Filmfestival

De bekende rode loper op het Filmfestival van Cannes
Aankondiging van het internationaal filmfestival Rotterdam

Een filmfestival is een feest dat wordt gehouden om films onder de aandacht te brengen van het publiek. Tijdens het festival worden in een of meer bioscopen vooraf geselecteerde films vertoond. Regelmatig gaan nieuwe films in première tijdens een filmfestival, en worden er bij een filmfestival prijzen uitgereikt. Op grote festivals zijn vaak ook veel bekende acteurs en regisseurs aanwezig.

Geschiedenis

Het eerste grote filmfestival ter wereld was het Filmfestival Venetië uit 1932. Andere grote filmfestivals (zoals die van Berlijn, Edinburgh, Cannes, Moskou en Karlsbad) dateren terug naar de jaren 30, 40 en 50 van de 20e eeuw.

Het eerste Noord-Amerikaanse filmfestival was het Columbus International Film & Video Festival, ook bekend als de Chris Awards, gehouden in 1953. Dit festival werd korte tijd later opgevolgd door het Internationaal filmfestival van San Francisco, gehoudenin maart 1957. Deze festivals speelden een grote rol bij het introduceren van buitenlandse films aan een Amerikaans publiek.

Vandaag de dag zijn er duizenden filmfestivals rond de hele wereld. Deze verschillen allemaal sterk in omvang, bekendheid en opzet. Sommige festivals zijn internationaal en behandelen grote films uit alle landen, terwijl andere festivals uitsluitend bedoeld zijn voor de filmindustrie uit het land waar het festival wordt gehouden. Ook zijn er festivals voor films over een specifiek thema of van een bepaald genre. Een filmfestival wordt meestal om het jaar gehouden.

Toegang

Bij veel filmfestivals moeten filmmakers een toegangsbedrag betalen om hun film te laten beoordelen voor een mogelijke vertoning op het festival. Dit is vooral bij de grotere festivals van toepassing. Toch zijn er ook festivals waarbij dit niet hoeft. Het International Film Festival Rotterdam rekent bijvoorbeeld geen toegangsbedrag voor filmmakers.

Classificatie

Filmfestivals worden doorgaans ingedeeld naar een aantal categorieën:”

  • "A" Festivals: hiertoe behoren onder andere de grote internationale festivals in Cannes, Gent, Venetië, Moskou, Shanghai en Tokio. Festivals krijgen deze status toegewezen van de FIAPF.
  • Significantie voor Azië: hiervan is het Kara Film Festival in Pakistan een bekend voorbeeld.
  • Internet significantie: sommige filmfestivals vinden op het internet plaats, zoals Haydenfilms Online Film Festival. Hierbij kunnen mensen online stemmen op hun favoriete films.