Sallie Harmsen

Sallie Harmsen
Foto: Janey van Ierland
Foto: Janey van Ierland
Algemene informatie
Geboren 2 mei 1989
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2004 - heden
Beroep Actrice
Sites
(en) IMDb-profiel

Sallie Harmsen (Amsterdam, 2 mei 1989) is een Actrice, voornamelijk bekend om haar met een voor een Gouden Kalf genomineerde rol in de film Het echte leven. Daarnaast had ze een bijrol in De Heineken Ontvoering. Ze was op televisie te zien in De geheimen van Barslet, Oom Henk en Voetbalmaffia, en op het toneel in Breaking The News van Orkater. Ze studeerde in 2012 af aan de Toneelacademie Maastricht. Per 2013 is ze verbonden aan het Nationale Toneel.

Biografie

Harmsen werd geboren in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam. In diezelfde buurt ging ze naar de katholieke basisschool Sint Antonius. Terwijl ze het vwo volgde op het Montessori Lyceum in Amsterdam schreef ze artikelen voor Spunk.nl.

Na het behalen van haar vwo-diploma besloot Harmsen een tussenjaar te nemen. In dat jaar (2008) nam ze met regisseur Robert Jan Westdijk (Zusje) Het echte leven op; haar eerste hoofdrol in een speelfilm die haar een nominatie opleverde voor het Gouden Kalf voor Beste Actrice. Daarvoor was ze onder andere te zien in de succesvolle familiefilm Het paard van Sinterklaas en de opvolger Waar is het paard van Sinterklaas?.

Hoewel Harmsen twijfelde tussen de kunstacademie, de toneelschool en het conservatorium, besloot ze auditie te doen op de toneelscholen in Amsterdam, Arnhem en Maastricht. Ze werd aangenomen op zowel de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie als de Toneelacademie Maastricht en koos voor de laatste. In 2012 liep ze stage bij Orkater in de voorstelling Breaking The News.

In 2017 speelt ze in Blade Runner 2049.

Filmografie

Film

TV

Prijzen

  • In 2015 won ze de Guido de Moor-prijs voor haar rollen in Polleke, Vrijdag en Tasso bij het Nationale Toneel.
  • In 2015 kreeg ze een Zilveren Krekel voor haar rol in Polleke
  • In 2010 won ze de CosmoGIRL! Born To Lead Award in de categorie 'Rising Star'
  • In 2008 werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor haar rol in Het Echte Leven.

Externe links