Frederik de Groot

Frederik de Groot
Frederik de Groot in De Lemmings in 1980
Frederik de Groot in De Lemmings in 1980
Algemene informatie
Volledige naam Frederik Percy de Groot
Geboren Bilthoven, 23 mei 1946
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1973-heden
Beroep Acteur
Sites
(en) IMDb-profiel

Frederik Percy de Groot (Bilthoven, 23 mei 1946) is een Acteur.

Biografie

De Groot groeide op in Bilthoven en was leerling van de Werkplaats van Kees Boeke. Tijdens zijn middelbare schooljaren ontwikkelde hij een passie voor toneelspelen en hockey. Na zijn schoolperiode deed hij acteerervaring op bij een toneelvereniging.

De Groot maakte in 1973 zijn televisiedebuut in de rol van Nick in Edward Albees Wie is er bang voor Virginia Woolf? met onder anderen André van den Heuvel en Kitty Jansen. Hij speelde in onder meer de speelfilm Pastorale 1943 en de televisieseries Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West en Unit 13. In 1986 had hij een gastrol in de Britse serie Dempsey and Makepeace. In 2006 speelde De Groot in de Jeugdfilm Sinterklaas en het Uur van de Waarheid. Hij herhaalde deze rol in de film Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek uit 2008. In dat jaar speelde hij een gastrol in Flikken Maastricht. In 2010 was De Groot te zien in de film Verloren Jaren.

De Groot is ook Stemacteur. Hij was te horen als de Nederlandse Voldemort in verscheidene Harry Potter-films. In Canada is hij bekend door zijn jarenlange medewerking aan reclamespots, zowel in het Engels als in het Frans.

De Groot schreef twee boeken: Groots Acteren in 3 Stappen (2009) en De Vergeten Gelofte (2011), een 'psychologisch mechaniek in autobiografische vorm'.

In 2016 was De Groot te gast in het tv-programma Thuis van Jan van den Bosch waarin hij uitgebreid inging op zijn bekering tot het christendom[1]. 2018 nam hij deel aan het eerste seizoen van The Voice Senior. Hij is niet verder gekomen dan de Blind Auditions: geen van de coaches draaide voor hem. Sinds april 2019 is hij te zien als Ben in de Family7-serie Welterusten Pa[2].

Persoonlijk

De Groot is in 1997 getrouwd met Marja Bakker en heeft drie kinderen. Zijn dochter Genevieve Gaunt uit zijn relatie met actrice Fiona Gaunt speelde Patty Park in de Harry Potter-film Harry Potter en de Gevangene van Azkaban.

In zijn jeugd sloot De Groot zich enige tijd aan bij een Indiase goeroe. Sinds hij zich in 2013 bekeerde tot het christendom is hij betrokken bij kerk en evangelisatie.

Filmografie

Films

TV

Externe links