Flikken Maastricht

Flikken Maastricht
Genre Politieserie
Speelduur 45-50 minuten
Bedenker Reinout Oerlemans
Cast Angela Schijf
Victor Reinier
Sergio Romero IJssel
Oda Spelbos
Will van Kralingen
Helmert Woudenberg
Jamie Grant
Ria Eimers
Antoinette Jelgersma
Regisseur Pieter van Rijn
Vincent Schuurman
Martin Schwab
Victor Reinier
Pieter Walther Boer
Scenario Kees Vroege
Pierre De Clerq
Simone Kome-van Breugel
Henk Apotheker
Jan Harm Dekker
Victor Reinier
Bert Bouma
Lidewij Martens
Bennie Roeters
Montage Marcel Wijninga
Muziek Fons Merkies
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Gerelateerde series Flikken Gent
Flikken Rotterdam
Productie
Producent Rolf Koot
Reinout Oerlemans
Erwin Provoost
Maarten Swart
Hans de Weers
Productiebedrijf Warner Bros. International Television Production Nederland
Uitzendingen
Start 3 september 2007
Afleveringen 137 (22 februari 2019)
Seizoenen 13
Netwerk of omroep TROS (2007–2014)
AVROTROS (2014–heden)
Zender Nederland 1 (2007–2014)
NPO 1 (2014–heden)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2014
Sites
Website
(en) IMDb-profiel

Flikken Maastricht is een politieserie van productiebedrijf Warner Bros. International Television Production Nederland en wordt uitgezonden door de omroep AVROTROS. De serie speelt zich af in Maastricht en die directe omgeving, en was op 3 september 2007 voor het eerst, als timeslot-opvolger van Spangen, op televisie te zien. De serie ontleent zijn naam en opzet aan de VRT-serie Flikken die zich afspeelt in Gent.

Verhaal

Een team van geüniformeerde politieagenten en rechercheurs met een Hoofdinspecteur als chef behandelt per aflevering van een klein uur enkele spannende en soms licht komische zaken. De politiemensen treden gewoonlijk per paar op: de personages Floris Wolfs en Eva van Dongen, politiemensen in burger, behandelen vaak levensgevaarlijke zaken waarin de suspense overheerst, terwijl hun collega's in uniform Marion Dreesen en Romeo Sanders gewoonlijk een kleinmenselijke zaak met een maatschappelijke lading behandelen, waarin het humoristische aspect sterker is. Ook het privéleven van de personages komt aan bod: elk personage kent zijn eigen verhaallijn door de seizoenen heen. Het komt regelmatig voor dat privésituaties aanleiding zijn voor gebeurtenissen op het werk en andersom. Vaak blijken de verschillende zaken iets met elkaar te maken te hebben.

Televisie productie

De eerste aflevering van de serie werd uitgezonden op 3 september 2007 door de TROS op Nederland 1. Twaalf weken later werd op 26 november 2007 de dertiende en laatste aflevering van het eerste seizoen uitgezonden. Het eerste seizoen trok een gemiddelde van 1.314.000 kijkers per aflevering. In het daaropvolgende jaar, op 1 september 2008, begon het tweede seizoen van de serie. Seizoen 2 tot en met seizoen 8 bestaan telkens uit tien afleveringen. Seizoen 9 en 10 bestaan elk uit elf afleveringen. Seizoen 11 en 12 bestaan elk uit tien afleveringen. Seizoen 13 zal weer bestaan uit 13 afleveringen.[1] Ook is er een seizoen 14 aangekondigd.[2]

Sinds 2 september 2008 wordt de serie ook uitgezonden in België, op televisiezender één. Gemiddeld bereikte de eerste reeks in België 737.000 kijkers. Ook de seizoenen die volgden zijn er uitgezonden. De serie is niet alleen op de Nederlandse (en Belgische) televisie te zien, maar sinds 28 februari 2011 ook in Italië, onder de titel Flikken - Coppia in giallo en in het Italiaans nagesynchroniseerd. De eerste afleveringen in Italië werden gemiddeld bekeken door 1.100.000 kijkers per aflevering. Ook in Italië zijn de resterende seizoenen uitgezonden. Ook op de Duitse zender Sat.1 Gold wordt de serie uitgezonden. Daar heet de serie Cops Maastricht en is nagesynchroniseerd.

