Lek (film)

Lek
Tagline Eerlijk duurt het Kortst
Regisseur Jean van de Velde
Producent Nl Film
All Yours Film
Scenario John van Daalen (boek)
Simon de Waal
Muziek Fons Merkies
Distributie Nl Film
Al Yours Film
Premiere 27 april 2000
Genre Actie
Drama
Speelduur 105 min.
Taal Nederlands
Land Nederland
Budget 1.800.000
Aantal bezoekers 96.000
Sites
(en) IMDb-profiel

Lek is een Speelfilm uit 2000 geregisseerd door Jean van de Velde. Het scenario dat hij met rechercheur Simon de Waal schreef is geïnspireerd op het boek Sans rancune (1991) van ex-politieman Jan van Daalen. Ook bekend onder de titel Amsterdam Blue.

Verhaal

Spoiler: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jonge ambitieuze politieagent Eddy Dolstra (Cas Jansen) komt oude bekende Sjakie Boon (Victor Löw) tegen die het heeft gemaakt in het criminele milieu. Dolstra laat zich overhalen om Boon als infiltrant / spijtoptant te runnen. Met behulp van de informatie van Sjaak Boon probeert de politie om de bende criminelen waartoe Boon behoort op te rollen. Alleen mislukt dit steeds op het laatste moment. Vermoedelijk heeft de bende zelf ook een infiltrant.
Zowel de criminelen als de politie proberen het lek in hun organisatie op te sporen. Dolstra zit ertussenin en krijgt het steeds moeilijker.

Cast

Prijzen

  • Gouden Kalf voor beste acteur (Victor Löw), beste regie, beste film en beste scenario.
  • Nominatie Gouden Kalf voor beste actrice (Ricky Koole)

Trivia

  • De opnameperioden waren van 3 tot 28 april en 19 november tot 23 december 1999. Tussen deze perioden werd ook het eerste seizoen van All Stars opgenomen door Jean van de Velde. Opmerkelijk is dat veel dezelfde acteurs in beide producties spelen.