De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort

De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort
Alternatieve titel(s) Ongeval van een Fransch heertje zonder pantalon uit Zandvoort
Regisseur Willy en Albert Mullens
Producent Willy en Albert Mullens
Productiebedrijf Alberts Frères
Premiere 27 juli 1905
Genre Fictie
Speelduur 6 minuten
Land Nederland
Opnamelocaties Zandvoort (strand)
Sites
(en) IMDb-profiel

De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort is een zes minuten durende korte komische film uit 1905.

Er wordt van uitgegaan dat deze de oudste (bewaardgebleven) Nederlandse fictiefilm uit de Nederlandse geschiedenis is.[1] Het maakt om die reden dan ook onderdeel uit van de Canon van de Nederlandse film.[2]

Makers

De Klucht werd op locatie in Zandvoort opgenomen door Willy en Albert Mullens. De broers werkten samen in een productiebedrijf, Alberts Frères, en waren in het eerste decennium van de 20e eeuw de belangrijkste filmvertoners in Nederland. De opnames voor De mésaventure van… namen één dag in beslag (22 juli 1905).

Verhaal

Een badgast die luiert in een strandstoel wordt verrast door de vloed. Snel trekt hij zijn broek uit om deze droog te houden. Een politieman kan dat echter niet waarderen. Er ontstaat een achtervolging waarbij de agent gezelschap krijgt van een steeds groter wordende mensenmassa. De badgast probeert nog te ontkomen door zich als vrouw te vermommen, maar wordt uiteindelijk in de kraag gevat. Een muziekkapel begeleidt zijn arrestatie.

Trivia

  • Tijdens de opnames werd het publiek niet op een afstand gehouden, maar juist zo veel mogelijk gefilmd. De makers hoopten dat men massaal naar de bioscoop zou komen om zichzelf te zien.
  • In 1896 maakte M.H. Laddé de film Gestoorde hengelaar. Deze film is echter niet bewaard gebleven.

Literatuur

Externe links