Sara (televisieserie)

Sara
Genre telenovelle
Speelduur 30 minuten
Cast Veerle Baetens
Kurt Rogiers
Sandrine André
Veerle Eyckermans
Tom Van Bauwel
Gert Winckelmans
Lotte Pinoy
Paul Codde
ea.
Regisseur Serge Bierset
Renaat Coppens
Geoffrey Enthoven
Filip Van Neyghem
Scenario Hugo Van Laere e.a.
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Fremantle
Uitzendingen
Start 25 september 2007
Einde 24 juni 2008
Afleveringen 200
Zender VTM
Sites
Website
(en) IMDb-profiel

Sara was een Vlaamse telenovelle, die uitgezonden werd van 25 september 2007 tot 24 juni 2008 op VTM. De hoofdrollen werden vertolkt door onder anderen Veerle Baetens, Gert Winckelmans, Kürt Rogiers en Sandrine André.

De succesvolle serie werd van 30 augustus 2011 tot eind mei 2012 op VTM herhaald in de namiddag.

TV serie

De reeks is een Vlaamse versie van de Colombiaanse serie Yo soy Betty, la fea. In Nederland is er ook een eigen versie van gemaakt: Lotte, uitgezonden op Tien. In de Verenigde Staten loopt de reeks als Ugly Betty.

Tijdens de eerste Vlaamse Televisie Sterren op 30 maart 2008, live uitgezonden op de openbare omroep één, wint de crew van Sara 3 van de in totaal 10 prijzen. Veerle Baetens, die het hoofdpersonage Sara vertolkt, werd zowel door het publiek als door de jury bekroond voor haar prestatie. Voor de jury was ze de beste actrice, voor de sms'ende kijkers de populairste televisiepersoonlijkheid. Tevens gaf het sms'ende publiek Sara de prijs van populairste televisieprogramma, waarbij het De Pappenheimers, De Slimste Mens ter Wereld en Katarakt achter zich liet.

Verhaal

Spoiler: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Présence is een modebedrijf in Antwerpen. Het werd oorspronkelijk gesticht door Leon Van Wijck. Zijn vrouw Margot doet de administratie. Hun financiële partners, de adellijke Pierre de Lannoy en zijn vrouw Louise, zijn bij start van de serie reeds overleden: zij stierven enkele jaren eerder in een auto-ongeval.

Leon (Hans De Munter) beslist om op pensioen te gaan. Zijn functie als directeur-generaal komt daardoor vrij. Zijn opvolger zal door de Raad van Bestuur worden gekozen op basis van de sollicitant met het beste Ondernemingsplan. Zowel Simon Van Wijck (Gert Winckelmans), zoon van Leon en momenteel diensthoofd administratie, als Alexander (Kürt Rogiers), zoon van Pierre en diensthoofd financiën, dingen naar de functie. Verder werken in het bedrijf modeontwerper Marnix (Paul Codde), personeelsverantwoordelijke Lieven (Tom Van Bauwel) en zijn secretaresse Ellen (Annemarie Lemaître), cafetariaverantwoordelijke Lut (Veerle Eyckermans), loopjongen Thomas (Anthony Arandia) en administratief medewerkster An (Laurien Van den Broeck).

Simon is op zoek naar een directiesecretaresse. De onaantrekkelijke Sara (Veerle Baetens( solliciteert naar deze functie. Echter, Alexander krijgt het voor elkaar dat Britt Van Hove (Sandrine André) de functie krijgt. Britt is de beste vriendin van zijn zus Helena (Lotte Pinoy) die op haar beurt de verloofde van Simon is. Britt is totaal niet geschikt voor de job, maar Alexander gebruikt haar eerder als spionne om het doen en laten van Simon te achterhalen. Uiteindelijk krijgt Sara een job als administratief medewerkster aangeboden, een job ver onder haar universitair diploma, dewelke ze aanneemt omdat ze stapelverliefd is op Simon.

Sara achterhaalt hoe Alexander de Raad van Bestuur wil overtuigen om niet voor Simon te kiezen. Zij maakt een plan op waardoor Simon het nipt haalt. Daarbij maakt hij een weddenschap met Alexander: als Simon binnen het jaar 10 procent extra winst maakt op zijn ondernemingsplan (dat al heel ambitieus was) dan verkoopt Alexander zijn aandelen aan Simon. Haalt Simon het niet, dan staat hij zijn directiestoel af aan Alexander.

