Holland Sport werd uitgezonden en werd er door Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong een toelichting op die uitzending gegeven.
 • Café de Wereld (vroeger een onderdeel van Vara Laat en Vara Live), een animatie waarin prominente Nederlanders worden gepersifleerd. Daar spelen onderen anderen in mee: Piet Römer (als caféhouder Jurriaan de Cock), Johan Cruijff, Louis van Gaal, Jan Peter Balkenende, koningin Beatrix, prinses Maxima, Frans Bauer, Gerard Joling, Wouter Bos, Beau van Erven Dorens, Georgina Verbaan en Joop van den Ende.
 • Een conference van Erik van Muiswinkel.
 • Robbert Dijkgraaf kwam met jonge wetenschappers vertellen over hun onderzoek.
 • De Stoel van Steinz, die bewijst dat het heden nooit alleen staat. Dit was een af en toe terugkerend onderdeel in het programma vanaf het seizoen 2008-2009, waarin een gast de actualiteit koppelt aan belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis of werken in de kunst en de literatuur. Degene die erop plaatsneemt, licht zijn/haar keuze toe en kan daar over in discussie gaan. De Stoel van Steinz is vernoemd naar NRC-journalist Pieter Steinz, die in het eerdergenoemde dagblad tevens columns met dezelfde opzet schrijft. Hierdoor werd de redactie van De Wereld Draait Door geïnspireerd om een dergelijk onderdeel in het tv-programma te doen verschijnen. In de eerste uitzendingen waarin ervan gebruik werd gemaakt zaten onder andere Steinz zelf, kunsthistoricus Henk van Os, auteur Auke Kok, tv-criticus Hans Beerekamp, sterrenkundige Vincent Icke, bariton Ernst Daniël Smid en journalist Constant Meijers op de Stoel van Steinz.
 • Fokke & Sukke Vanaf 8 oktober 2007 tot 2011 een dagelijks filmpje waarin een humoristische tekening met Fokke & Sukke werd gemaakt.
 • Downistie, een soapserie gespeeld door acteurs met het Syndroom van Down (seizoen 2010-2011).
 • Trending topic (in 2011); wat op Twitter veelbesproken is, wordt met (bewerkte) film- en/of televisiefragmenten geïllustreerd.
 • Een terugkerend onderdeel vanaf 9 januari 2012 was "The wonderful world". Hierbij wordt stilgestaan bij de voorspellingen, op basis van de Mayakalender, dat er op 21 december 2012 een tijdperk ten einde zal lopen of de wereld ten einde zal komen. Verschillende gasten gaven in de loop van 2012 antwoord op de vraag: stel dat de wereld vergaat, wat moeten we dan dit jaar in ieder geval nog doen?
 • DWDD Recordings (geïnspireerd door de American Recordings van Johnny Cash), waarin twee muzikanten een cover brachten met een minimum aan muzikale begeleiding. Aan dit onderdeel werkten onder anderen mee: Bennie Jolink, Waylon, Roosbeef, Anita Meyer, George Baker, Piet Veerman, Thé Lau, Jan Smit en Stevie Ann. Op 14 december 2011 kreeg Matthijs van Nieuwkerk een gouden plaat uitgereikt voor de cd "De Wereld Draait Door Recordings".
 • De ideale muziekavond (seizoen 2012-2013); mensen uit de muziekwereld kiezen hun favoriete muzieknummers.
 • Changes (seizoen 2012-2013): een muzikant of groep covert een muzieknummer op geheel eigen wijze.
 • De Natuur Draait Door (seizoen 2012-2013); seizoensbeelden uit de natuur met commentaar van natuurkenners, waaronder Arjan Postma.
 • De maandelijkse taalrubriek van Arjen Lubach en Paulien Cornelisse
 • Vanaf 2011 tot zijn overlijden, maandelijks een kunstcollege door Joost Zwagerman.
 • In het 12e seizoen stond schrijver en dichter Willem Wilmink centraal.

Zomervarianten

2007

In de zomer van 2007 waren er twee zomerse varianten met dezelfde redactie als DWDD. Het dagelijkse programma heette Wat heet! (presentatie onder anderen Jakhals Isolde Hallensleben). Iedere dag was er een andere presentator. Dit programma was echter niet zo'n succes en keerde na 6 juli niet meer terug. Hierna kwam op het tijdslot van DWDD het Tourjournaal. Na de tour kwam Wat nu?! (wederom gepresenteerd door Hallensleben afwisselend met Leon Verdonschot). Ook was er in juni zes weken lang een zaterdagavondprogramma met Matthijs van Nieuwkerk en Marc-Marie Huijbregts dat De zomer draait door heette. Dit programma leek op de vrijdag-editie van DWDD. Ook Erik van Muiswinkel leverde bijdragen aan dit programma in de vorm van satirische columns.

