Penoza

Penoza[1]
Genre Thriller, Drama, Misdaad
Speelduur Ca. 45 minuten
Bedenker Johan Nijenhuis
Cast Monic Hendrickx
Sigrid ten Napel
Fedja van Huêt
Olga Zuiderhoek
Medina Schuurman
Regisseur Diederik van Rooijen
Scenario Pieter Bart Korthuis Franky Ribbens Diederik van RooijenKarin van der Meer
Camera Willem Helwig
Montage Moek de Groot
Stanley Kolk
Muziek Bart Westerlaken
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands, Engels, Spaans, Servisch
Productie
Producent Alain de Levita, Johan Nijenhuis (seizoen I)
Uitvoerend
producent
Sabine Brian
Productiebedrijf NL Film
Uitzendingen
Start Vlag van Nederland 12 september 2010
Vlag van België 26 januari 2012
Einde Vlag van Nederland 29 oktober 2017
Seizoenen 5
Netwerk of omroep Vlag van Nederland KRO-NCRV
Vlag van België VRT
Zender NPO 3
Sites
Website
(en) IMDb-profiel

Penoza was een misdaadserie die van 12 september 2010 tot en met 29 oktober 2017 werd uitgezonden door de KRO-NCRV op NPO 3. De leidende rol in de serie was weggelegd voor Carmen van Walraven, gespeeld door actrice Monic Hendrickx.

Trailer Penoza

Verhaal

Spoiler: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen I (2010)

Hoofdrolspeelster Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) ontdekt dat haar man Frans (Thomas Acda) een veel belangrijker rol in de onderwereld speelt dan ze dacht. Ze dwingt hem dan ook ermee te stoppen. Net wanneer alles weer goed lijkt te gaan, wordt haar man voor de ogen van hun jongste zoon Boris (Stijn Taverne) geliquideerd. Carmen krijgt last van schuldeisers en bedreigingen. Ook justitie zit achter haar aan omdat die wil dat zij gaat getuigen tegen de compagnons van haar man.

Carmen wil niet als beschermd getuige door het leven gaan en kiest voor een moeilijk alternatief: ze werkt zich naar de top van de Georganiseerde misdaad, waar niemand nog aan haar of haar gezin durft te komen. In het vervolg daarop weet ze al snel niet meer wie ze moet vertrouwen, en worden de grenzen tussen goed en kwaad steeds onduidelijker.

Seizoen II (2012 - 2013)

Nadat Carmen aan het eind van de eerste serie met haar kinderen op de vlucht is geslagen, gaat iedereen ervan uit dat ze ergens ver weg een nieuw leven probeert op te bouwen. Een leven in Australië, ver weg van haar familie en vrienden, is niet het soort toekomst dat ze voor haar kinderen gedroomd had. Daarom keert ze met haar kinderen terug naar Nederland. Ze is dus dichter in de buurt dan menigeen veronderstelt.[2]

Seizoen III (2013)

In de onderwereld heeft Carmen sinds het einde van vorig seizoen de teugels strak in handen. Samen met Reina (Eva van de Wijdeven) en Berry (Loek Peters) leidt ze de drugslijnen en handel met Rosales (Gabriël Aguilera) soepel. Ze heeft haar opvolger gevonden en hoopt hierdoor veilig met pensioen te kunnen gaan. Ook als moeder heeft ze de gezinssituatie in rustig water kunnen leiden. Dit tot het gevaar van alle kanten oprukt. Hierdoor is haar leven en dat van haar dierbaren niet meer veilig.

Seizoen IV (2015)

Carmen ontwaakt nadat ze is neergeschoten door Berry uit haar coma. In haar afwezigheid is haar zoon Boris (Stijn Taverne) opgevangen door de crimineel genaamd 'de coach' (Jacob Derwig). Carmen krijgt de opdracht om voor het OM te infiltreren of aan haar lot te worden overgelaten. Carmen moet keuzes maken, maar ze weet niet wat ze moet kiezen en of ze überhaupt iets te kiezen heeft. Haar nieuwe man en stiefzoon worden om het leven gebracht en de dader vinden blijkt moeilijker dan gedacht.

