Ruud van Hemert

Ruud van Hemert
Ruud van Hemert in 1973
Ruud van Hemert in 1973
Volledige naam Rudolf Victor Constantijn Gijsbertus Maria van Hemert
Geboren {{safesubst:#invoke:Gescheiden items|br}}
Overleden {{safesubst:#invoke:Gescheiden items|br}}
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep film- en Televisieregisseur
Genre zwarte komedie, Satire
Sites
(en) IMDb-profiel

Rudolf Victor Constantijn Gijsbertus Maria (Ruud) van Hemert (Amsterdam, 29 oktober 1938 – Wapserveen, 5 juli 2012[1][2]) was een Nederlands film- en Televisieregisseur. Hij is vooral bekend geworden door zijn zwart-komische en schunnige satires. Hij was een zoon van televisieregisseur Willy van Hemert en danseres Miep Kronenburg. Zijn broer Hans is muziekproducent, zijn zuster Ellen was actrice.

Biografie

Van Hemert begon zijn carrière als maker van televisieprogramma's bij onder andere de VARA en de VPRO, waar hij begin jaren 70 onder andere samenwerkte met Wim T. Schippers aan de programma's De Fred Haché Show en Barend is weer bezig!. In 1984 speelde hij zelf een rol in de televisieserie Opzoek naar Yolanda als de bakker.

Ook in 1984 maakte hij zijn speelfilmdebuut met de succesvolle film Schatjes!. Deze film gaat over een gezin waarvan de ouders ruzie krijgen met de kinderen. De ruzie mondt uit in een ware guerrillaoorlog met fatale gevolgen voor beide ouders. Schatjes! trok 1,05 miljoen bezoekers naar de bioscoop en wordt nu gezien als een van de succesvolste Nederlandse films ooit.

Hierna maakte Van Hemert een vervolg hierop met Mama is boos! (1986), een film waarin hetzelfde gezin weer centraal staat maar waarin nu de ouders met elkaar op de vuist gaan, met als inzet de kinderen. De film was een succes.

In 1988 maakte Van Hemert Honneponnetje, een sekskomedie over een meisje van 16 dat haar hele leven in een klooster is opgegroeid en voor het eerst naar de stad trekt om daar de lichamelijke liefde te ontdekken. Hoewel de film te boek staat als een van de slechtste Nederlandse films ooit, was het met meer dan 300.000 bezoekers toch een succes.

In 2001 maakte hij een comeback naar het witte doek met het drama Ik ook van jou. Deze verfilming van het boek van Ronald Giphart werd vooral berucht vanwege de expliciete seksscènes. In 2004 maakte hij de romantische komedie Feestje!.

Ruud van Hemert boek.jpg

Van Hemert staat bekend als een perfectionist die acteurs scènes tientallen keren laat overdoen. Van acteurs heeft hij de bijnaam 'Bruut Van Hemert' gekregen. In 2011 gebruikte Van Hemert dit als titel van zijn autobiografie.

Bij Van Hemert werd in de loop van 2011 een ernstige vorm van keelkanker ontdekt.[3] Hij overleed op 5 juli 2012 in zijn slaap in het buitenhuis van vrienden in Wapserveen.

Pas na zijn dood bleek dat hij een boek met een terugblik op zijn ervaringen heeft geschreven. Hierin luidt zijn conclusie dat hij een soort omgekeerde carrière achter de rug had. Bij elke volgende film liep het bezoekersaantal terug, bij elke volgende film werd zijn honorarium minder, en bij elke volgende film was er meer gesodemieter.

Acteer docent

Voor zijn film Ik ook van jou ontwikkelde Van Hemert een nieuwe aanpak voor acteren, gebaseerd op het Amerikaanse Method Acting. Tijdens het filmen werkte hij met Angela Schijf en Antonie Kamerling verder aan deze acteermethod. Kamerling zei later: "Hier was ik onbewust al jaren naar op zoek. Tot dusver werkte ik vooral op gehoor. Als zinnen goed klonken kon ik wel iets overbrengen, maar het bleef toch hangen in uiterlijkheden. Mijn pech was eigenlijk dat iedereen daar intrapte. Ik miste iets wezenlijks en mijn plezier in acteren werd daardoor langzaam minder."[4]

Na de film bleef Van Hemert acteerlessen geven gebaseerd op deze methode. Andere acteurs welke bij Van Hemert lessen volgde waren onder andere Tanja Jess, Vincent van Ommen en Daphne Bunskoek.

Filmografie