2009

In 2009 keerde De zomer draait door terug. De opzet was gelijk aan die van DWDD, alleen werd het programma door twee presentatoren gepresenteerd en was er geen sidekick. De presentatie werd verzorgd door Froukje Jansen en afwisselend Art Rooijakkers of Waldemar Torenstra.

Spin-offs

DWDD University

In DWDD University geeft een bekende Nederlander een lezing over een wetenschappelijk of artistiek onderwerp. De gastspreker wordt hierbij geassisteerd door Van Nieuwkerk. Het programma wordt incidenteel uitgezonden. De eerste uitzending was in de reguliere zendtijd van De Wereld Draait Door (op Hemelvaartsdag), de tweede keer aansluitend op het reguliere programma.

Datum Spreker Onderwerp Locatie Kijkcijfers
17 mei 2012 Robbert Dijkgraaf De oerknal Ronde Lutherse Kerk 991.000
16 november 2012 Robbert Dijkgraaf Het allerkleinste (microkosmos) Gashouder 1.056.000
26 april 2013 Alexander Klöpping De Wereld van Klöpping 1.0 (het verleden van Silicon Valley) MC Theater 586.000
3 mei 2013 Alexander Klöpping De Wereld van Klöpping 2.0 (het heden van Silicon Valley) 466.000
10 mei 2013 Alexander Klöpping De Wereld van Klöpping 3.0 (de toekomst van Silicon Valley) 536.000
29 november 2013 Robbert Dijkgraaf Einstein Gashouder 859.000
13 december 2013 Robert Kranenborg De koe 725.000
28 november 2014 Robbert Dijkgraaf Oneindig 1.104.000
12 december 2014 Freek Vonk Gif 1.462.000
30 april 2015 Erik Scherder Het brein (deel 1): De Aanknop Podium Mozaïek 1.515.000
7 mei 2015 Erik Scherder Het brein (deel 2): Bloedstollend 1.267.000
14 mei 2015 Erik Scherder Het brein (deel 3): Het Geheugen 1.326.000
28 mei 2015 Twan Huys DWDD Summerschool: Bill en Hillary Clinton 858.000
4 juni 2015 Gijs Scholten van Aschat DWDD Summerschool: Shakespeare 645.000
11 juni 2015 Claudia de Breij DWDD Summerschool: Het Nederlandse lied 925.000
18 juni 2015 Wim Pijbes DWDD Summerschool: Het Rijksmuseum 998.000
25 juni 2015 Mart Smeets DWDD Summerschool: Amerikaanse grote vier: honkbal, ijshockey, basketbal en American football 719.000
2 juli 2015 Wilfried de Jong & Michel van Egmond DWDD Summerschool: Miles Davis 386.000
27 november 2015 Robbert Dijkgraaf Zwarte gaten Gashouder 1.212.000
12 maart 2016 Beatrice de Graaf Terrorisme 1.216.000
24 juni 2016 Taco Dibbits DWDD Summerschool: De Jonge Rembrandt 834.000
14 juli 2016 Paulien Cornelisse DWDD Summerschool: Aap, noot, fout 1.629.000
21 juli 2016 The Common Linnets DWDD Summerschool: Americana 970.000
28 juli 2016 Wouter Bos DWDD Summerschool: I have a Dream 702.000
4 augustus 2016 Jeroen Wollaars DWDD Summerschool: Wir schaffen das 777.000
2 december 2016 Robbert Dijkgraaf Licht Gashouder 1.313.000
9 december 2016 Freek Vonk Evolutie Gashouder 1.089.000
25 mei 2017 Beatrice de Graaf Spionage Podium Mozaïek 883.000
24 november 2017 Robbert Dijkgraaf Symmetrie Gashouder
1 december 2017 Freek Vonk Superzintuigen Gashouder 918.000
2 januari 2019 Robbert Dijkgraaf De Toekomst (deel 1): Het leven Gashouder 1.150.000
9 januari 2019 Robbert Dijkgraaf De Toekomst (deel 2): Technologie
16 januari 2019 Robbert Dijkgraaf De Toekomst (deel 3): Informatie

De Wereld Leert Door

De Wereld Leert Door was een televisieprogramma, uitgezonden elke werkdag om 22.30 uur op Nederland 3 tussen 14 januari 2013 en 29 maart 2013), waarin dagelijks twaalf minuten lang een wetenschapper over zijn of haar onderzoek geïnterviewd door afwisselend wetenschapsjournalist Diederik Jekel en Isolde Hallensleben; Matthijs van Nieuwkerk presenteerde in het begin van de serie ook een paar afleveringen. Elke aflevering werd afgesloten met "de Dijkvraag" (vernoemd naar Robbert Dijkgraaf, oud-voorzitter van de KNAW); een boodschap van de wetenschapper, in de vorm van een tweet, symbolisch bedoeld voor "de kosmos".