Sara probeert Simon te helpen in zijn plan, maar dat loopt niet van een leien dakje: de verkoop in de winkels daalt, er worden verkeerde en te grote leveringen besteld, een poging om te werken met minderwaardige stoffen is een fiasco omdat de stof na enkele dagen scheurt, enz. Telkens is het Sara die voor een gepaste oplossing zorgt, al dan niet door “te knoeien” met de cijfers waardoor Alexander geen argwaan krijgt.

Nadat Alexander per vergissing een brief van de bank krijgt, vermoedt hij dat er wordt geknoeid. Hij schakelt auditeur Daniël De Buck in voor een doorlichting van het bedrijf. Daarbij komt dat Sara, zonder medeweten van Simon, een grote deal heeft afgesloten met textielbaron Felix Van Uytsel. Echter, Alexander komt in bezit van een kopie van het contract en concludeert dat Sara smeergeld heeft aangenomen.

Sara en Simon vinden een oplossing voor het noodlijdende Présence: ze richten met het smeergeld de spookfirma Ecomoda op dewelke alle onverkochte en minderwaardige producten van Présence overkoopt om ze vervolgens aan dumpingprijzen te verkopen via discountwinkels. Ze stelt haar jeugdvriend Arne aan als medewerker van Ecomoda. Verder gebruiken ze het smeergeld om op de beurs te speculeren. Met die winst betalen ze een fotoshoot in Turkije. Présence leent veel geld van Ecomoda om kwaliteitsvolle stoffen te kunnen aankopen. Een gedeelte van dat geld wordt gestolen.

Lieven vindt dat Sara te veel macht krijgt door al het geld en de waarborgen. Hij raadt Simon aan om haar vriendelijker te behandelen, haar uit te nodigen voor zakendiners en om haar te verleiden omdat zij toch op hem verliefd is. Tijdens een zakenreis geeft Simon aan Sara toe op haar verliefd te zijn, maar na een romantische avond vindt Sara een brief van Lieven met instructies hoe Simon Sara aan zijn kant kan houden. Sara is boos en tijdens de volgende directieraad maakt ze bekend dat Présence veel schulden heeft bij Ecomoda. Simon wordt uit zijn functie gezet en Sara verlaat Présence. Ze vertrekt naar Fuerteventura. Daar ontmoet ze stylist Jacob die bij Sara een “make over” uitvoert waardoor het onzekere lelijke eendje uitgroeit tot een zelfzekere mooie zwaan.

Na haar terugkomst wordt Sara aangeklaagd voor fraude. Simon, wiens verloving met Helena is afgesprongen, deelt mee dat Sara van hem moest frauderen. Sara komt aan het hoofd van Présence voor 6 maanden. Simon en Lieven worden beiden gedegradeerd tot bedienden. Simon wil zichzelf bewijzen en het vertrouwen terugwinnen. Hij vertrekt naar Denemarken om er een grote deal af te sluiten met Ella Bauwer.

Net als Sara denkt dat ze Simon opnieuw kan vertrouwen, leest hij haar dagboek. Hij verstoort een etentje tussen Sara en Jacob en citeert een passage uit haar dagboek waaruit blijkt dat Sara nog steeds van hem houdt. Sara is gekwetst en wil stoppen bij Présence. Simon beseft dat hij te ver is gegaan en wil ook vertrekken. Op een directieraad komt het tot een conflict tussen de twee. Simon verklaart Sara op een ontroerende manier zijn liefde en zij moet dan wel toegeven dat ze hem ook graag ziet. Vanaf dat moment zullen ze samen Présence leiden. Drie maanden later trouwen ze.

