Dick Engelbracht

Dick Engelbracht
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Sites
(en) IMDb-profiel

Dick Engelbracht (Zutphen, 7 oktober 1920 - Amsterdam, 5 november 1998) was een Nederlands imitator, maar hij was ook werkzaam als (stem)Acteur, radio-dj, cabaretier, Toneelspeler en evenementenpresentator.

Biografie

Engelbracht speelde in films, kwam met regelmaat op de Televisie en in de jaren 60 en 70 was hij veel te horen in veel radioprogramma's met sketches en komische scènes. Daarnaast speelde hij in toneelstukken van het Amsterdamse volkstoneel en als cabaretier en presenteerde hij grote variétéprogramma's.

Zijn hoofdvak was imitator en daar is hij zeer bekend mee geworden. Hij maakte in de jaren 70 en 80 een imitatie van de voetbaltrainer Rinus Michels en hij had daar succes mee bij zowel het Nederlands voetbalelftal als het Nederlandse publiek. Hij werd uitgenodigd om het nationale elftal met dit stemmetje op te peppen voor de Wedstrijd.

In Amsterdam ontmoette hij de broers Bas en Aad van Toor. Samen met hem maakten ze een hoorspel voor de TROS radio dat bijzonder succesvol was. Er werd een televisieserie van gemaakt (Bassie & Adriaan: Het Geheim van de Schatkaart) waarbij Engelbracht de rol van inspecteur de Vries speelde en nog een bijrol als marktkoopman. Hij was echter zeer gespannen bij de opnames en voor televisie spelen vond hij nooit prettig. Hij hield het ook uitsluitend bij deze serie. De rol van 'politiehoofd' werd in de volgende serie van de Verdwenen Kroon weer overgenomen door Dick Rienstra in de vorm van Adjudant van der Steen, die al eerder werkte met Bas en Aad.

Jarenlang vormde Dick, samen met zijn, zoals hij hem altijd aankondigde "volle neef' Erwin Fillee, pianist Jaap Daniëls (van Ans en Jaap Daniëls), cabaretière Mary Scotty en Hoofdstad operette zangeres Fien Westerveld, het zeer succesvolle cabaretgezelschap Oud Amsterdam. Hiermee trad hij vanaf 1992 t/m juni 1998 op door het gehele land in veelal bejaarden en verzorgingshuizen. Vóór die tijd zat Dick jarenlang met Gé Frankhuizen in het Jordaancabaret Jolijt. Van alle artiesten was Dick de beste imitator en conferencier op radio en tv en tijdens de schnabbeltour. In de kleedkamer was hij echter op zijn best, dat zullen vele collega's beamen.

Begin november 1998 overleed Dick Engelbracht op 78-jarige leeftijd.

Externe links