Melody Klaver

Melody Klaver
Klaver in 2015
Klaver in 2015
Algemene informatie
Volledige naam Melody Zoë Klaver
Geboren 9 september 1990
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2003 -
Beroep Actrice
Sites
(en) IMDb-profiel
Officiële website

Melody Zoë Klaver (Amsterdam, 9 september 1990) is een actrice.

Biografie

Klaver debuteerde als Zlata in de NFTA afstudeerfilm Mijn zusje Zlata (2003). Ze speelde vervolgens de hoofdrol in de film Diep: het 14-jarig meisje Heleen. Ze werd hiervoor op het Nederlands Film Festival in Utrecht genomineerd voor een Gouden Kalf. Ze was toen veertien jaar oud en daarmee de jongste genomineerde ooit voor een Gouden Kalf. De prijs werd uiteindelijk gewonnen door Carice van Houten voor Zwartboek. Voor haar rol in Diep kreeg Klaver later wel de Tudor Award voor de beste buitenlandse actrice op het filmfestival van Genève.

Na het debuut in Diep had ze snel een volgende rol in een speelfilm te pakken gekregen. Ze speelde Kiki in het art-house drama Langer Licht.

In 2006 was Klaver te zien als Debby in de film Afblijven. Voor deze rol - die haar doorbraak betekende bij het grote publiek - kreeg ze een nominatie voor een Rembrandt Awards. De film won Platina. Ook speelde zij hoofdrollen in de NFTA afstudeerfilm Rollercoaster (2006) en de 11-delige jongerenserie Roes (2008).

Eind 2008 was ze te zien in de film Oorlogswinter van Martin Koolhoven. Ze speelde hierin de rol van Erica van Beusekom, Michiels oudere zus, die verpleegster is. Ze won hiermee een Rembrandt Award. De film won Platina. Begin 2009 was ze, als Pauline Bestevaer, te zien in De hoofdprijs, een 12-delige dramaserie van SBS6.

In april 2010 ging de film Schemer van Hanro Smitsman in première, waar Klaver een hoofdrol in speelt. Ze was op 15 april 2012 te zien in de tv-serie Van God Los als Rochelle in de aflevering 'Bitchfight' van Mischa Kamp.

In Juli 2014 studeerde ze af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Op het International Theatreschool Festival in Amsterdam won ze de Kemna Award voor de beste en meest belovende afstuderende acteur/actrice van Nederland en België 2014, voor haar rol van Irina Arkadina in 'De Meeuw' van Tsjechov.

In 2015 speelde ze een bijrol in de nieuwe NET5 serie B&B 'Zij hoort bij mij' en in 2016 vertolkte ze de rol van Kelly in de tweede romantische komedie van Sanne Vogel Brasserie Valentijn. Begin 2016 toerde Klaver met een toneelproductie van Bos Theaterproducties door het land en had ze opnames voor de films Silk Road van Mark de Clou (telefilm 2017), Hoe het zo kwam dat de Ramenlapper hoogtevrees kreeg van Eva Zanen (One Night Stand 2016) en de Engelstalige Korte film To Catch a Fly van Sanne Kortooms (2017) waarin ze de hoofdrol van de Hongaarse Daniëlla vertolkt. In de speelfilm Rafaël (verwachte première oktober 2018) vertolkt zij eveneens de vrouwelijke hoofdrol.

Filmografie

Film

TV

Familie

Melody is het jongste zusje van actrices Kimberley en Stephanie Klaver. Ze had een relatie met de militair Timo Smeehuijzen, die op 15 juni 2007 in Uruzgan (Afghanistan) om het leven kwam door een zelfmoordaanslag.

Externe links