Yannick van de Velde

Yannick van de Velde
Algemene informatie
Geboren 15 augustus 1989
Land Nederland
Sites
(en) IMDb-profiel

Yannick van de Velde (Utrecht, 15 augustus 1989) is een Acteur, die bekend werd met zijn rol in In Oranje.

Van de Velde is de zoon van regisseur Jean van de Velde. Hij zat op het Christelijk Gymnasium Utrecht en is toen naar de toneelschool gegaan.

Biografie

In 2003 deed Van de Velde auditie voor de film Erik of het Kleine Insectenboek. Hij kon de rol van vlinder krijgen, maar koos ervoor om auditie te doen voor de rol van Remco van Leeuwen in de film In Oranje. Met zijn rol in deze film won hij in 2005 enkele prijzen, waaronder een Young Artist Award. In de zomer van 2008 kwam de film De Brief voor de Koning uit, waarin hij een hoofdrol[1] speelt. In 2009 speelde hij de hoofdrol in de serie 2012: Het jaar Nul. Datzelfde jaar begon hij in Amsterdam aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie.

In 2012 maakte hij op school samen met zijn klasgenoot Tom van Kalmthout de voorstelling RUNDFUNK?, die vervolgens geselecteerd werd voor de Parade. Voor deze voorstelling werden ze in 2013 geselecteerd op het International Theatre School Festival in Amsterdam, waar ze een prijs wonnen. Datzelfde jaar behaalden ze de finale van het cabaretfestival Cameretten.

In 2012 speelde Van de Velde een rol in Drie Zusters van Theu Boermans bij Het Nationale Toneel.

In 2013 was hij te zien in de serie Zusjes en speelde hij een grote rol in de speelfilm en televisieserie Hoe duur was de suiker. In 2013 begonnen tevens de opnamen voor Nieuws uit de natuur, dat Van de Velde samen met Tom van Kalmthout presenteerde. Ook was hij te zien in De Buitendienst en presenteerde hij vanaf 2016 De vloer op jr.

In 2015 speelde hij de rol van Laurens Vogel in de serie Goedenavond Dames en Heren, waarvan zijn vader het scenario schreef.

Van de Velde volgde van 2001 tot 2007 een gymnasiale opleiding aan het CGU.

Filmografie

Naast deze rollen heeft hij in 2004 de televisieserie Hoe kom ik in Oranje? gepresenteerd en speelde hij een student in 2008 in de televisieserie S1ngle (reeks 1, aflevering 4). Ook sprak hij de stem in van Edmund Pevensie in De Kronieken Van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast, De Kronieken van Narnia: Prins Caspian en De Kronieken van Narnia: De reis van het drakenschip.

Van de Velde studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie.

Samen met Tom van Kalmthout komt eind 2017 ook een theatervoorstelling van Rundfunk, genaamd Wachstumsschmerzen.[3]

Prijzen

In 2005 kreeg Van de Velde de Young Artist Award voor beste acteur in een buitenlandse film voor zijn hoofdrol in de film In Oranje. Ook de film In Oranje zelf won een Young Artist Award voor beste buitenlandse jeugdfilm.

Externe links