Jacob Derwig

Jacob Derwig
Algemene informatie
Geboren 15 juli 1969
Geboorteplaats Den Haag
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1990–heden
Beroep Theater- en filmacteur
Sites
(en) IMDb-profiel

Jacob Derwig (Den Haag, 15 juli 1969) is een theater- en filmacteur.

Theater

Derwig studeerde enige tijd theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht, maar verruilde deze studie voor de toneelschool in Arnhem, waar hij in 1994 afstudeerde. In 1990 was hij een van de oprichters van toneelgroep 't Barre Land.[1] Daarna speelde hij van 1995 tot 1999 bij De Trust, om daarna weer volledig terug te keren naar 't Barre Land. Sinds 2005 was hij vast verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Bij Toneelgroep Amsterdam heeft hij in 2012 zijn regiedebuut gemaakt met het stuk Kat op een heet zinken dak, een vertaling van het stuk van Tennessee Williams.[2] In 2012 verliet hij Toneelgroep Amsterdam en hij is sindsdien freelance acteur.

Film en televisie

Derwig begon zijn filmcarrière in 1995 met een rol in de film De Jurk van Alex van Warmerdam, met wie hij later nog vaker zou samenwerken bij onder andere een coproductie van De Trust met de Mexicaanse Hond getiteld Adel Blank in 1999 en in de film Grimm. Opmerkelijke televisieseries waren Bij ons in de Jordaan en De Enclave. In 2010 speelde hij een psychotherapeut in het eerste seizoen van de NCRV televisieserie In Therapie. In deze serie speelde zijn vrouw Kim van Kooten de rol van zijn echtgenote. Ook heeft Derwig een gastrol gespeeld in de televisieserie All Stars. In de aflevering 'Paard van Troje' was hij te zien als een met verlof zijnde tbs-er die een keer komt invallen. Ook speelde hij de rol van Tom Poes in de hoorspelserie Bommel naar de verhalen van Marten Toonder, en Bart Asjes in het hoorspel van Het Bureau. Sinds 2017 speelt hij al 2 seizoenen lang een hoofdrol als ‘Marius Milner’ in de succesvolle misdaadserie Klem.

Prijzen

In 1998 werd hij genomineerd voor de Louis d'Or voor zijn rol als Hamlet in het gelijknamige toneelstuk. Hij won in 2006 de Arlecchino voor zijn rol in Opening Night. In 2003 won hij het Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in Zus & Zo en op 6 september 2008 kreeg hij uit handen van Pierre Bokma de Paul Steenbergenpenning.[3] In 2011 won hij de Louis d'Or voor zijn rol als Pavel Protassov in Kinderen van de zon.[4]

Bij De tv-beelden 2016 won Derwig de prijs voor beste bijrol voor zijn rol als 'de coach' in Penoza.

Filmografie

Externe links