Filmprijs

Een filmprijs wordt door de filmindustrie of een filmfestival uitgereikt aan films en/of filmmakers in alle stadia, van script tot acteur en post-productie, die een bijzondere prestatie leveren. De prijs kan worden toegekend door stemming van het publiek, de filmindustrie zelf of door een jury op een Filmfestival. Naast de bekende filmprijzen met wereldwijde belangstelling hebben de meeste landen eigen nationale filmprijzen.

Pioniers

De eerste filmprijs was de Photoplay Award, die vanaf 1920 tot 1968 in de Verenigde Staten werd uitgereikt door en genoemd naar het intussen verdwenen tijdschrift Photoplay. De beste film werd verkozen evenals de meest populaire Acteur en actrice. In 1929 werden de Academy Awards geïntroduceerd, beter bekend als de Oscars. Deze prijzen zijn veruit het bekendst geworden en gebleven. Sinds 1981 worden Academy Awards een dag eerder voorafgegaan door de uitreiking van de Golden Raspberry Awards, oftewel de Razzies, voor de slechtste films. Paul Verhoeven was de eerste regisseur die de "prijs" voor zijn film Showgirls daadwerkelijk kwam ophalen.

Toekenningscriteria

Er zijn drie gangbare manieren om de winnaar(s) te bepalen.

Stemming door filmindustrie

De belangrijkste filmprijs, de Academy Awards, worden toegekend door middel van stemming onder de bij de non-profitorganisatie Academy of Motion Picture Arts and Sciences aangesloten filmmakers. Deze zesduizend leden zijn acteur, regisseur of lid van de Filmcrew (achter de schermen), bijvoorbeeld cameraman of monteur.

Festivaljury

Op filmfestivals worden de belangrijkste prijzen doorgaans uitgedeeld door de festivaljury. Het Filmfestival van Cannes is een voorbeeld van een bekend festival met de Palme d'Or als belangrijkste prijs. De belangrijkste filmfestivals, de zogenaamde A-Festivals hebben allen een gouden prijs waarbij de dieren populair zijn.

Het minder invloedrijke Nederlandse filmfestival heeft als prijs het Gouden Kalf.

Publieksprijs

In de praktijk worden winnaars van de publieksprijzen minder hoog aangeschreven dan de keuze van de jury of de filmindustrie. Een voorbeeld van een publieksprijs is de People's Choice Awards in de Verenigde Staten.

Prijzen/festivals in het Nederlands taalgebied

Met enige internationale uitstraling:

Louter binnen de Benelux:

Externe Links