Hans Dagelet

Hans Dagelet
Hans Dagelet in 1984
Hans Dagelet in 1984
Algemene informatie
Volledige naam Johannes Antonius Lebuïnus Dagelet
Geboren 9 mei 1945
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1972-
Beroep Acteur
Sites
(en) IMDb-profiel

Hans Dagelet (Deventer, 9 mei 1945) is een Acteur.

Biografie

Dagelet studeerde aan de Toneelschool Arnhem. Sinds 1972 is hij te zien op het toneel, in speelfilms en op televisie. Zo speelde hij in De lift en All Stars en in televisieseries als Westzijde Posse en Russen. Verder had hij enkele gastrollen.

In 1971 ontving hij samen met Wim van der Grijn de Louis d'Or voor hun spel in Gerben Hellinga's toneelbewerking van Kees de jongen. Ook won hij de Prix Italia voor de film Ik ga naar Tahiti. In de Nederlandstalige versie van De Freggels sprak hij de stem van Bobbie in. In 2007 was hij te horen in het Hoorspel Bommel als Terpen Tijn. Ook speelt hij Trompet in de Nederlandstalige band Spinvis. Op 5 mei 2014 droeg hij tijdens het Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam een viertal teksten voor van de Nederlandse dichter F. Starik.

Hans Dagelet werd opgevoed in een katholiek gezin. Zijn van oorsprong Joodse moeder en zijn vader overleden al vroeg in zijn jeugd.[1] Dagelet is getrouwd met de altvioliste Esther Apituley. Hun drie kinderen Charlie Chan Dagelet, Mingus Dagelet en Monk Dagelet zitten ook in het acteervak. Uit een eerder huwelijk heeft hij twee kinderen, onder wie actrice Tatum Dagelet.

Filmografie