Hanna Verboom

Hanna Verboom
Algemene informatie
Geboren 11 mei 1983
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2004-heden
Beroep Actrice
Sites
(en) IMDb-profiel

Hanna Verboom (Vilvoorde, 11 mei 1983) is een actrice en presentatrice.

Biografie

Verboom werd geboren in België, maar groeide op in Kenia, Oeganda en Soedan. Haar ouders werkten daar als ontwikkelingswerkers en bouwden er onder andere een ziekenhuis.[1]. Rond haar twaalfde jaar verhuisde het gezin naar Nederland. Als tiener woonde zij in Amerongen. Zij ging 2 jaar naar het Ichthus College in Veenendaal, vervolgens naar het CLV in Veenendaal. Daarna volgde ze het vwo aan het Sint-Laurenscollege in Rotterdam en begon daarna met de vooropleiding aan de Toneelschool. Een jaar later begon ze aan zowel de studie filosofie als economie aan de Universiteit van Amsterdam die ze in 2005 afbrak. Inmiddels was ze begonnen met een Modellencarrière. Ze won een Elite Model Look-wedstrijd 2003 en was te zien in diverse commercials bijrollen in Nederlandse tv-series zoals Baantjer en een mobiele foto soap getiteld Jong Zuid.

Acteren

Haar doorbraak bij het grote publiek kwam in 2004 toen ze Ruud de Wild als presentator opvolgde in het BNN muziekprogramma Top of the Pops en door haar hoofdrol in de romantische komedie Snowfever, een Nederlandse Bioscoopfilm over een groep jonge wintersporters. Het jaar daarop speelde Verboom in de Amerikaanse film Deuce Bigalow: European Gigolo die werd opgenomen in Nederland en was ze in enkele afleveringen van de serie Boks te zien.

In 2007 verkreeg Hanna Verboom de leidende rol als aankomend arts Elin Dekkers in de NET 5-dramaserie De Co-assistent. Van 2010 tot 2013 was ze te zien in de tv-serie en afgeleide film Feuten, een serie die zich binnen een fictief Studentencorps afspeelt.

In de tussentijd speelde ze ook in meerdere films en een Amerikaanse thriller serie waaronder de bekroonde films Finn en Gone Back. Daarnaast spreekt ze regelmatig tekenfilmkarakters in.

Van 2014 tot 2015 was Verboom lid van de film jury voor ShortCutz Amsterdam, een jaarlijks Filmfestival voor het bevorderen van korte films in Amsterdam.

Het goede doel

Naast haar acteerwerk is ze ook medeoprichter van "Get It Done" (2007), een organisatie die via online Crowdfunding geld inzamelt om kleinschalige hulpprojecten in het buitenland te financieren.[2]

Op 22 mei 2008 werden haar carrière en inzet voor het goede doel bekroond met de Talent Award tijdens het gala van de Dutch Model Awards.

In 2009 stichtte ze de Stichting Cheruto Foundation, die zich inzet voor kinderen in Afrika met AIDS en in 2015 maakte ze zich sterk voor de campagne ‘A Recipe for Zero Hunger'.

Foto

Filmografie

Film

Tv

Externe links