Thom Hoffman

Thom Hoffman
Thom Hoffman, 2015
Thom Hoffman, 2015
Algemene informatie
Volledige naam Thomas Antonius Cornelius Ancion
Geboren Wassenaar, 3 maart 1957
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1980-
Beroep acteur, fotograaf
Sites
(en) IMDb-profiel

Thom Hoffman, pseudoniem van Thomas Antonius Cornelius Ancion (Wassenaar, 3 maart 1957), is een Acteur en fotograaf.

Acteur

Thom Hoffman in De Lemmings in 1980

Hoffman debuteerde als acteur in 1981 onder zijn echte naam Thom Ancion op 25-jarige leeftijd in de film Luger, de eerste lange film van regisseur Theo van Gogh. Hij speelde in deze controversiële film de hoofdrol van fascistische psychopaat. Hoffman zat met Theo van Gogh op school en schreef ook mee aan het scenario van de film. De film kreeg een eervolle vermelding bij de uitreiking van de Gouden Kalveren in 1981.

De echte doorbraak beleefde Thom Hoffman twee jaar later met de film De Vierde Man van Paul Verhoeven. In 1989 speelde hij de hoofdrol in de onverfilmbaar geachte De Avonden. Voor deze rol van Frits van Egters ontving hij in 1990 een Gouden Kalf.

Hoffman heeft geen toneelopleiding gedaan en ziet in zichzelf meer een harde werker dan een goed acteur. Hij staat bekend als acteur van serieuze rollen, meestal van gecompliceerde karakters. Een bekende uitspraak van hem is: Ik heb een donkere kijk op menselijke drijfveren. Hoffman heeft naast grote speelfilms en series ook gespeeld in experimentele en minder commerciële films. Hij speelde onder meer de hoofdrol in Ian Kerkhofs kunstzinnige film Shabondama Elegy, met expliciet pornografische scènes.

Van 2000 tot 2004 vertolkte Hoffman de rol van Paul de Vos in de politieserie Russen samen met Marjolein Keuning. In 2005 vertolkte Hoffman als theateracteur de hoofdrol in een toneelversie van Max Havelaar. In het seizoen 2006–2007 speelde hij de rol van Henry Higgins in de musical My Fair Lady. Voor deze laatste rol werd hij genomineerd voor beste mannelijke hoofdrol tijdens de jaarlijkse Musical Awards. In 2009 trad hij op als Billy Flynn in de nieuwe musicalproductie van Chicago. In 2010 trad hij op in de musical Je Anne, over Anne Frank. In 2011 speelde hij in de musical Zorro de rol van de verteller en Don Alejandro, de vader van Zorro, vertolken. Hij verliet voortijdig om zich te richten op de miniserie over Freddy Heineken. Van 2012 tot en met 2017 nam Hoffman de (hoofd)rol van dokter Martinus Elsenbosch op zich in de populaire SBS-serie Dokter Tinus.

Fotograaf

Sinds 1991 heeft hij zich ook op de kunstvorm van de fotografie toegelegd. Zijn eerste fotoseries schoot hij voor de Nieuwe Revu over de filmstudio's van Bollywood. Daarnaast fotografeerde hij voor NRC Handelsblad een reeks schrijvers. Voor het Museum Volkenkunde in Leiden maakt hij elk jaar een reisreportage. Hij fotografeerde oorlogskinderen in voormalig Joegoslavië en in Nepal voor War Child. Hij gebruikt Rolleiflex-apparatuur.

Gasthoogleraar/Cultural Professor

Vanaf maart 2009 was Hoffman voor een half jaar gasthoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij bekleedde dat jaar de Leonardoleerstoel. Hoffman gaf masterclasses over het Nederlands-Indië ten tijde van Multatuli onder de titel Point of View: Eduard Douwes Dekker. Tevens gaf hij op 10 september 2009 de Leonardolezing.[1]

Van september tot november 2015 was hij Cultural Professor aan de Technische Universiteit Delft. Met een groep van enkele tientallen studenten deed Hoffman onderzoek onder de titel ‘Kromo Blanda – perspectieven op Nederlands-Indië’, met als doel te komen tot een website en beeldbank Nederlands-Indië. Uitgangspunt hierbij was de geschiedenis van Nederlands-Indië, en de rol van de 19e- en 20e-eeuwse fotografie in het koloniale denken en handelen.

Personalia

Hoffman is een zoon van hockeyer Jules Ancion. Hij trouwde op 30 juli 2005 met actrice Giam Kwee. Met Kwee speelde Thom Hoffman in de jaren daarvoor in de serie Russen. Hij is vader van een zoon.

In april 2016 werd Thom Hoffman benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg deze onderscheiding voor o.a. zijn werk voor Warchild, Stichting Julius Leeft!, zijn gasthoogleraarschap aan de Universiteit Tilburg en zijn werk als Cultural Professor aan de TU Delft.

Trivia

  • Hoffman leerde Italiaans voor zijn hoofdrol in 45 Parallelo uit 1986
  • Na het maken van de film Luger kreeg Thom Hoffman ruzie met regisseur Theo van Gogh, die hem nog geld schuldig was. Theo van Gogh stuurde hem een emmer met 3.000 gulden aan klein muntgeld vermengd met urine, fecaliën, lijm en snot met het briefje "Beste Thom, omdat je zo'n krentekakker bent heb je hier wat om te tellen".[2]
  • In de film Shabondama Elegy heeft Thom Hoffman daadwerkelijk seks voor de camera met actrice Hoshino Mai.[3]
  • Hoffman vertelde in een interview met Filmvalley dat hij was afgewezen voor een rol in de James Bondfilm Quantum of Solace. Die rol ging naar Mathieu Amalric.

Filmografie