Seizoen V (2017)

In het vijfde en tevens laatste seizoen gaat het Carmen voor de wind. Haar kinderen zijn gelukkig en de drugshandel loopt goed. Carmen denkt aan stoppen, maar wil eerst nog een laatste grote slag slaan voordat ze de drugswereld definitief vaarwel zegt. Maar dat gaat niet zo makkelijk als gedacht, aangezien de nieuwe lichting drugscriminelen harder en onvoorspelbaarder is dan ooit.

Acteurs en personages

De titelrol is voor Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) die gelukkig getrouwd is met Frans van Walraven (Thomas Acda) en samen met hem drie kinderen heeft, de oudste zoon Lucien van Walraven (Niels Gomperts), dochter Nathalie van Walraven (Sigrid ten Napel) en jongste zoon Boris van Walraven (Stijn Taverne). Frans runt samen met zijn twee beste vrienden Irwan de Rue (Fedja van Huêt) en Steven Breusink (Marcel Hensema) "De Winkel", gespecialiseerd in het verkopen en verhandelen van hasj. "De Winkel" staat onder toezicht van André de Rue (Tom Jansen). André en Fiep Homoet (Olga Zuiderhoek) zijn de ouders van Carmen, Irwan en Marleen Kruimel (Maartje Remmers). De laatste wil niks van alles weten en doet of haar neus bloedt. Haar man Johan Kruimel (Johnny de Mol) is wat achterdochtiger. André doet zijn zaakjes niet alleen en heeft altijd hulp van bewaker Nicolaas Luther (Raymond Thiry) en accountant Simon Zwart (Marcel Musters).

Carmen krijgt veel steun van haar twee beste vriendinnen Sandrina Breusink (Medina Schuurman) en Hanneke de Rue (Peggy Jane de Schepper), de vrouwen van Frans' compagnons. Na Frans' dood ontmoet Carmen de nieuwe liefde van haar leven, John de Weerdt (Eric Corton). Samen met Johns zoon Koen de Weerdt (Joost Koning) en haar eigen kinderen probeert ze haar leven weer op te bouwen. Daarbij krijgen ze ook hulp van schoondochter Reina Pasalic (Eva van de Wijdeven), die eigenlijk ook een relatie heeft met Raul 'Speedy' Willems (Mads Wittermans), een vastzittende crimineel. Ook heeft Carmen veel hulp van revalidatiearts Maik Kneefel (Barry Atsma) om haar leven weer op te pakken.

Tijdens hun werkzaamheden maken Carmen en de familie De Rue ook vijanden: Christiaan Schiller (Filip Peeters), Henk Ooms (Willem Nijholt) en Sjaak 'de Coach' Westermaat (Jacob Derwig) zijn hun grootste vijanden, waar ook Berry Reitens (Loek Peters) en Moes Eski (Marwan Kenzari) vaak bij betrokken zijn.

Ondertussen probeert rechercheur Jim Leeflang (Hajo Bruins) met behulp van OvJ Justine de Heer (Jacqueline Blom) en undercoveragenten Stefan Mijdenveld (Pieter van der Sman) en Lucas 'Storm' Albema (Gijs Naber) Carmen en haar handlangers op te pakken voor hun daden. Uiteindelijk blijkt Stefan dubbelspel te spelen. Stefan wordt daarop vermoord. Storm valt voor Carmens dochter Nathalie en besluit voor haar te kiezen.

Cast

Film productie

Na het eerste seizoen, van acht afleveringen, werd vanaf eind 2012 een tweede seizoen uitgezonden. Een derde seizoen werd vanaf 29 september 2013 uitgezonden.[3] Het eerste en tweede seizoen werden op de zondagavond om 20.25 uur uitgezonden. De titel Penoza werd bedacht door Johan Nijenhuis. Deze zogenaamd vrouwelijke vorm van het woord penoze is een verwijzing naar de hoofdrol, een vrouw die zich opwerkt in een door mannen gedomineerde onderwereld.

Vanwege lovende reacties en de acceptabele kijkcijfers bestelde de KRO een tweede seizoen bij producent NL Film. Op 24 oktober 2011 begonnen de opnames van Penoza II.[2] Een speciale rol was weggelegd voor theaterveteraan Willem Nijholt, die crimineel Henk Ooms vertolkte. Het tiendelige tweede seizoen werd uitgezonden tussen 25 november 2012 en 20 januari 2013. Het derde seizoen van Penoza liep van 25 september 2013 en had zijn finale op 1 december 2013. Het vierde seizoen startte op 13 september 2015.[4] In 2014 was Penoza genomineerd voor De Gouden Televizier Ring maar uiteindelijk ging de tegenstander Flikken Maastricht er met de prijs vandoor.

