Endemol

Endemol
Het gebouw MediArena in Amsterdam
Het gebouw MediArena in Amsterdam
Eigendom Endemol Shine Group (Apollo & 21th Century Fox)
Oprichting 1994
Oprichter(s) Joop van den Ende
John de Mol
Sleutelfiguren Boudewijn Beusmans, Endemol Shine NL, Co-CEO
Hoofdkantoor Amsterdam-Duivendrecht
Werknemers 3300
Producten Tv-programma's
Industrie Televisie
Omzet Gestegen € 1,117 miljard (2006)
Winst Gestegen € 96,8 miljoen (2006)
Website www.endemol.nl
Landen waar Endemol vestigingen had

Endemol is een televisieproductiebedrijf, opgericht in 1994. Endemol Holding B.V. was een van de grootste internationale televisieproducenten en is in 2015 opgegaan in de Endemol Shine Group.

Tot op heden zijn Deal or No Deal (ook als Miljoenenjacht) en Big Brother de succesvolste televisieprogramma's die Endemol bedacht en geproduceerd heeft. Endemol heeft deze programmaformules aan vele commerciële zenders in de wereld weten te verkopen. Ook de populaire soap Goede tijden, slechte tijden (GTST) op RTL4 is een productie van Endemol.

Geschiedenis

Het bedrijf is in 1994 ontstaan na een Fusie van de televisieproductiebedrijven van Joop van den Ende (Endemol) en John de Mol (Endemol). In 2003 boekte de Endemol Group een omzet van € 913,8 miljoen. Wereldwijd werkten er 3300 mensen (waarvan 800 in Nederland).

In 2000 werd Endemol verkocht voor € 5,5 miljard aan het Spaanse telecommunicatiebedrijf Telefónica. Het bedrijf werd op 14 mei 2007 weer teruggekocht door oud-eigenaar John de Mol samen met Silvio Berlusconi.

Financieel

In 1996 ging Endemol naar de beurs, en in 2000 er weer af wegens de verkoop aan Telefónica; de aandeelhouders kregen er aandelen Telefónica voor. Eind 2005 bracht Telefónica Endemol opnieuw naar de beurs, maar bleef zelf voor 75% eigenaar. Op 14 mei 2007 heeft Telefónica zijn aandeel van 75% in Endemol verkocht aan Edam Acquisition Holding, een consortium bestaande uit Cyrte Investments (John de Mol), Mediaset (Silvio Berlusconi) en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, voor € 2,63 miljard. Daarnaast heeft het consortium de overige 25% van de aandelen bijna geheel verworven. Endemol werd van de beurs gehaald ("delisted"), en er volgde een Squeeze-out-procedure, waarin de kleine minderheid die zijn aandelen niet heeft willen verkopen daartoe gedwongen werd.

Endemol had in 2011 een schuldenlast van 2,8 miljard euro. In 2012 werd het bedrijf gesteund door het Britse Hedgefonds Apollo Global Management en de Nederlandse Investeringsmaatschappij Cyrte Investments. Ze hebben de meerderheid van de schulden van anderen overgenomen, waardoor zij de grootste aandeelhouders zijn. De twee andere (kleinere) aandeelhouders waren het Italiaanse mediaconcern Mediaset van Silvio Berlusconi en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Sinds 1 januari 2015 zijn Endemol Holding en het Britse productiebedrijf Shine Group, eigendom van 20th Century Fox, samengevoegd in de Endemol Shine Group.

Locaties in Nederland

Endemol neemt de meeste programma's voor de Nederlandse markt op in zijn eigen studio's in het gebouw MediArena in Amsterdam-Duivendrecht. In hetzelfde pand heeft Endemol sinds 2010 ook zijn hoofdkantoor gevestigd. In die plaats worden ook GTST en Secret Story opgenomen. In Amsterdam zijn nog 7 andere studio's van Endemol. In Studio 1 wordt afwisselend groot amusement als Miljoenenjacht en All You Need Is Love opgenomen. Voor 2010 werden de meeste programma's van Endemol in studio's in Aalsmeer opgenomen.

Enkele bekende Endemolproducties

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van programma's geproduceerd door Endemol.


Externe links