Nachtrit

Nachtrit
Regisseur Dana Nechushtan
Producent Bernadette Bout
Scenario Franky Ribbens
Cast Frank Lammers
Fedja van Huêt
Peggy Jane de Schepper
Henk Poort
Muziek Han Otten
Cinematografie Bert Pot
Distributie A-Film
Premiere 12 oktober 2006
Genre Drama
Thriller
Speelduur 92 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget ± €1.200.000
Sites
(en) IMDb-profiel

Nachtrit is een Speelfilm van het genre Psychologische thriller, die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Amsterdamse taxioorlog die de hoofdstedelijke binnenstad rond het jaar 2000 teisterde. Monopolist TCA werd ervan beschuldigd de taxioorlog geregisseerd te hebben om een einde te maken aan de concurrentie van het nieuwe bedrijf Taxidirekt.

Trailer Nachtrit

Verhaal

Spoiler: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Nachtrit is een persoonlijk relaas van eenmansrit door de duisternis. De Amsterdamse taxichauffeur Dennis leert dat de tijd van short-cuts en korte-termijnoplossingen voorbij is als hij zichzelf en zijn familie in levensgevaar brengt door met de verkeerde mensen in zee te gaan. Hoe harder hij vecht, hoe dieper hij in de problemen komt, en hoe minder opties hij over heeft. Als hij vogelvrij, opgejaagd en gestript is van alles wat hem lief is, wordt hij geconfronteerd met zichzelf en kan hij nog maar een ding doen om zijn vrijheid te herwinnen; een daad stellen. Een ultieme daad van onbaatzuchtigheid.

De film kenmerkt zich door een beklemmend perspectief. De kijker stapt in en volgt een typisch Amsterdamse taxichauffeur van zeer dichtbij en wordt zo een indringende blik gegund in een Amsterdamse subcultuur. Het (over)leven op straat, de romantiek van het ‘vrije rijden’ en de klemmende greep van een criminele organisatie op een mobiel leger van honderden chauffeurs, vormen de achtergrond waartegen een doodsstrijd wordt uitgevochten van één man tegen een machtige organisatie.

Cast

Trivia

  • Nachtrit ging op 30 september 2006 in première op het Nederlands Film Festival te Utrecht.
  • Nachtrit is als speelfilm ontwikkeld bij de NPS.
  • Net als voor De dominee werd de titelsong voor Nachtrit verzorgd door Intwine met het nummer "Feel It", waarvan ook een videoclip werd gemaakt met beelden uit de film.

Prijzen

  • Nachtrit werd genomineerd voor vier Gouden Kalveren; die voor beste vrouwelijke bijrol, beste mannelijke bijrol, beste mannelijke hoofdrol en beste film. Uiteindelijk won Frank Lammers het Gouden Kalf voor beste mannelijke hoofdrol en Fedja van Huêt die voor beste mannelijke bijrol.
  • Nachtrit is door Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot beste Nederlandse film van 2006.

Externe links