In 2009 werden een derde en vierde seizoen opgenomen. Het derde seizoen werd uitgezonden vanaf 30 oktober 2009 en werd direct gevolgd door seizoen 4. Het hierop volgende vijfde seizoen werd uitgezonden vanaf 7 januari 2011.

Op 25 september 2010 vond in navolging van de Flikkendag in Gent ook een Flikkendag Maastricht plaats voor fans van het programma. Hulpdiensten in Maastricht hadden open dag waarbij vier hoofdpersonages uit de serie aanwezig waren. In 2012 en 2014 hebben ook fandagen plaatsgehad. Om veiligheidsredenen vanwege de grote toeloop heeft de gemeente Maastricht in 2015 afgezien van verdere fandagen van het programma.[3]

Veelvuldig wordt de stad Maastricht in beeld gebracht, waaronder het politiebureau en de Sint-Pietersberg. In de serie wordt geen Limburgs of Maastrichts gesproken. Hoewel hoofdpersonage Eva van Dongen geboren en getogen is in Maastricht, spreekt zij Standaardnederlands. Sommige gastacteurs spreken wel met een Limburgs accent.

Het zesde seizoen ging op 27 januari 2012 van start met de telefilm De Overloper, waarin verhaallijnen uit de eerdere seizoenen tot een ontknoping kwamen. Zo vormt de film een brug tussen seizoen 5 en 6. Floris Wolfs wordt gezuiverd van alle aanklachten en kan weer aan het werk in Maastricht.

In 2015 startte het productiebedrijf met de opnames van een nieuwe Flikkenserie voor AVROTROS: Flikken Rotterdam.[4]

Producenten

Producent Aantal afl.
Rolf Koot 115
Maarten Swart 42
Hans de Weers 41
Reinout Oerlemans 26
Erwin Provoost 7
Stephan Warnik 6

Regie

Regisseur Aantal afl.
Martin Schwab 63
Pieter van Rijn 35
Vincent Schuurman 14
Victor Reinier 6
Pieter Walther Boer 3
Aniëlle Webster 2
Oda Spelbos 1

Cast

Angela Schijf en Victor Reinier in Flikken Maastricht

De belangrijkste hoofdrollen zijn van het rechercheduo Floris Wolfs en Eva van Dongen, gespeeld door Victor Reinier en Angela Schijf. Daarnaast zijn er de agenten in uniform Marion Dreesen en Romeo Sanders, gespeeld door respectievelijk Oda Spelbos en Sergio IJssel. Alle vier spelen al vanaf het eerste seizoen mee, in seizoen 5 aangevuld met aspirant Esmee van Rooy, een rol van Jamie Grant. Vanaf seizoen 7 wordt zij een vast lid van het team. Daarnaast is er nog een hoofdinspecteur, in seizoen 1 gespeeld door Will van Kralingen als Ellis Flammand. Vanwege ziekte werd de rol in de seizoenen 2 tot en met 4 overgenomen door Helmert Woudenberg die Eugène Hoeben speelde. In seizoen 5 keerde Will van Kralingen terug, maar in seizoen 6 werd zij weer vervangen, ditmaal door Ria Eimers in de rol van Frieda Mechels. In seizoen 13 wordt Mechels opgevolgd door Marlies Kamphuis gespeeld door Antoinette Jelgersma, nadat zij door Wolfs dood wordt aangetroffen in haar tuin.

Bij- en gastrollen

Er zijn vijf personen die zichzelf hebben gespeeld in Flikken Maastricht: Gerd Leers, destijds burgemeester van Maastricht, volkszanger Frans Bauer, violist André Rieu,[5] Anniko van Santen, de presentatrice van Opsporing Verzocht, en zanger Jan Smit.

