Frans Weisz

Frans Weisz
Frans Weisz (1973)
Frans Weisz (1973)
Volledige naam Frans Andor Benjamin Weisz
Geboren {{safesubst:#invoke:Gescheiden items|br}}
Overleden {{safesubst:#invoke:Gescheiden items|br}}
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1964 - heden
Beroep film- en Televisieregisseur
Sites
(en) IMDb-profiel

Frans Andor Benjamin Weisz (Amsterdam, 23 juli 1938) is een film- en Televisieregisseur. Bekend werk van hem zijn de films De Inbreker (1972), Rooie Sien (1975), Charlotte (1981), de trilogie Leedvermaak (1989), Qui vive (2002), Happy End (2009), Hoogste Tijd (1995) en de televisieserie Bij nader inzien (1991).

Biografie

Frans Weisz is de zoon van het Joodse echtpaar Géza Weisz (1904-1944) en Sara Drielsma (1904-1979). Zijn vader kwam om in het vernietigingskamp Auschwitz.

Weisz begon met een studie aan de Toneelschool, maar gaf dat na een jaar op om naar de Amsterdamse Filmacademie te gaan. Hij kreeg een studiebeurs voor de Italiaanse filmschool Centro Sperimentale di Cinematografia in Rome.

Frans Weisz is vader van acteur Géza Weisz (1986).

Zijn eerste speelfilm maakte hij in 1966, Het gangstermeisje, naar de gelijknamige roman van Remco Campert (1929) die een jaar eerder was verschenen. Er zouden nog veel boekverfilmingen volgen: De inbreker van August Defresne, Naakt over de schutting van Rinus Ferdinandusse, Heb medelij, Jet! naar het boek Geef die mok eens door, Jet! van Heere Heeresma, Havinck van Marja Brouwers, Op afbetaling van Simon Vestdijk, Hoogste tijd van Harry Mulisch en Boy Ecury naar het boek Een Antilliaanse Jongen in het verzet van Ted Schouten. Ook verfilmde hij de toneelstukken Leedvermaak en Qui vive van Judith Herzberg: .

Frans Weisz heeft onder meer gewerkt met Louis d'Or-winnaars als Ko van Dijk, Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma, Edwin de Vries en Jeroen Willems, Theo d'Or-winnaars Sigrid Koetse en Annet Nieuwenhuijzen en Gouden Kalf-winnaars als Rijk de Gooyer, Willeke van Ammelrooy, Gerard Thoolen en Willem Nijholt. Hij werkte tevens met gerespecteerde acteurs als Kitty Courbois, Will van Kralingen en Coen Flink.

Hij kreeg Gouden Kalveren voor Leedvermaak en Bij nader inzien.

Filmografie

Nominaties en prijzen

Externe Links