Televisiefilm

Televisiefilm
Tvfilm.svg
Alternatieve naam Tv-film, tv-film, TV-film
Subgenres Telefilm, Direct-naar-video-film
Gerelateerd Miniserie
Categorie met een overzicht van films

Een televisiefilm, meestal afgekort tot tv-film, is een film die (meestal) niet in de Bioscoop vertoond wordt, maar gemaakt is om op Televisie uitgezonden te worden.

Televisiefilms hebben vaak een slechte naam en worden vaak als B-film gezien. Sommige televisiefilms hebben echter ook prijzen gewonnen en bepaalde films worden zelfs in de bioscoop uitgebracht. Beroemde internationale televisiefilms zijn bijvoorbeeld Duel van Steven Spielberg, The Last Seduction van John Dahl en The Day After van Nicholas Meyer, over de dag na een atoomaanval.

Een variant op televisiefilm is de pilotaflevering, een dubbellange aflevering van een televieserie (met een afgerond verhaal), waarmee de serie wordt ingeluid. Vaak wordt zo'n pilot gemaakt om te testen of men de rest van de serie wel wil maken.

Een andere variant op de televisiefilm is de Direct-naar-video-film, waarbij een film ook niet in de bioscoop vertoond wordt, maar direct op Video verschijnt.

Nederlandse televisiefilms

Vanaf 1999 produceerde de Nederlandse publieke omroep een reeks televisiefilms waar alle omroepen aan meewerkten. Deze worden Telefilm genoemd. Bekende telefilms zijn Suzy Q, Cloaca, Familie, Het Schnitzelparadijs en Bolletjes Blues.