Andrea Croonenberghs vertolkt in de laatste twee afleveringen van het eerste seizoen (aflevering 12 en 13) de rol van Britt Michiels, die uit de oorspronkelijke Flikken-serie komt. Er wordt niet duidelijk gemaakt wat er precies met Britt is gebeurd na haar vertrek uit Gent, hoewel ze tegen Wolfs vertelt dat ze geen relatie heeft en nu in Antwerpen schijnt te werken.[6]

Thomas Acda speelde als rechercheur in opleiding Daan de Vos een belangrijke bijrol in seizoen 4 en de eerste aflevering van seizoen 5. Acda wordt niet vermeld in de leader, maar wel in de openingcredits na de titel van de aflevering. Acda's rol stopte tijdelijk in de eerste aflevering van seizoen 5. Zijn plek werd overgenomen door Jamie Grant, die in seizoen 5 de rol van aspirant-agent Esmee van Rooy voor haar rekening nam. Evenals Acda staat Grant niet in de openingcredits, maar na de titel van de aflevering. Dit veranderde vanaf seizoen 7, vanaf dat moment was Grant wel in de openingcredits te zien.

In seizoen 5 speelde Mimoun Oaïssa een belangrijke bijrol als observant Joes en in het zesde seizoen waren er belangrijke bijrollen voor Lee M. Ross, die IRA-huurmoordenaar Gerry Utters (alias Bran Collins) speelde, en William Zielinski, die de rol van Amerikaanse verbindingsofficier Bill Stark voor zijn rekening nam.

In seizoen 7 keerde Jamie Grant terug als agent Esmee van Rooy en had Vivienne van den Assem een doorlopende rol als informant Tonja, een oud-collega van Eva's overleden man Frank de Ponti. Daarnaast deed Thomas Acda mee als voormalig rechercheur in opleiding Daan de Vos en Viggo Waas als zedendelinquent Will. Voorts was in seizoen 6 en 7 Ronald Top te zien als Kris de Vlier, een oud-medewerker bij de AIVD en goede vriend van Wolfs.

In seizoen 8 waren er grote bijrollen voor Javier Guzman in de rol van Tony Verwoerd (de vriend van Esmee), Tibor Lukács als psycholoog David Boesmeer en Martijn Nieuwerf als Jens Bols, de nieuwe Officier van Justitie die van Roermond is overgeplaatst naar Maastricht.

In seizoen 9 kreeg Joël de Tombe een grote bijrol als stagiair Joe Verwaayen bij de politie. Ook keerden Guzman als Tony Verwoerd, Nieuwerf als OvJ Jens Bols en Lukács als psycholoog David Boesmeer dit seizoen terug.

In seizoen 10 krijgt Jens Bols te maken met bedreigingen. Als die aanhouden krijgen Van Dongen en Wolfs de opdracht hem te beschermen. Wolfs probeert op zijn beurt zijn dochter Fleur te beschermen. Zonder dat ze het van elkaar weten komen ze achter de daadwerkelijke bedoelingen van Bols.

In seizoen 11 zal Martijn Nieuwerf opnieuw terugkeren als officier van justitie Jens Bols. Joël de Tombe zal voor één aflevering terugkeren als Joe Verwaayen. Uit seizoen 2 keert Carly Wijs terug in de rol van Bea Middelkoop. Eva is ontvoerd door Bols en tracht te ontsnappen. Wolfs lijkt met Fleur naar Brazilië te vluchten. In de rest van het seizoen blijven er bedreigingen van Bols volgen en als gevolg daarvan trekken Wolfs en Eva dichter naar elkaar toe. Aan het einde van het 11e seizoen moet Wolfs kiezen of Bols zijn dochter Fleur of zijn partner Eva doodschiet. Hoewel Wolfs voor Eva kiest wordt Fleur alsnog door haar hals geschoten en zij overleeft het niet.

In seizoen 12 krijgt Eva een nieuwe collega, omdat Wolfs de moord op Fleur nog steeds moet verwerken. De nieuwe collega heet Peter Mooy en wordt gespeeld door Vincent Croiset. Verder keren Carly Wijs als Bea Middelkoop en Martijn Nieuwerf als Jens Bols terug. Beide personages komen in de loop van het seizoen om het leven.

In seizoen 13 zijn er grote bijrollen voor o.a. Jop de Vries als de Brabantse corrupte commissaris Groenen, Harry van Rijthoven als de eveneens niet zuivere procureur-generaal Schalkwijk, Han Kerckhoffs als de Belgische crimineel Carlito Hinch en Marieke Dilles.

