Barry Hay

Barry Hay
Barry Hay tijdens Retropop (2014)
Barry Hay tijdens Retropop (2014)
Algemene informatie
Volledige naam Barry Andrew Hay
Geboren Faizabad, 16 augustus 1948
Land Vlag van India India
Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1968-heden
Sites
(en) IMDb-profiel

Barry Andrew Hay (Faizabad (India), 16 augustus 1948) is de zanger van de Nederlandse rockband Golden Earring.

Biografie

Hay werd geboren als zoon van de Schotse kolonel Philip Aubrey Hay (1923-1980) en een Nederlands-Joodse moeder, Sofia Maria Sluijter (1922-2004). Flora ("Vrouwtje") Sluijter-Polak, Barry's oma van moederskant, werd op 1 oktober 1942[1] in Auschwitz vergast, net als vrijwel de hele familie. Zijn opa van moederskant was werkzaam in het Nederlands-Indische leger.[2] Na de echtscheiding van zijn ouders kwam hij op 8-jarige leeftijd met zijn moeder naar Nederland.[3] Hij woonde enige tijd in Amsterdam voordat hij zich met zijn moeder in Den Haag vestigde. Tijdens zijn jeugd zat hij op een Engelstalig internaat. Daarna volgde hij een opleiding aan de kunstacademie.

Golden Earring

Hay (TopPop, 1971)

Medio jaren zestig werd Hay zanger van The Haigs, een popgroep die een ruig repertoire ten gehore bracht. Freddy Haayen, de manager van de Golden Earrings, benaderde Hay met het verzoek om in zijn band te komen zingen, als vervanger van Frans Krassenburg. In de zomer van 1967 volgde Hay hem op en zong hij She Won't Come To Me in, de B-kant van Sound Of The Screaming Day. Een jaar later, in de zomer van 1968, werd de tiende single van Earring, Dong dong di ki di ki dong, de eerste nummer 1-hit van de groep die voortaan Golden Earring (zonder s) zou heten.

Vanaf 2012 begon Hay een tweede project. Met bekende jongere muzikanten Pablo van de Poel (DeWolff), Daim de Rijke, Huub van Loon en Jan Rooymans begon hij Barry Hay's Flying V Formation.

Naast zijn werk met Golden Earring maakte Hay onder meer twee soloplaten, Only Parrots, Frogs and Angels (1972) en Victory of Bad Taste (1987), die minder succes hadden dan zijn werk met Golden Earring. In september 2008 verscheen zijn solo-album The Big Band Theory bij Blue Note. Voor dit album werkte Hay samen met het Metropole Orkest. De cd bevat klassiekers van onder andere de Rolling Stones, Lovin' Spoonful, Blood, Sweat & Tears en Robert Palmer.

In 2015 was Hay gastartiest tijdens de concerten van De Toppers in de Amsterdam ArenA.

Schrijven van muziek

Begin jaren zeventig begon Hay met het schrijven van liedjes. Radar Love, een liefdesliedje met de Metafoor van het autorijden, is een succesvol voorbeeld van zijn stijl. Hays teksten zijn soms cryptisch en poëtisch, soms ronduit seksistisch en provocerend. Voor de verongelukte Hells Angel Ed schreef hij Going To The Run.

Producer

Halverwege de jaren negentig produceerde hij de debuut-cd van Anouk Teeuwe. In de 21e eeuw was hij betrokken bij de oprichting van de meidenband Bad Candy.

Film

In 1990 leende Hay zijn stem voor de animatiefilm 'Ook honden gaan naar de hemel'. Later deed hij dat nog eens voor de Nederlandse versie van Fern Gully en voor Hanekam de Rocker (samen met zijn bandgenoot George Kooymans.) In 1999 speelde hij een rolletje - als zichzelf - in An Amsterdam Tale. Bij de kinderzender Nickelodeon sprak hij de stem in van rockster "Rock Zilla" in de tekenfilmserie "My Dad the Rock Star".

Trivia

  • Veel van de tatoeages die Hay heeft laten zetten, zijn geplaatst door Henk Schiffmacher, een vriend van Hay.
  • In 2016 verscheen een biografie over Hay, HAY, biografie van de grootste rockster van Nederland, geschreven door Sander Donkers.

Dvd

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Big Band theory - Live in Paradiso 2009 24-01-2009 3 10 met Metropole Big Band