Ariane Schluter

Ariane Schluter
Ariane Schluter in de tv-film De prijs van de waarheid (2015)
Ariane Schluter
in de tv-film De prijs van de waarheid (2015)
Algemene informatie
Volledige naam Ariane Schluter
Geboren 1 februari 1966
Geboorteplaats Voorburg
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1989-heden
Beroep Actrice
Sites
(en) IMDb-profiel
Officiële website

Ariane Schluter (Voorburg, 1 februari 1966) is een actrice. Schluter is tweevoudig winnares van de prestigieuze Theo d'Or toneelprijs (2003, 2004). Op 24 november 2010 ontving zij uit handen van Anne Wil Blankers de Theo Mann-Bouwmeesterring.[1] Deze droeg ze in januari 2017 over aan Halina Reijn.[2]

Biografie

Ariane Schluter volgde na haar middelbare school de Toneelacademie Maastricht waar ze in 1989 afstudeerde. Ze speelde bij verschillende theatergezelschappen en was langere tijd verbonden aan Het Nationale Toneel. Daar speelde ze in stukken als Medea, Drie zusters, Ideale man en Strange Interlude. Ze werkte veel samen met regisseur Johan Doesburg met wie ze onder andere Mystiek lichaam tot toneel bewerkte. Schluter is ook te zien in de titelrol van de film Lucia de B. van Paula van der Oest (gebaseerd op de Zaak-Lucia de Berk) en speelde in onder meer Kleine Teun van Alex van Warmerdam en Terug naar de kust naar de thriller van Saskia Noort. In 2015 speelde zij de hoofdrol in de politieserie NoordZuid.

Op het Nederlands Film Festival van 1994 won Schluter een Gouden Kalf voor de film 06 van Theo van Gogh. De Theo d'Or kreeg ze in 2003 voor haar spel als Nina Leeds in Strange Interlude van Eugene O'Neill en in 2004 voor haar rol als Brenda in Eden van Eugene O'Brien.

Bij De tv-beelden 2016 won Schluter de prijs voor beste hoofdrol voor haar rol in 'One Night Stand' Een goed leven.

Van 2015 tot 2016 was Schluter lid van de film jury voor ShortCutz Amsterdam, een jaarlijks Filmfestival voor het bevorderen van korte films in Amsterdam. Mede juryleden waren o.a. Sigrid ten Napel, Vincent van Ommen en Pieter Kuijpers.

Films/Televisie

Externe links