Kijkcijfers

De reden voor de aanzienlijke stijging van de kijkcijfers vanaf seizoen 3 is de verschuiving van de maandagavond laat naar vrijdagavond op primetime (20.30 uur). Het verschil tussen seizoen 2 en 3 is 230.000 kijkers. De kijkcijfers van seizoen 11 waren de hoogste van de serie tot nu toe, namelijk gemiddeld 2,3 miljoen kijkers per aflevering.

Seizoen Start seizoen Seizoensfinale Afl. Gemiddelde
kijkcijfers (in mln.)
Best bekeken afl.
Datum Kijkcijfers Datum Kijkcijfers
1 3 september 2007 1.290.000 26 november 2007 1.391.000 13 1,31 8
2 1 september 2008 986.000 3 november 2008 1.330.000 10 1,20 9
3 30 oktober 2009 1.874.000 22 januari 2010 1.417.000 10 1,43 1
4 29 januari 2010 1.630.000 23 april 2010 1.703.000 10 1,60 6
5 7 januari 2011 1.890.000 11 februari 2011 2.201.000 10 1,82 10
6 3 februari 2012 1.733.000 6 april 2012 1.934.000 10 1,70 10
7 22 februari 2013 2.031.000 26 april 2013 1.679.000 10 1,95 4
8 14 maart 2014 2.043.000 16 mei 2014 1.874.000 10 1,91 3
9 5 september 2014 2.132.000 14 november 2014 2.125.000 11 2,22 8
10 28 augustus 2015 2.004.000 6 november 2015 1.766.000 11 2,06 6
11 16 december 2016 1.713.000 17 februari 2017 1.993.000 10 2,3 6 en 10
12 2 maart 2018 1.639.000 27 april 2018 1.427.000 10 1,79 5
13 7 december 2018 1.360.000 1 maart 2019 1.370.000 13 1,74 5

Prijzen

In 2014 won Flikken Maastricht de Gouden Televizier-Ring. In 2013 was de serie ook genomineerd, maar eindigde toen op de tweede plaats.

Trivia

 • Het woord Flikken, een Vlaams woord voor politie, wordt in Maastricht en de rest van Nederland nauwelijks gebruikt. In Limburg werd de titel dan ook gemengd ontvangen.[bron?] In Maastricht en omgeving spreekt men eerder van ”De Blauwe”.
 • In september 2011 verscheen het boek Achter de schermen van Jim de Koning over vijf seizoenen Flikken Maastricht.
 • In de laatste aflevering van seizoen 1 en de eerste aflevering van seizoen 2 speelde Tom Van Landuyt de rol van crimineel Guy Danneels. Van Landuyt is de echtgenoot van hoofdrolspeelster Angela Schijf.
 • Sommige afleveringen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Dit betreft de afleveringen Vermist (aflevering 2.07), De Spin (aflevering 7.03) en Gevoel (aflevering 9.06).
 • De moordzaken uit de vijfde aflevering van seizoen 7, getiteld Copycat, zijn gebaseerd op de verhaallijn van de film Se7en.
 • In aflevering 7.06, getiteld Mooi, maakte Victor Reinier zijn debuut als regisseur. Ook de afleveringen 8.09 Ciao, 9.06 Gevoel, 10.11 Safe?, 12.01 Wolfs en 12.02 Eva werden door hem geregisseerd.
 • Het boek Kogelvis van K. Vroege en Claudia van der Sluis is gebaseerd op het script van de gelijknamige aflevering Kogelvis (aflevering 1.04).
 • Vanaf seizoen 8 (2014) draagt Angela Schijf een pruik. Zelf heeft ze kort haar, haar personage in de serie heeft echter lang haar.
 • Voormalige Baantjer-acteurs Piet Römer (De Cock), Marian Mudder (Vera Prins) en Martin Schwab (Ab Keizer) hebben een gastrol gespeeld in Flikken Maastricht.
 • De ringtone van Peter Mooy, die afgaat in de aflevering 12.02 Eva, is het nummer Circle of Smiles uit Baantjer.
 • In seizoen 13 maakte Oda Spelbos haar regiedebuut met de regie voor aflevering 10 Dagboek.[7]
 • In aflevering 13.11 Rehab speelt Zus, de dochter van Angela Schijf, de kleine Eva in de flashbacks van Eva.

Externe Links