Isa Hoes

Isa Hoes
Isa Hoes, 2010.
Isa Hoes, 2010.
Algemene informatie
Volledige naam Isa Kamerling-Hoes
Geboortenaam Isa Hoes
Geboren 13 juni 1967
Geboorteplaats Leiden
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1990-heden
Beroep Actrice, schrijfster
Sites
(en) IMDb-profiel

Isa Kamerling-Hoes (Leiden, 13 juni 1967) is een toneel-, film-, televisie- en stemactrice en (Scenario)schrijfster.

Biografie

Hoes is van oorsprong een toneelspeelster. Ze heeft een opleiding aan de Toneelacademie Maastricht gevolgd. Hoes speelde in het theater in onder andere "Mijn Bloed In Jouw Aderen", "Menelaos", "Gluck", "De Minnaar", "Succes", "Nacht, Moeder", "Volmaakt geluk" (2008) en "Verlies" (2012).

Hoes is bij het grote publiek bekend geworden door haar rol van Myriam in de soap Goede tijden, slechte tijden (begin jaren 90). Tevens speelde zij in de televisieseries Medisch Centrum West, Vrouwenvleugel, 12 steden, 13 ongelukken, All Stars, Windkracht 10 en Rozengeur & Wodka Lime. Ook heeft Hoes meerdere televisieprogramma's gepresenteerd, zoals De Horzel, KZB network en Café Hollywood.

In 1997 heeft Isa Hoes naakt geposeerd voor het blad Playboy. In april 2002 won Hoes de Cosmopolitan Style Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouw die veel in de publiciteit staat en opvalt door haar eigen stijl.

In 2004 werkte Hoes mee aan de cd What a Difference a Day Makes waarvan de opbrengst (deels) naar Unicef-projecten ging.

Ook heeft Hoes in meerdere films gespeeld, zoals We zijn zo weer terug van Pieter Kuijpers en All Stars van Jean van de Velde. Tevens heeft zij meerdere animatiefilms ingesproken, waaronder Een luizenleven, The Grinch en het computerspel Fort Boyard - de legende. Zij is ook bekend geworden door haar optreden in reclame.

Prive

Hoes werd geboren in Leiden als de dochter van Antonius Franciscus Maria Wilhelmina Hoes en Emma de Winter. Onno Hoes (VVD) is de broer van Isa Hoes. Vader Hoes is van katholieke afkomst; haar moeder is joods.

Hoes trouwde op 26 juni 1997 in Venetië met de acteur Antonie Kamerling. Zij kregen samen een zoon en een dochter. Op 6 oktober 2010 maakte haar man een einde aan zijn leven.[1] Over haar leven met Antonie en zijn depressies schreef zij in 2013 een boek getiteld Toen ik je zag. In 2016 schreef zij samen met haar dochter het kinderboek Engel. Hoes woont in Amsterdam.

Filmografie

Film

TV

Gastrollen

Presenteren

  • De Horzel - VARA (2001-2002) (samen met Ronnie van Poppel)
  • Café Hollywood - Yorin (2003) (samen met René Mioch)
  • Kinderen zijn de Baas - SBS6 (2004) (als Tina Tunnel)
  • Goodies - RTL 4 (2007) (samen met Antonie Kamerling)

Nasynchronisatie

Externe links

Referenties