Filmregisseur

(Doorverwezen vanaf Filmregisseur)
Een filmploeg waar de filmregisseur deel van uitmaakt.

Een regisseur of regisseuse is de persoon die de creatieve supervisie voert over uitvoerende kunst, behalve muziek waar de artistiek leider de dirigent is. De regisseur draagt er zorg voor dat de uitvoering op een bepaalde manier wordt uitgevoerd, en de uitvoering als geheel consistent is, zowel tussen de verschillende scenes, als hoe de personages hun rol uitvoeren.[1] Regisseurs kunnen zich specialiseren in bepaalde vakgebieden zoals filmregisseur of televisieregisseur.

Filmregisseur

Een filmregisseur is de persoon die verantwoordelijk is voor de totale uitvoering van een filmproject en wordt in Europa ook vaak gezien als de "maker" van de film, zoals de auteur van een boek. De regisseur is echter alleen de artistiek leider van het filmproces en zal altijd een producent naast zich hebben voor de financiële en organisatorische kant van het proces.

Televisieregisseur

Een televisieregisseur of televisieregisseuse is de creatief leider van de productie van een Televisieprogramma. De verantwoordelijkheden en taken van de regisseur verschillen, afhankelijk van de soort productie die gemaakt wordt, bijvoorbeeld een live-uitzending of een Televisieserie, maar in basis geeft de regisseur leiding aan de acteurs en de technische ploeg. Ook moet hij vaak in staat zijn om zelfstandig voormontages te maken.

Functie

Een regisseur kan een film maken in opdracht van;

  • een Filmproductiemaatschappij voor het maken van een Bioscoopfilm;
  • een televisiebedrijf (voor het maken van een Televisiefilm);
  • zichzelf (de zogenaamde vrije producties). Vrije producties komen in de praktijk bijna niet voor. Deze worden dan door zijn eigen filmproductiemaatschappij gemaakt. Ook al steekt hij er dus privégeld in. Hij wordt feitelijk gezien als geldschieter/grootaandeelhouder van de productie. Hoe groter de aandeelhouder hoe groter de invloed. Maar meestal werkt een regisseur samen met een Filmproducent.

Taakinvulling

De regisseur is intensief betrokken bij, of verantwoordelijk voor:

Bij veel aspecten overlegt de regisseur met de filmproducent, zowel in het voortraject, als tijdens de opnamen. In de praktijk is de rol van een producent veel groter dan veel mensen denken. Een producent heeft ook vaak het laatste woord in het creatieve proces. Een film maken is een kostbare zaak, van vaak vele tientallen tot honderden miljoenen euro's. Een producent is namens de geldschieters verantwoordelijk voor het commerciële succes van een film.

Bekende Nederlandse regisseurs