Kim van Kooten

Kim van Kooten
Boudewijn Büch, Kim en Barbara van Kooten (1987)
Boudewijn Büch, Kim en Barbara van Kooten (1987)
Algemene informatie
Volledige naam Kim van Kooten
Geboren 26 januari 1974
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1995 - heden
Beroep Actrice, scenariste
Sites
(en) IMDb-profiel

Kim van Kooten (Purmerend, 26 januari 1974) is een Actrice en scenariste.

Biografie

Van Kooten werd geboren in Purmerend en groeide op in Hilversum. Zij is de dochter van Kees van Kooten en Barbara Kits. Haar broer is acteur en zanger Kasper van Kooten.

Ze begon aan een studie scenarioschrijven aan de Filmacademie, maar stopte daarmee reeds snel, nog tijdens de propedeuse.

Na een toevallige ontmoeting met regisseur Robert Jan Westdijk maakte Van Kooten haar debuut als actrice in diens debuut Zusje (1995). Films als Jezus is een Palestijn (met haar toenmalige vriend Hans Teeuwen), Mariken en Phileine zegt sorry volgden.

Het scenarioschrijven pakte ze weer op, toen Theo van Gogh haar vroeg voor Blind date (1996). Ze heeft zich gespecialiseerd in het uitwerken van karakters en levensechte dialogen. Ook heeft ze het theaterstuk Absent Friends (1974) van Alan Ayckbourn vertaald voor het Nationale Toneel in Verre vrienden (2010).

Naast haar werk als actrice en scenariste, was Van Kooten actief als recensente bij en presentatrice van het filmprogramma Stardust van de VPRO.

Ze is getrouwd met de acteur Jacob Derwig, met wie ze een zoon en een dochter heeft. Van Kooten en Derwig leerden elkaar kennen op de set van de televisieserie De acteurs, waarin telkens wisselende acteurs door Van Kooten geschreven teksten speelden.

Filmografie

Als actrice

Als scenarioschrijfster

Als boekenschrijfster

Speciaal voor de Sinterklaasactie van Douwe Egberts schreef ze in 2007 een Sinterklaasboek.

Prijzen

Externe links