Cast

Hoofdpersonages

Acteur Personage Huidige baan Vroegere baan Extra
Veerle Baetens Sara De Roose Directeur-Generaal Economaat
Directiesecretaresse
Dochter Hans
Verliefd op Simon
Goede vrienden zijn Arne en Jakob
Getrouwd met Simon
Gert Winckelmans Simon Van Wyck Directeur-Generaal Commercieel Directeur
Directeur-Generaal
bediende
Zoon Leon en Margot
Ex van Brenda en Helena
Getrouwd met Sara.
Lotte Pinoy Helena de Lannoy Verantwoordelijke winkels
Verantwoordelijke vakbondsvergaderingen
Personeelsdirecteur Zus Alexander
Ex-vriendin Simon
Verloofde Steven
Kürt Rogiers Alexander de Lannoy Directeur-Generaal Delannoy Fashion Financieel Directeur Broer Helena
Verliefd op Britt
Sandrine André Britt Van Hove Secretaresse Personeelsdirecteur + onthaal Secretaresse
Directiesecretaresse
Ex-vriendin Lieven
Ex-vriendin Daniël (+)
Ex-vriendin Alexander
Tom Van Bauwel Lieven Pauwels Personeelsdirecteur Personeelsdirecteur
Bediende
Ex-vriend Britt
Ex-minnaar Brenda
Vriendin Michèle
Benjamin Van Tourhout Arne d'Hauwe Adjunct-Directeur Cafébaas Verliefd op Britt
Ivan Pecnik Hans De Roose Klusjesman Bloemkwekerij Vader Sara
Ex-collega Martine
Vriendin Lut
Veerle Eyckermans Lutgarde 'Lut' Laureyns Cafetaria & Catering
Economaat
Vriend Hans
Annemarie Lemaître Ellen De Graeve Secretaresse Secretaresse personeelsdirecteur Moeder Thomas
Ex-vrouw Patrick
Vriend Patrick
Anthony Arandia Thomas Stevelinckx - De Graeve Cafébaas Loopjongen Zoon Patrick en Ellen
Ex-vriend Jana
Vriendin An
Laurien Van den Broeck An Verbiest Directiesecretaresse Economaat Ex-vriendin Nils
Vriend Thomas
Hans De Munter Leon Van Wyck Gepensioneerd Directeur-Generaal Echtgenoot Margot
Vader Simon
Karin Tanghe Margot Van Wyck Gepensioneerd Directeur-Generaal Echtgenote Leon
Moeder Simon
Paul Codde Marnix Standaardt Modeontwerper

Gastpersonages

Acteur Personage Huidige baan Vroegere baan Extra
Dries Vanhegen Patrick Stevelinckx Papierwinkel Vader Thomas
Ex-man Ellen
Vriend Ellen
Pieter Van Keymeulen Nils De Roovere Modeontwerper Loopjongen Ex-vriend An
Vriend Jana
Rilke Eyckermans Jana studente kunst
journaliste Zone03
Ex-vriendin Thomas
Vriendin Nils
Aza Declerq Brenda Vermeulen Journaliste Ex-minnares Simon
Ex-minnares Lieven
Ex-vriendin Jan
Joke Devynck Esther Bossiers Hoofd modellenbureau
Mike Libanon Jakob Robbrecht Stylist Verliefd op Sara
Bieke Ilegems Michèle De Vos Parfumontwikkelaar Ex-vriendin Jan
Vriendin Lieven
Bart Klein Jan Neyman Parfumontwikkelaar Ex-vriend Michèle
Ex-vriend Brenda
Maarten Claeyssens Steven Desutter Vakbondsafgevaardigde Ex-vriend Helena
Ex-man Sylvie
Verloofde Helena
Veerle Dobbelaere Nicky Emmerechts Advocate Verliefd op Alexander
Annick Christiaens Martine Hoste Bloemkwekerij Verliefd op Hans
Psychiatrisch patiënte
Olivier De Smet Koen Meuris Crimineel In gevangenis
Koen Schepens Kevin Vlemix Crimineel Op de vlucht
Kristoff Clerckx Daniël De Buck (†) Boekhouder Verliefd op Britt
Overleden
Michel Bouwens Georges Lieckendaele Conciërge
Nachtwaker

Prijzen

  • Telenet kids awards: "Beste televisieprogramma"
  • De Vlaamse televisiesterren: "Beste Acteur of Actrice" Veerle Baetens
  • De Vlaamse televisiesterren: "Populairste televisieprogramma"
  • De Vlaamse televisiesterren: "Populairste televisiepersoonlijkheid" Veerle Baetens

Trivia

  • Veerle Baetens nam deel aan de preselecties van Idool 2007, weliswaar vermomd als Sara. Ze werd echter niet mooi genoeg bevonden door de jury. In de jury zat o.a. een collega-musicalactrice Vera Mann.
  • De serie speelt zich volledig af in Antwerpen en zijn deelgemeenten. Het bedrijf Présence is echter wel gelegen in Anderlecht, nabij Brussel. Ook dancing Chocola bestaat echt, al is het interieur helemaal anders. Ook het restaurant 'De Koopvaardij' bestaat echt en is gelegen in Stabroek. In werkelijkheid is 'De Koopvaardij' een klasserestaurant met één ster.
  • De allerlaatste aflevering van Sara werd op 24 juni 2008 uitgezonden. Deze extra lange aflevering haalde 1.433.000 kijkers, goed voor het best bekeken VTM-programma van 2008. Het uiteindelijke hoogtepunt van de serie; het huwelijk van Sara en Simon, bracht zo'n 1.600.000 kijkers voor de buis.