De Wereld Draait Buiten

Op 7 juli 2013 presenteerde De Wereld Draait Door in samenwerking met Mojo Concerts het eendaagse festival De Wereld Draait Buiten. Op het festival traden bands en artiesten uit binnen- en buitenland op. De acts waren zowel reeds gevestigde artiesten als aanstormend talent. Naast muziek deden ook personen aan het festival mee die regelmatig te gast zijn in De Wereld Draait Door, zoals Jan Mulder, Nico Dijkshoorn, Prem Radhakishun en Pieter Derks. Op 6 juli 2014 werd dit eendaagse festival voor de tweede keer gehouden, in de tuin van de studio op het terrein van de Westergasfabriek, waar De Wereld Draait Door wordt opgenomen.

DWDD Magazine

Maandag 25 maart 2013 presenteerde Matthijs van Nieuwkerk een nieuw digitaal magazine genaamd DWDD Magazine. Dit dagelijks digitale magazine werd voor (rond 18.30 uur), tijdens en na de uitzending (rond 21.30 uur) geüpdatet. Te zien waren onder andere extra liveoptredens van muziekartiesten, backstage-beelden en extra beeldmateriaal dat niet is uitgezonden tijdens de reguliere uitzending. Het magazine was te bekijken op PC's en tablets.

Trivia

 • Het programma Life & Cooking van de commerciële zender RTL 4, gepresenteerd door Irene Moors en Carlo Boszhard, kwam geregeld met een parodie getiteld De Wereld Slaat Door.
 • De Jakhalzen vertalen De Wereld Draait Door in Engelstalige interviews en persconferenties vrij als As The World Turns, naar de gelijknamige soapserie.
 • Op 16 november 2010 censureerde DWDD de herhalingen van de uitzending, nadat Prem Radhakishun, naar de mening van de redactie, zich ongepast had uitgelaten over een recensent van de Volkskrant, over wie hij meldde: "Waarvan ik vernomen heb dat hij het voornamelijk met kleine kindertjes doet". Deze passage werd in de nachtelijke herhaling en Uitzending Gemist door de redactie gewist, maar is nog op YouTube te vinden. De samenwerking met Radhakishun werd ten gevolge van deze uitlating beëindigd. Op 10 oktober 2011 mocht hij evenwel voor het eerst weer in het programma verschijnen, ditmaal als gast.
 • Op 8 en 9 december 2011 werd DWDD gepresenteerd door Menno Bentveld omdat Van Nieuwkerk ziek was. De maandag ervoor, 5 december, verdween Van Nieuwkerk tijdens de uitzending korte tijd uit beeld omdat hij zich niet goed voelde. Tafelheer Jan Mulder nam toen de presentatie van het onderdeel 'De tv draait door' over. In de week van 12 tot 16 december werd 'De tv draait door' steeds door de tafelheer of -dame gepresenteerd.
 • Tijdens de uitzending van maandag 8 oktober 2012 leverde Sanne Wallis de Vries stevig commentaar op de inhoud van Boer zoekt Vrouw en met name de ontwikkelingen rondom boer Aad. Als reactie hierop verbood de KRO de VARA vervolgens om nog beeldmateriaal te tonen van de afleveringen tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door. Ook mochten presentatrice Yvon Jaspers en Arie Boomsma, die ook voor KRO presenteert, langere tijd niet meer aan tafel zitten. Een week later gaf Wallis de Vries desondanks alsnog commentaar op Boer zoekt Vrouw, maar dan samen met Paul Haenen met behulp van poppetjes, die de boeren en hun kandidaten voorstelden.
 • In december 2015 wilde DWDD een tijdelijk restaurant openen op het Westergasfabriekterrein. Dit restaurant zou dan drie weken gerechten serveren die chef-kok Robert Kranenborg in het programma kookte. Dit restaurant kon de culinaire verwachtingen echter niet waarmaken en moest twee dagen na de opening de deuren alweer sluiten.[14]

Externe links

Voorganger:
De Lama's (BNN)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2007
Opvolger:
Mooi! Weer De Leeuw (VARA)