In februari 2016 tekende KRO-NCRV voor het vijfde en tevens laatste seizoen.[5] De tien afleveringen van dit vijfde seizoen werden uitgezonden tussen 27 augustus en 29 oktober 2017.

Ontvangst

Kijkcijfers

Seizoen Periode Tijdstip Afl. Kijkers
I 12 september 2010 – 31 oktober 2010 Zondag 20.30 8 621.000
II 25 november 2012 – 20 januari 2013 10 840.000
III 29 september 2013 – 1 december 2013 10 948.000
IV 13 september 2015 – 15 november 2015 10 980.000
V 27 augustus 2017 – 29 oktober 2017 10 855.000

Prijzen en nominaties

Jaar Seizoen Nominatie Categorie Persoon Resultaat
2010 Seizoen 1 Beeld en Geluid Award Beste actrice Monic Hendrickx Winnaar
Fictie Genomineerd
2011 Kees Holierhoek Scenarioprijs Beste Nederlandse televisiedrama Genomineerd
Zilveren Krulstaart Beste scenario tv-serie Genomineerd
2013 Gehele serie Crimezone Awards of Honor Beste Nederlandstalige misdaadserie
uit de periode 2002 - 2012
Winnaar[6]
Seizoen 2 Zilveren Krulstaart Beste scenario tv-serie Winnaar[7]
Gouden Kalf Beste actrice in televisiedrama Monic Hendrickx Winnaar
Seizoen 3 Televizier voorverkiezing Beste dramaserie Winnaar[8]
2014 De tv-beelden Beste dramaserie Genomineerd
Beste bijrol (m/v) Olga Zuiderhoek Winnaar[9]
Gouden Televizier-Ring Beste tv-programma Genomineerd
2015 Seizoen 4 De tv-beelden Beste bijrol Jacob Derwig Winnaar
2016 Gouden Televizier-Ring Beste tv-programma Genomineerd
Beste tv-actrice Monic Hendrickx Genomineerd

Buitenland

Penoza is verkocht aan verschillende landen. De omroep VRT zendt de serie sinds 26 januari 2012 uit op de Vlaamsetelevisie.[10] Seizoen 1 van Penoza was in België op de zender één te zien. Er wordt in de serie geregeld plat Amsterdams gesproken en daar bleken Vlaamse kijkers het moeilijker mee te hebben dan gedacht. Na klachten van kijkers heeft de VRT de serie vanaf aflevering 2 van ondertitels voorzien.[11] In enkele andere landen is een nationale Remake uitgezonden of wordt daaraan gewerkt. In Polen werd door Canal+ in 2012 een Poolse versie uitgezonden, onder de titel Krew Z Krwi ("Bloed uit bloed").[12] In de Verenigde Staten werd de serie voor ABC bewerkt door scenariste Melissa Rosenberg.[13] De acht afleveringen werden tussen maart en mei 2013 onder de naam Red Widow ("Rode weduwe") uitgezonden.[14] In Zweden werd de serie voor Kanal 5 bewerkt door Camilla Ahlgren en Martin Asphaug. Er zijn sinds november 2015 onder de naam Gåsmamman ("De Ganzenmoeder") twee seizoenen uitgezonden en een derde is in maak.[15] De Zweedse remake werd bovendien uitgezonden op de Finse zender MTV3, onder de naam Gåsmamman - Naarasleijona ("De Ganzenmoeder - Leeuwin").[16] In Slowakije werd de serie voor TV JOJ bewerkt door Michaela Strnad en Nikoleta Gstach. Het eerste seizoen bestaande uit 19 afleveringen werd onder de naam Vdova ("Weduwe"), uitgezonden van 21 januari 2014 tot 27 mei 2014.[17] De serie is ook aan Rusland verkocht.[18]

Trivia

Opvallend veel vaste acteurs uit Penoza spelen een rol in de film Bloed, zweet & tranen uit 2015, namelijk Raymond Thiry, Marcel Hensema, Loek Peters, Fedja van Huêt en Eric Corton. Martijn Fischer is in aflevering 6 van het eerste seizoen van Penoza te zien als vrachtwagenchauffeur.

Externe links